Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Sesbíral milion vinylových desek, pořádá výstavy a provozuje obchod

Sběratel Pavel Neufus začínal sbírat gramofonové desky ve čtrnácti, ke konci šedesátých let minulého století. Dodnes ho ta záliba nepustila a v Táboře má vlastní muzeum hudby, kde opatruje své poklady.

Neufus sbírá vinylové desky tak dlouho a vytrvale, že se dožil jejich návratu. Hodně fajnšmekrů se totiž k vinylu vrací a jsou přesvědčeni, že digitální záznam na CD nemá takovou zvukovou věrnost.

„Začínal jsem s Olympikama a kapelama, které tehdy letěly, jako každý kluk. Na konci šedesátých let se leccos dalo i ze zahraniční hudby sehnat v obchodě. Horší to začalo být v sedmdesátých, to už se zahraniční tituly z obchodů v podstatě vytratily. Takže jsme chodili na burzy,“ vzpomíná sběratel, jehož sbírka patří mezi největší v Evropě.

Dodnes vzpomíná, když se sejde s nějakým pamětníkem proslavených burz, jak na ně dělali policisté zátahy. Chození na černou burzu desek patřilo nejen k bontonu, ale bylo i součástí vzdoru mladých lidí. „Sehnali jste tam Abbu i Queeny. Cena se pohybovala mezi dvěma a třemi stovkami,“ říká sběratel.

Na konci sedmdesátých let už ho to v Československu přestalo bavit. Šrouby se utahovaly čím dál více a nešlo jen o hudbu, restrikce postihovaly celou společnost, proto se odhodlal emigrovat do Ameriky.

Ale když našel práci a zabydlel se, začal vinyly opět shromažďovat, jak mu na to stačily prostředky. „Nejvíc exemplářů jsem získal vlastně až v devadesátých letech. Tehdy vládlo přesvědčení, že éra vinylů končí, lidé se desek hromadně zbavovali a místo nich nakupovali cédéčka. Takže hromadu cenných desek jsem koupil v podstatě za babku,“ vysvětluje Neufus, který víru neztratil a propaguje klasické desky i na stránkách svého muzea.

Vinylové desky jsou opět v krzu

Jak se prodávaní vinylové desky, čtěte v rozhovoru s majitelkou obchodu v pražské Lucerně. Původně prodávala i cédéčka, ale kvůli zájmu o klasické desky se specializovala na tento druh muziky. Čtěte ZDE

Podle něj nejde jen o hromadění desek. Jeho posláním je podle jeho slov zkompletovat vždy nějakou tématickou oblast a vystavit ve svém muzeu. „Máme tu všechno od mluveného slova až po klasiku a jazz. Teď bychom chtěli udělat výstavu Brodwaye. Mám tu krásné kousky, které jsou vyloženě unikátní a většina lidí si o těch deskách mohla maximálně jen přečíst. Hlavně připomínám, že tu nemáme žádné reprinty, ale jen původní originály,“ pochlubí se.

Jde o to, že firmy, které v současné době začínají zpětně vydávat staré nahrávky, už často nemají původní magnetofonové pásy s nahrávkami. Takže se často uchylují k čištění staré desky a pokud ještě žijí a jsou aktivní interpreti, nechávají si na záznam přihrát živý zvuk. „Jenže to už není ta původní verze. Tu máme jenom my, kteří máme původní vydání desky,“ připomíná.

Pavel Neufus začínal s poslechem českého bigbeatu, ale přiznává, že když žil v Texasu, přičichl i k jiné hudbě. „Takže přes blues a další hudbu se dostanete k vážné hudbě, kterou nás kdysi učili ve škole. Už neposloucháte jediný styl. Ve světě je hromada výborné muziky. Ale je pravda, že když mě přitlačíte, abych ze sebe vysypal nějaká jména, tak stejně řeknu Led Zeppelin, Rolling Stones nebo Beatles, na kterých jsem vyrůstal,“ vypočítává.

Muzeum hudby není klasickým muzeem s kustodem, vždy je před návštěvou potřeba zavolat. Zato si můžete vybrat desku a pustit si ji. Neufus spíš stojí o to, aby se kolem sdružovali zájemci o vinyl a zároveň otevřel i kamenný obchod. Nebo si můžete napsat a sběratel vám pomůže desku sehnat.

V obchodě najdete i památeční kousky jako například Bee Gees z roku 1968, Status Quo 1972 či výběr Abby od Polydoru z roku 1976.

Když si vezmeme archiv iDNES.cz, najdeme tam zmínky o boomu vinylových desek už z roku 2005. To znamená deset let poté, kdy se mělo za to, že cédéčka jim už definitivně vykopala hrob. Jenže – ač jsou CD snazší na ovládání, na přehrávání, na převod do MP3, klasická deska je prostě Zboží. Umělecké dílo. Záleží na tom, na jaké mašině ji budete přehrávat, jak se o ni budete starat. Přežije vás o sto let, v době, když vaše cedéčka už budou dávno k nepřečtení.¨

Bude proto vždycky existovat skupina lidí, kterým jde nejen o to, aby se co nejlevněji (nejlépe zadarmo) dostali k novince, ale i lidé, kterým záleží na hodnotě jako kvalita, trvalá hodnota, výtvarné řešení. A tito lidé vytvářejí samostatný proud, byť nebudou ve většině. Ale kvůli těmto lidem naše gramofony z Litovle nejen přežily konec gramofonové éry, ale výrobce naopak nestíhá vyrábět.

Autoři: ,

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025