Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběrateli se nevešly psací stroje do baráku, založil proto muzeum

  14:00aktualizováno  14:00
Miroslav Němec z Prahy sbírá psací stroje už 15 let, má jich kolem 500 kusů. Protože se mu už nevešly domů, založil v České Kamenici muzeum. Má většinu z toho, co se ve světě kdy vyrobilo.

Psací stroj Hammond z konce 19. století | foto: ČTK

"Původně jsem psací stoje vůbec sbírat nechtěl, začínal jsem s gramofony, těch ale bylo na trhu málo," vysvětluje Němec. Sbírá od dětství. "Byly to pohlednice, krabičky od cigaret nebo plechovky od nápojů, které tady za socialismu byly vzácnost," vzpomněl na sběratelské počátky. Jako dospělý se sbíráním na čas přestal, pak ale zdědil po rodičích mimo jiné starý gramofon na kliku a psací stroj.

Fotogalerie

"Ten gramofon byl špatný, tak jsem začal kupovat další. Měl jsem jich už asi 12, ale v podstatě jenom jeden přehrával desky dobře," řekl Němec s tím, že když ho asi před 15 lety kupoval, nabídl mu k němu starožitník psací stoj za 300 korun. "Zjistil jsem, že na trhu je přetlak psacích strojů, zatímco gramofonů je málo," dodal.

Nejdřív stroje začal skladovat u sebe v domě, pak už se mu tam ale nevešly. Při hledání nového prostoru padla volba na Českou Kamenici, kde má sběratel z Prahy chalupu. Muzeum v pětitisícovém městečku v Lužických horách funguje už šest let, otevřeno má ale jenom odpoledne o víkendech přes léto, kdy je Němec na chalupě. Ze své sbírky čítající stroje z doby od konce 19. století do 50. let 20. století jich tam vystavuje 300.

Sbírka je podle něj téměř kompletní, většinu běžných typů už má. Dříve ale objížděl bazary, antikvy a vyhlášenou sběratelskou burzu v Buštěhradě. Za nejcennější považuje ty nejstarší, ještě z 19. století, jako jsou americké stroje od firmy Remington, která se původně věnovala výrobě zbraní, nebo německé značky Continental. Zajímavostí je podle Němce také slepecký psací stroj z roku 1910.

Autoři: ,




Nejčtenější

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.