Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběrateli se nevešly psací stroje do baráku, založil proto muzeum

  14:00aktualizováno  14:00
Miroslav Němec z Prahy sbírá psací stroje už 15 let, má jich kolem 500 kusů. Protože se mu už nevešly domů, založil v České Kamenici muzeum. Má většinu z toho, co se ve světě kdy vyrobilo.

Psací stroj Hammond z konce 19. století | foto: ČTK

"Původně jsem psací stoje vůbec sbírat nechtěl, začínal jsem s gramofony, těch ale bylo na trhu málo," vysvětluje Němec. Sbírá od dětství. "Byly to pohlednice, krabičky od cigaret nebo plechovky od nápojů, které tady za socialismu byly vzácnost," vzpomněl na sběratelské počátky. Jako dospělý se sbíráním na čas přestal, pak ale zdědil po rodičích mimo jiné starý gramofon na kliku a psací stroj.

Fotogalerie

"Ten gramofon byl špatný, tak jsem začal kupovat další. Měl jsem jich už asi 12, ale v podstatě jenom jeden přehrával desky dobře," řekl Němec s tím, že když ho asi před 15 lety kupoval, nabídl mu k němu starožitník psací stoj za 300 korun. "Zjistil jsem, že na trhu je přetlak psacích strojů, zatímco gramofonů je málo," dodal.

Nejdřív stroje začal skladovat u sebe v domě, pak už se mu tam ale nevešly. Při hledání nového prostoru padla volba na Českou Kamenici, kde má sběratel z Prahy chalupu. Muzeum v pětitisícovém městečku v Lužických horách funguje už šest let, otevřeno má ale jenom odpoledne o víkendech přes léto, kdy je Němec na chalupě. Ze své sbírky čítající stroje z doby od konce 19. století do 50. let 20. století jich tam vystavuje 300.

Sbírka je podle něj téměř kompletní, většinu běžných typů už má. Dříve ale objížděl bazary, antikvy a vyhlášenou sběratelskou burzu v Buštěhradě. Za nejcennější považuje ty nejstarší, ještě z 19. století, jako jsou americké stroje od firmy Remington, která se původně věnovala výrobě zbraní, nebo německé značky Continental. Zajímavostí je podle Němce také slepecký psací stroj z roku 1910.

Autoři: ,




Nejčtenější

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Další z rubriky

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.