Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sběratelství vína je kumšt, sklípek přitom můžete mít i v paneláku

aktualizováno 
Archivní víno není starožitnost. Proto je podle odborníků rčení "čím starší víno, tím lepší" naprostý nesmysl. Okamžik, kdy to které víno dosahuje ideální harmonie, se totiž výrazně liší. Navíc po dosažení vrcholu rychle "umírá".

Takový sklep si běžný sběratel nepořídí… | foto: archiv Jana Januly

Pokud se nechá víno dozrávat příliš dlouho, i to nejlepší a nejdražší se pak dá akorát vylít. "Naštěstí lze podle vlastností odrůdy v roce stáčení a technologie zpracování celkem přesně určit, kdy v té ideální kondici bude. Nicméně to vyžaduje určité zkušenosti a laikům se tedy doporučuje, aby se už při nákupu raději poradili s vinařem," podotýká Tomáš Vican, majitel Vinné galerie v Brně a Adámkova vinařství.

Jakou zvolit sbírku

Láhve po stáčení projdou selekcí. Ty, co jsou vhodné k archivaci, jdou do sklepa, zbytek je určen k rychlé spotřebě.  Podmínkou pro zakládání archivu vína jsou investice v minimální výši 150 tisíc korun, vhodné prostory ke skladování a trpělivost. Protože investice se zhodnotí nejdříve za deset let. A můžete se rozhodnout pro jeden ze dvou typů sbírek. 

Do sbírky horizontální se kupují všechna balení stejného druhu nabízeného v témže roce jednou vinicí, a to jak menší, o obsahu 0,7 či 1 a půl litru, tak větší obsahu 3, 4 nebo 5 litrů.

Ve sbírkách vertikálních najdete sled jednotlivých ročníků od různých výrobců, v letech, která jsou považována za obzvlášť úrodná. "Někdy je to tak trochu loterie, réva občas bývá nevyzpytatelná. I dvě na sebe navazující vinice totiž mohou mít zcela jiné vlastnosti," upozorňuje Tomáš Vican.

Velká vína

Letitý nános prachu sice na kvalitu vína žádný vliv nemá, ale k vytvoření patřičné image patří... Úspěšnou investici zaručují zejména tzv. velká vína. Pocházejí z Francie a konkrétně to jsou Chateau Lafite - Rothschild, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Latour z oblasti Paulliac, Chateau Haut-Brion (Graves), Petrus z Pomerolu v Bordeaux, Romanée-Conti z Burgundska a Chateau Margaux. Díky vysokému obsahu taninu jsou připravena na to, aby mohla odpočívat i sto či více let. Na druhou stranu jim tanin propůjčuje svíravou, trpkou chuť, takže dokud nepřijde jejich čas, jsou prakticky nepitelná.

"Problémy při extrémně dlouhém skladování mohou být s korkem, který nemá takovou životnost. Někdy tedy nezbývá než láhev tzv. přezátkovat, což je poměrně dost riskantní. Pokud se to udělá špatně, je z cenného vína břečka," odhaluje úskalí dlouhodobé archivace Vican. V poslední době proto i špičkoví vinaři zvažují možnost přejít na umělohmotné uzávěry.

Archivní velká vína se prodávají hodně draze. U nás například zaplatíte za Château Margaux Cru Classé deset tisíc a Petrus Pomerol AOC z roku 2001 cca 27 tisíc korun. Aukční rekord ovšem drží Château d´Yquem 1857 za dva a půl milionu. 

Z podobných sudů je možno koupit víno metodou Jednou z možností, jak je získat levněji, je nákup "en primeur". Tehdy zákazník nakupuje víno za podstatně nižší cenu, ovšem už v době, kdy teprve zraje v sudech. Takže nikdo neví, jaké bude. Fyzicky ho obdrží přibližně až za rok či dva po platbě. I když jde o vcelku neobvyklý obchod, mnohdy se ukáže být výhodný. U výjimečných ročníků, jako byly - namátkou z těch starších, která jsou už déle archivována - 1990 a 1996, se takto vložené prostředky již teď mnohonásobně zhodnotily a v tomto trendu nadále pokračují. 

Z prodeje vína neplatíte daň

Nízké výnosy, vysoká kvalita, obrovské množství ceněné ruční práce, drahé dubové sudy - to jsou důvody, proč cena kvalitního vína stoupá. Navíc je špičkových vín omezené množství, zatímco zájemců o koupi přibývá. I proto, že zisk z prodeje vína nepodléhá dani z příjmu. Přitom se obvyklý výnos se pohybuje kolem 15 % ročně.

Ovšem prodat drahé víno ze soukromého sklepa není vůbec snadné. Kvůli absenci záruky, že nejde o podvod. Musíte si v oboru také vybudovat jméno. "To nejde hned, každý zná každého, sběratelů vín zas až tolik není. Navíc se setkávají hodně často na degustacích, takže o sobě mají opravdu přehled a nováčka mezi sebe přijmou až po důkladné lustraci," upozorňuje Tomáš Vican.

K největším zájemcům o koupi patří kromě sběratelů zejména majitelé luxusních restaurací, kterým pomáhají zvýšit prestiž.

České archivnictví je v plenkách

U českých vín výrobci o možnosti archivace dlouho vůbec neuvažovali. Díky investicím do nových technologií už ale některá dosahují špičkových parametrů a jsou oceňována na zahraničních soutěžích.

Jedná se zejména o velmi sladké, tzv. slámové víno. Vyrábí se z hroznů skladovaných nejméně tři měsíce na slámě, rákosu, či zavěšených ve větraném prostoru. Tím sice ztratí až polovinu hmotnosti, zato cukernatost se zdvojnásobí - mošt musí dosahovat nejméně 27 stupňů cukru v přírodní formě.

Ve srovnání s normálním vínem má to slámové mnohem menší výtěžnost, zhruba třetinovou, proto láhev o obsahu 0,35 litru vyjde na tisícovku i víc. Zato se u něj naopak počítá s archivací, a to i dlouhodobou. Jedním ze špičkových je například "cuvée" z odrůd Tramín červený a Rulandské šedé, které se stalo symbolem filmu Bobule. A třeba se časem i v Čechách dočkáme toho, že se česká vína budou na aukcích prodávat za statisíce.

Co potřebuje skladované víno:

- Nemusí jít vždy o sklípek na venkově, i když některé mají takřka ideální podmínky. Postačí jakákoli místnost, i v paneláku. Tu je ovšem třeba nejdřív upravit tak, aby splňovala nezbytné parametry. Možností je i pronajmutí boxu ve vinotéce.

- Vlhkost by měla dosahovat sedmdesát procent, to je optimální hodnota. Může být i nižší, ale ne o mnoho. Teplota by neměla přesáhnout dvanáct stupňů a nesmí kolísat. I tma či pološero jsou nezbytným předpokladem pro úspěšné stárnutí vína v lahvích.

- Lahve musí vždy být uloženy naležato, nejlépe v regálech k tomu určených, s otvory na hrdla. Vína mají být opatřena cedulkou s místem původu, odrůdou, ročníkem, názvem vinařství a dalšími údaji.

- Nikdy se vedle vína nesmí volně skladovat žádné jiné potraviny. Korkové zátky nejsou nepropustné, víno přes ně dýchá a nasává pachy z okolí. Proto pár kilo brambor stačí nevratně zničit buket a tím i hodnotu vína.

Autoři:




Nejčtenější

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Svému mazlíčkovi můžete kdykoliv zavolat domů. Když přijde k monitoru, na...
VIDEO: Když se nudí nebo je smutný, může vám pes zavolat do práce

Pomocí nenápadné krabičky, na kterou stoupnou packou, mají psí mazlíčci možnost zavolat svému majiteli třeba do práce. Oba při tom snímá kamera, takže majitel...  celý článek

Takto připravuje šéf lehké cuketové nudle s houbami.
Pohlreichův lehký recept s cuketou a houbami, který si v létě užijete

Bezmasých jídel, kombinovaných navíc s cuketou, není nikdy dost. Cukety se sice dají koupit celoročně, ale jak jim u nás začne sezona, každý svěží recept na...  celý článek

U veterináře. Ilustrační snímek
Na antibiotika nereagují už ani domácí mazlíčci. Nadužívají se jako u lidí

Problém nadužívání antibiotik se netýká jenom lidí. Stále častěji se objevuje i u psů a koček. Veterináři bijí na poplach a upozorňují na nutnost lepší...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Kachní prsa s křupavou kůrčičkou jako lehký oběd podle šéfa.
Pohlreich radí, jak připravit lehká kachní prsa s křupavou kůrčičkou

„Kachnu nemusíte mít spojenou s mastnotou, horou knedlíků a tuctem piv. Naopak je to prima alternativa červenýho masa,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich, který se v...  celý článek

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.