Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Podívejte se, jak skladuje sběratelka kolekci 2 000 mýdel

aktualizováno 
Marta Slováčková z Bratřejova u Vizovic vlastní unikátní sbírku mýdel. Přátelé i neznámí lidé je pro ni vozí z Japonska, Turecka, Číny, USA i Austrálie. Má jich přesně 1 994 kusů. Nejstarší pochází z roku 1910.

Mýdla jsou srovnaná v řadách, voní dávno zapomenutými časy a často fungují jako relaxační hudba. Marta Slováčková je sbírá už 14 let. V hospůdce, kterou v obci kousek od Vizovic provozuje, jich vystavuje asi 1 700.

Historie mýdla

První zmínky o mýdle pocházejí z roku 2800 před naším letopočtem. Nepoužívalo se však k hygieně, ale k hojení ran, případně k úpravě vlny nebo jako pomáda na vlasy. V Česku se mýdlo začalo vyrábět za Lucemburků, kdy vzniklo nové řemeslo, mýdlařství.

Zdroj: Wikipedia.cz

"Je to neuvěřitelné, já vím," říká s omluvou v hlase. "Ale hodně mi jich přibylo v posledních letech. Před dvěma roky jsem měla tisícovku a pak je lidé začali hodně vozit," vysvětluje. Je vidět, že se v místnosti plné malých krabiček cítí jako kuchařka v kuchyni.

"Když jsem byla malá, všechny jsme vždy vymydlili, takže je nešlo sbírat. Pak jsem se vdala a byla celá bez sebe, že mám krabici od bot plnou mýdel," líčí začátky.

Mýdlo, které odnesl zloděj

Slováčková má ráda vůni mýdel. I proto u ní doma na umyvadle nenajdete tekuté mýdlo na ruce. "Tuhé je mnohem krásnější," říká. Ve sbírce, která je volně k nahlédnutí v jedné místnosti hospůdky, za pár let nastřádala mýdla různých tvarů, barev a vůní i z různých koutů světa: z Japonska, Malajsie, Španělska, Bulharska, Číny, Austrálie, Thajska nebo Bali.

Marta Slováčková vystavuje mýdla z různých koutů světa na hospodských stolech v

Marta Slováčková vystavuje mýdla z různých koutů světa na hospodských stolech v Bratřejově u Vizovic. Nejstarší pochází z roku 1910.

V jedné řadě ovšem krabička schází. Místo ní je jen lísteček s nápisem: Zde bylo mýdlo, které se někomu líbilo tak, že si ho vzal. "Stalo se mi to vůbec poprvé," posmutní sběratelka. Zloděj si naštěstí nevybral žádný vzácný kus, ale běžně dostupné mýdlo, které si majitelka časem zase pořídí.

Horší by to bylo s krabičkou dovezenou z daleké ciziny. A že jich je ve sbírce hodně. Mýdla z Řecka jsou uložená ve výtvarně zajímavých krabičkách, v režných vyšívaných sáčcích nebo na dřevěných podložkách.

Jedno z mýdel pochází z Jihoafrické republiky a to, které připomíná stará jádrová mýdla, dorazilo ze Sýrie. "Nevoní, ale na pokožku je prý úžasné," upozorňuje.

Nejstarší kus pochází z roku 1910. Ležel ve staré chalupě ve skříni. Přesně tak, jak dřív mýdla bývala. A takových je ve sbírce víc. "Jedno asi patřilo někomu movitějšímu, protože je uložené v dřevěné krabičce s dírkami, aby provonělo šatník," vysvětluje žena.

Sběratelčina mýdla pocházejí z Japonska, Malajsie, Španělska, Číny, Austrálie,

Sběratelčina mýdla pocházejí z Japonska, Malajsie, Španělska, Číny, Austrálie, Thajska nebo Bali.

Celý jeden stůl je plný mýdel, která si z dětství pamatují i dnešní třicátníci. Měla značku Diplomat, Azela nebo Jaro, je tam také známé Zelené jablko. A na nich neuvěřitelná cena 2,50 Kčs. "Třeba přijdou chlapi a vzpomínají, jak se s tím umývali na vojně," říká Slováčková.

Nejlepší dárek pod stromeček

Slováčková chodí mezi mýdla často. Vodí tam návštěvníky, ale i ty, kdo jí přivezou další kus, často také sama. "Když mám splín, čichnu si k mýdlu a hned je mi líp," vysvětluje. A rodina má také jasno, čím jí zaručeně udělá radost.

Už třeba dostala od dětí krabici od pracího prášku plnou malých mýdel. Viděli totiž inzerát, ve kterém bývalá průvodkyně prodávala mýdla ze svých cest. "Ta malá hotelová nebo letecká. To z Turecka má třeba tvar golfového míčku," upřesňuje Slováčková. A mýdlo ji určitě potěší i pod vánočním stromečkem nebo jako narozeninový dar. Prý asi víc, než kdyby dostala třeba zlatý řetízek.

Autor:




Nejčtenější

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Rozkrojte cibuli podélně napůl a oloupejte slupku.
VIDEO: Krájení cibule je pro amatéry stále problém. Jak na ni bez úrazu

Pro kuchařské profesionály je krájení cibule absolutní základ, který se učí už od prvního ročníku učňovské školy. Ale když zhlédnete některé domácí kuchtíky,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.