Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Jako kluk dostal rybičku, teď má stěny ověšené sbírkou nožů

aktualizováno 
Zdeněk Fryštácký ze Zlínska byl celý život strojařem. Nyní, v 78 letech, má sbírku složenou z 240 nožů. Některé dostal, některé si dokonce vyrobil sám.

Zdeněk Fryštácký žije v Hostišové, což je malá obec s 500 obyvateli. Tam se narodil v roce 1936, takže se blíží k osmdesátce. Jako strojař měl to štěstí, že mohl celý život strávit ve zlínském ZPS, což byl podnik s neoddiskutovatelnou pověstí.

Fotogalerie

První nůž dostal už coby kluk v sedmi, osmi letech. „Byl to křivák,“ říká. Tak se tu kapesnímu nožíku, který musel mít každý pořádný kluk, říká. A pak se mu splnil sen: dostal pravou rybičku. Ta jej poznamenala na celý život, protože právě v tomto okamžiku se zrodil základ sbírky, které je tedy právě sedmdesát let.

Zdeněk Fryštácký není „profesí sběratel“, jak sám říká, jen prostě jednou za čas nemohl nějakému noži odolat a přidal ho do pozvolna rozšiřující se sbírky. 

„Vlastně až teď mi na stará kolena lidi nosí nové nože do sbírky. Já jsem totiž celý život shromažďoval ty nože v staré krabici, takže vlastně nikdo nevěděl, kolik toho mám. A teprve až před rokem, když jsem nože vytáhl na stěny, všichni koukají,“ popisuje sběratel.

Autor:


Témata: Sběratelství


Nejčtenější

Z kostiček lega se dá vyrobit automat na cokoliv, třeba na bonbony.
Až budete o Vánocích stavět s dětmi lego, postavte automat na bonbony

Pokud máte doma po krabicích stovky a tisíce kostiček lega ze stavebnic nastřádaných za řadu let, či se chystáte nějaké přikoupit, můžete si z nich postavit...  celý článek

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Candáta s palačinkou ozdobte orestovaným kadeřávkem, koprem a výhonky a...
Vychutnejte si candáta s kapustou. K němu přidejte čabajkovou omáčku

Šéfkuchař Petr Vlásek z restaurace AvantGarde přesvědčí i ty nezatvrzelejší odpírače kapusty, že může jít o výbornou pochoutku. Na Playtvak.cz připraví candáta...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.