náhledy
Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a čokoládou, to jsou hlavní atributy schwarzwaldského dortu, ale i jeho nejrůznějších variant včetně rolády.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Čokoládový piškot, šlehačková náplň v kombinaci s kompotovanými třešněmi a čokoládou, to jsou hlavní atributy schwarzwaldského dortu, ale i jeho nejrůznějších variant včetně rolády.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Ingredience potřebné na schwarzwaldský dort
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Bílky oddělte od žloutků, přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh, do kterého zapracujete po lžících krupicový cukr.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Do řádně vyšlehané hutné lesklé pěny šlehačem zapracujte oddělené žloutky, postupně jeden po druhém.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Odváženou hladkou mouku s jemně prosátým kakaem a kypřicím práškem do pečiva zvlášť promíchejte metličkou v menší misce.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Tmavou sypkou směs zapracujte stěrkou do pěnového základu a těsto zvolna propracujte.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Pak těsto rozhrňte po celé ploše plechu vyložené pečicím papírem (na snímku je ten silikonový), stěrkou nebo kartou, povrch uhlaďte a ve vyhřáté troubě pečte 12 až 15 minut při 180 °C.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Upečený horký plát poprašte moučkovým cukrem a přetáhněte jej (zde i s podkladovým papírem) na lehce navlhčenou textilní utěrku.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Pocukrovaný teplý piškot včetně podkladové textilní utěrky i listu papíru pevně zarolujte. Křehké okraje se vyplatí odkrojit.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Nohavici zabalte do zbytku utěrky a nechte ji vychladnout. Mezitím nechte okapat kompotované těšně a připravte šlehačku.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Zchladlý piškotový plát rozrolujte (utěrku již lze odstranit, ale papír dole ponechte) a pokropte ho hojně třešňovicí.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Vykapané kompotované třešně vypeckujte (nálev odložte pro jiné použití).
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Povrch pálenkou svlaženého plátu potřete silnější vrstvou šlehačky oslazené vanilkovým cukrem a přidejte vypeckované těšně.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Třešně rozkrojte na půlky a klaďte je do náplně vedle sebe v ne příliš velkých rozestupech. Plát pak směrem od sebe opět pomocí papíru zarolujte.
Autor: www.e-knihovnicka.cz
Naplněnou roládu potřete zbylou šlehačkou, povrch posypte strouhanou čokoládou a přidejte kandované třešně. Dejte vychladnout do lednice, nakrájejte na plátky a můžete podávat.
Autor: www.e-knihovnicka.cz