Sedm hlavních zásad, jak správně vykvasit švestky na slivovici - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm hlavních zásad, jak správně vykvasit švestky na slivovici

Fajnšmekři si kvas na slivovici vyrábějí doma sami, mají rádi celý proces pod kontrolou. Když dodržíte základní pravidla, dokážete to taky.

První košt slivovice | foto: shutterstock.com

Není nad vlastnoručně připravenou kořalku, shodují se pěstitelé. I proto se mnozí z nich setkávají na různých soutěžích, ochutnávají a hodnotí, čí destilát je nejlepší. Jak se vlastně z ovoce stává oblíbený alkohol?

1. Příprava ovoce na pálenku

Ovoce musí být zralé, ale ne nahnilé. Před naložením jej lidé musí zbavit všech nečistot, jako je tráva, listí nebo hlína. Tyto zásady platí i v případě, že vezete ovoce do pálenice, která kvas zakládá sama.

2. Jak založit vlastní kvas

Švestky zbavte stopek, nečistot a vypeckujte

Švestky zbavte stopek, nečistot a vypeckujte

Doporučuje se ovoce odstopkovat a vypeckovat. Hrušky a jablka je nutné rozdrtit tak, aby obsah dužiny a tím i zkvasitelné cukry byly dobře přístupné kvašení.

3. Kvasné nádoby

Používají se dřevěné nebo plastové. Musejí být čisté. Kvůli ochraně před hmyzem a dalšími nečistotami je třeba sudy zakrýt. Vznikající oxid uhličitý musí unikat přes kvasnou zátku, nebo alespoň zpod volně přiklopeného víka.

Sud s kvasnou zátkou

Sud s kvasnou zátkou

4. Průběh a podmínky kvašení

Teplota v místnosti, kde jsou kvasné nádoby uloženy, by neměla klesnout pod 15 stupňů. Nízké teploty rychlost kvašení snižují až zastavují. Naopak příliš rychlý prokvas za vysokých teplot může způsobit ztrátu aroma.

5. Kdy je kvas připravený

Kdy je nejoptimálnější čas na dopravu kvasu k vypálení, o tom se pěstitelé stále dohadují. Známkou ukončení kvašení je takzvaný ovocný koláč, který se z povrchu začíná potápět.

U raného ovoce, jako jsou třešně a meruňky, je kvašení rychlejší, zpravidla tři až čtyři týdny. Proces u pozdního ovoce se pohybuje mezi pěti až šesti týdny, může být i delší.

6. Proces v pálenici

Malá domácí pálenice

Malá domácí pálenice

Ideální je, pokud se majitel kvasu pálení účastní. Například v Lihovaru Poněšice trvá vypálení kořalky v 300 litrovém kotli okolo tří hodin.

7. Kolik litrů pálenky získám?

Výtěžnost závisí na obsahu cukru v ovoci. Ze 100 kilogramů třešní a višní získáte šest litrů padesátiprocentní pálenky. U hrušek je na jeden litr třeba 18 až 23 kilogramů, jablek mezi 16 a 20 kilogramy. U švestek uvádějí pálenice průměrnou výtěžnost 13 kilogramů na litr.

Mrkvovice: původně z nouze, nyní žádaná specialita

MrkvoviceLetos je úroda švestek bohatá, ale ne každý rok se tak vydaří. "Mrkvovici jsme vymysleli asi před čtyřmi nebo pěti lety, kdy bylo všude hodně málo ovoce. Zkusili jsme, jak na ni naši zákazníci zareagují, a překvapivě se velmi dobře ujala. Zásoby docházejí, musíme udělat novou," pochvaluje si Ledajaks. Oproti klasickým destilátům je 42procentní mrkvovice o něco dražší. Za půllitrovou lahev lidé zaplatí necelé tři stokoruny. "Je to i kvůli nízké výtěžnosti této zeleniny.

Z jedné a půl tuny mrkve jsme vyrobili ani ne sto litrů pálenky," vysvětluje Ledajaks.

Poněšický destilát z mrkve je podle něj v Česku raritou, naopak pivovici dělají i některé další pálenice. Do kotlů neputuje chmel, ale rovnou dvanáctistupňové pivo. "I takový destilát je ale poměrně drahý. Na půllitr potřebujete asi deset litrů piva," říká Ledajaks.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025