Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sedm tipů, jak nakupovat na farmářském trhu a vyhnout se frontám

  7:06
Farmářské trhy jsou vítaným oživením nabídky domácích produktů. Ale ke kterému stánku vyrazit nejdříve a na co při nákupu nezapomenout?

Farmářské trhy mají jedinou chybu: tím, že jich je zatím málo, tvoří se fronty | foto: Český farmářský trh

Zemědělské trhy nejsou jen místem nákupů, ale i setkání se sousedy. Už totiž dávno nejsou jen pražských fenoménem, ale rozrostly se do menších měst, třeba do Příbrami nebo Dobříše, kde opravdu ve frontě budete stát za učitelkou ze základní školy a prodavačem ze železářství.

Hlavní kouzlo trhů je v tom, že na nich seženete hlavně lokální potraviny. Vždyť je nelogické, aby řezník nabízel svoje maso stovky kilometrů daleko, když k němu na dennodenní nákup pak nemáte šanci zajet.

Když jde člověk na trh prvně, bloumá mezi množstvím stánků a vybírá nejdříve očima. A než se naděje, udělají se u nich takové fronty, že to mnohého od nákupu odradí. Zkusili jsme optimalizovat postup nakupování tak, aby to "odsýpalo", nakoupili jste vše, co potřebujete a přesto tam nestrávili celé dopoledne.

1. Začněte pečivem

Malý trik

Vyjděte si na trhy asi půl hodiny před začátkem. Farmáři už mají zboží vyloženo na pultech, vy si ho tak v klidu prohlédnete a vyberete si ty nejkrásnější kusy dřív, než se ke krámku navalí davy lidí.

Nejdříve si vyberte chléb a pečivo. Klasickou nakrájenou Šumavu ale nehledejte, vyzkoušejte spíše tradiční kváskový chléb. Dětem zacpěte pusy staročeskými perníkovými košíčky, k odpolední kávě přineste borůvkový koláč. Nebo třeba sladké frgály, ty potěší každého.

2. Zelenina a ovoce

Pak se vydejte pro zeleninu ovoce. Svojí největší sílu právě mají meruňky, objevují se i broskve, hrušky a švestky. Z meruněk uděláte sladkou marmeládu, z rybízu a borůvek zase třeba koláč s drobenkou. Na jablka ještě pár dní počkejte, ta budou hitem podzimu. Svoji sezonu už mají za sebou jahody.

3. Syslete si zásoby

Už teď si ale udělejte zásobu brambor, na polévku si odneste brokolici, květák, pórek, cibuli, mrkev... Máte výhodu, většina zeleniny je právě teď v rozkvětu. Jen úroda ředkvičky, jarní cibulky nebo třeba čerstvého špenátu už byla sklizena.

Klánovický farmářský trh, který organizuje Hana Michopulu

Klánovický farmářský trh, který organizuje Hana Michopulu

4. Na řezníka s rozvahou

Až uvidíte dlouhou frontu, vězte, že jste právě kápli na nejlepšího řezníka v okolí. V kostkované zástěře se bude rozšafně otáčet, aby nabídl tuhle nejlepší slaninku, támhle nejlepší jelítka, někomu dalšímu zase špekáčky a vám třeba vyuzenou šunku. Ale pokud přijdete půl hodiny před koncem trhů, nedivte se, když už nekoupíte ani špejli od jitrnice. Řezníci totiž z trhů odjíždějí jako první - s prázdným pultem. Přesto se snažte zboží u řezníka nakoupit jako jedno z posledních, aby se vám nezkazilo.

5. Houbařům důvěřujte, ale prověřuijte

Pro lenochy, kteří si nechtějí víkendy zpestřit procházkami v lese s očima u země, jsou tu i lidé, kteří nasbírali houby za vás. Jen dejte pozor na to, aby byly jedlé. Všechny radši doma bedlivě prozkoumejte. Zkuste třeba obalované bedly nebo klasickou smaženici.

6. Nezapomeňte na bylinky a vajíčka

Vaření si zpestřete čerstvými bylinkami. Tymián, bazalka nebo kopr ovoní celou kuchyni.

Hitem jsou také domácí vajíčka. Často stojí stejně jako v obchodě, ale prodavačka svoje slepičky denně chodí krmit zrním a necpe do nich chemii.

Nebojte se vyzkoušet také netradiční speciality. Svoje příznivce si rychle našli rybí hranolky nebo třeba křepelčí vejce.

7. Květiny až nakonec

Pak už si jen stačí pořídit květiny do vázy a čerstvé noviny a vyrazit domů ochutnávat všechny ty úžasné dobroty.

Kde se konají trhy

V sobotu 28. srpna začnou oficiálně fungovat nové trhy v Karlíně přímo na Karlínském náměstí (Praha 8) v okolí kostela sv.Cyrila a Metoděje.

Přehled farmářských trhů najdete například ZDE.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025