Zemědělské trhy nejsou jen místem nákupů, ale i setkání se sousedy. Už totiž dávno nejsou jen pražských fenoménem, ale rozrostly se do menších měst, třeba do Příbrami nebo Dobříše, kde opravdu ve frontě budete stát za učitelkou ze základní školy a prodavačem ze železářství.
Hlavní kouzlo trhů je v tom, že na nich seženete hlavně lokální potraviny. Vždyť je nelogické, aby řezník nabízel svoje maso stovky kilometrů daleko, když k němu na dennodenní nákup pak nemáte šanci zajet.
Když jde člověk na trh prvně, bloumá mezi množstvím stánků a vybírá nejdříve očima. A než se naděje, udělají se u nich takové fronty, že to mnohého od nákupu odradí. Zkusili jsme optimalizovat postup nakupování tak, aby to "odsýpalo", nakoupili jste vše, co potřebujete a přesto tam nestrávili celé dopoledne.
1. Začněte pečivem
Malý trikVyjděte si na trhy asi půl hodiny před začátkem. Farmáři už mají zboží vyloženo na pultech, vy si ho tak v klidu prohlédnete a vyberete si ty nejkrásnější kusy dřív, než se ke krámku navalí davy lidí. |
2. Zelenina a ovoce
Pak se vydejte pro zeleninu ovoce. Svojí největší sílu právě mají meruňky, objevují se i broskve, hrušky a švestky. Z meruněk uděláte sladkou marmeládu, z rybízu a borůvek zase třeba koláč s drobenkou. Na jablka ještě pár dní počkejte, ta budou hitem podzimu. Svoji sezonu už mají za sebou jahody.
3. Syslete si zásoby
Už teď si ale udělejte zásobu brambor, na polévku si odneste brokolici, květák, pórek, cibuli, mrkev... Máte výhodu, většina zeleniny je právě teď v rozkvětu. Jen úroda ředkvičky, jarní cibulky nebo třeba čerstvého špenátu už byla sklizena.
4. Na řezníka s rozvahou
Až uvidíte dlouhou frontu, vězte, že jste právě kápli na nejlepšího řezníka v okolí. V kostkované zástěře se bude rozšafně otáčet, aby nabídl tuhle nejlepší slaninku, támhle nejlepší jelítka, někomu dalšímu zase špekáčky a vám třeba vyuzenou šunku. Ale pokud přijdete půl hodiny před koncem trhů, nedivte se, když už nekoupíte ani špejli od jitrnice. Řezníci totiž z trhů odjíždějí jako první - s prázdným pultem. Přesto se snažte zboží u řezníka nakoupit jako jedno z posledních, aby se vám nezkazilo.
5. Houbařům důvěřujte, ale prověřuijte
Pro lenochy, kteří si nechtějí víkendy zpestřit procházkami v lese s očima u země, jsou tu i lidé, kteří nasbírali houby za vás. Jen dejte pozor na to, aby byly jedlé. Všechny radši doma bedlivě prozkoumejte. Zkuste třeba obalované bedly nebo klasickou smaženici.
6. Nezapomeňte na bylinky a vajíčka
Vaření si zpestřete čerstvými bylinkami. Tymián, bazalka nebo kopr ovoní celou kuchyni.
Hitem jsou také domácí vajíčka. Často stojí stejně jako v obchodě, ale prodavačka svoje slepičky denně chodí krmit zrním a necpe do nich chemii.
Nebojte se vyzkoušet také netradiční speciality. Svoje příznivce si rychle našli rybí hranolky nebo třeba křepelčí vejce.
7. Květiny až nakonec
Pak už si jen stačí pořídit květiny do vázy a čerstvé noviny a vyrazit domů ochutnávat všechny ty úžasné dobroty.
Kde se konají trhyV sobotu 28. srpna začnou oficiálně fungovat nové trhy v Karlíně přímo na Karlínském náměstí (Praha 8) v okolí kostela sv.Cyrila a Metoděje. Přehled farmářských trhů najdete například ZDE. |