Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sedmikráska obecná (Bellis perennis)

  9:00aktualizováno  9:00

Sedmikráska obecná | foto: Irena Svobodová

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

. Víte, že...

Květy sedmikrásky se otvírají ráno a zavírají po západu slunce. Snad proto dostala v angličtině pojmenování denní oko (day´s eye a odsud zkomolením vznikl název Daisy).

Popis rostliny: Název téhle rostliny určitě souvisí s radostí, kterou přináší první kvítky objevující se mezi trávou už v předjaří. I její latinský název Bellis znamená krásná. Je to bylina vytrvalá, nepříliš vysoká (5 - 15 cm). Z přízemní růžice tmavě zelených oválných listů vyrůstá obvykle jeden stvol nesoucí soubor droboučkých květů, skládajících se ve složité květenství – úbor.  Jednotlivé kvítky můžeme okem jen těžko rozlišit. Prostřední kvítky mají barvu žlutou a okrajové bílou či světle až tmavěji růžovou.

Stanoviště: Na zahradách, v trávnících, na pastvinách i galna okrajích cest. Pokud ji chceme pěstovat, potřebuje dobrou zahradní půdu a raději dostatek slunce. Přestože je to vytrvalá rostlina, pěstuje se obvykle jako dvouletá. Při delším pobytu na jednom místě vytváří stále menší a jednodušší květy.

Výskyt:  Je rozšířena po celé Evropě, a to od nížin až po horské oblasti.

Období květu: Sedmikráska kvete od února až do října.
 
Léčivé účinky: Rostlina obsahuje celou řadu látek, saponiny, třísloviny, hořčiny, slizy, silice, minerální látky, pryskyřice, organické kyseliny, flavonoidy, inulin a další účinné látky. Už ve středověku patřila mezi univerzální léky, listy se používaly do jarních salátů či připravovaly jako špenát. Většinou se používá jako prostředek na podporu vykašlávání či jako prostředek protizánětlivý, svíravý a hojivý.

Ohrožení: Není





Nejčtenější

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.