Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Léčivý sedmikráskový sirup pořídíte za pár korun. Osladí i palačinky

aktualizováno 
Dá se pít s vodou, ale lze jím také sladit čaj nebo třeba palačinky. Současně má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a také činnost ledvin a močových cest. Sedmikráskový sirup přitom připravíte velmi jednoduše.

Na sedmikráskový sirup potřebujete jen květy sedmikrásek, 1 citron, cukr a vodu. | foto: Tereza Strnadová

Do tekuté formy se dá zpracovat nejen ovoce, ale i bylinky. Zvláště v zimě oceníte, když ho budete mít po ruce.   

Čtěte ve středu

Recepty na šťávy a sirupy z ovoce i bylinek. Mimo jiné z rakytníku, švestek, česneku, hrušek i jahod.

První fáze přípravy tohoto bylinkového sirupu je hodně o trpělivosti. Nasbírat 500 drobných sedmikráskových kvítků chvíli trvá, ale pokud máte sedmikráskami posetý trávník, není to problém. A vlastní sirup za to stojí.

Z dalších ingrediencí už potřebujete jen 1 citron (ideálně bio, nebo alespoň chemicky neošetřený), 750 g cukru a 750 ml vody. 

Příprava sedmikráskového sirupu krok za krokem

Fotogalerie

Nasbírané sedmikrásky opláchněte, vložte do mísy nebo třeba velké zavařovací sklenice a přelijte je 750 ml horké vody, ve které se budou louhovat.

Omytý citron pokrájejte na kousky, přidejte ho k sedmikráskám a vše nechte louhovat 24 hodin. Občas směs můžete promíchat.

Druhý den vše sceďte rovnou do hrnce, nejlépe přes lněné plátýnko, květy i kousky citronu přitom pořádně vymačkejte.

K získané tekutině přidejte do hrnce cukr, který je důležitý nejen pro získání správné konzistence, ale i pro trvanlivost sirupu. Tekutinu tedy za stálého míchání svařte na mírném ohni do hustoty sirupu a přelijte do lahví.

Tip na letní likér: italské citronové limoncello

Toužíte-li po správném tipu na letní likér, připravte si například limoncello podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho. Jsou na něj potřeba slupky z citronů, cukr a konzumní líh, louhuje se dva týdny (více ve videu a v článku zde):

 

Autoři:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Bettina Dorfnannová ve svém království
Sběratelka má 15 000 panenek Barbie. Sbírka má hodnotu šest milionů

Osmapadesátiletá sběratelka Bettina Dorfmannová z Düsseldorfu v Německu dostala svou první panenku v roce 1966, tedy před 51 lety. Od té doby stačila svojí...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.