Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Léčivý sedmikráskový sirup pořídíte za pár korun. Osladí i palačinky

aktualizováno 
Dá se pít s vodou, ale lze jím také sladit čaj nebo třeba palačinky. Současně má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a také činnost ledvin a močových cest. Sedmikráskový sirup přitom připravíte velmi jednoduše.

Na sedmikráskový sirup potřebujete jen květy sedmikrásek, 1 citron, cukr a vodu. | foto: Tereza Strnadová

Do tekuté formy se dá zpracovat nejen ovoce, ale i bylinky. Zvláště v zimě oceníte, když ho budete mít po ruce.   

Čtěte ve středu

Recepty na šťávy a sirupy z ovoce i bylinek. Mimo jiné z rakytníku, švestek, česneku, hrušek i jahod.

První fáze přípravy tohoto bylinkového sirupu je hodně o trpělivosti. Nasbírat 500 drobných sedmikráskových kvítků chvíli trvá, ale pokud máte sedmikráskami posetý trávník, není to problém. A vlastní sirup za to stojí.

Z dalších ingrediencí už potřebujete jen 1 citron (ideálně bio, nebo alespoň chemicky neošetřený), 750 g cukru a 750 ml vody. 

Příprava sedmikráskového sirupu krok za krokem

Fotogalerie

Nasbírané sedmikrásky opláchněte, vložte do mísy nebo třeba velké zavařovací sklenice a přelijte je 750 ml horké vody, ve které se budou louhovat.

Omytý citron pokrájejte na kousky, přidejte ho k sedmikráskám a vše nechte louhovat 24 hodin. Občas směs můžete promíchat.

Druhý den vše sceďte rovnou do hrnce, nejlépe přes lněné plátýnko, květy i kousky citronu přitom pořádně vymačkejte.

K získané tekutině přidejte do hrnce cukr, který je důležitý nejen pro získání správné konzistence, ale i pro trvanlivost sirupu. Tekutinu tedy za stálého míchání svařte na mírném ohni do hustoty sirupu a přelijte do lahví.

Tip na letní likér: italské citronové limoncello

Toužíte-li po správném tipu na letní likér, připravte si například limoncello podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho. Jsou na něj potřeba slupky z citronů, cukr a konzumní líh, louhuje se dva týdny (více ve videu a v článku zde):

 

Autoři:




Nejčtenější

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Další z rubriky

Trhané vepřové maso na peletkovém grilu
Natrhejte si plecko a máte úžasné pohoštění pro všechny kamarády

Vepřové plecko nemusíte používat jen na guláš či výpečky, zkuste z něj dlouhým pečením vyrobit perfektní trhaný sendvič.  celý článek

Tvarohové knedlíky s jahodami
Tvarohové knedlíky s jahodami oživují vzpomínky na prázdniny u babičky

Tvarohové knedlíky v sobě spojují dvě naše úžasné suroviny – tvaroh a první jahody v sezoně. A také vzpomínky na prázdniny u babičky a mocné hyperglykemické...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.