Na sedmikráskový sirup potřebujete jen květy sedmikrásek, 1 citron, cukr a

Na sedmikráskový sirup potřebujete jen květy sedmikrásek, 1 citron, cukr a vodu. | foto: Tereza Strnadová

Léčivý sedmikráskový sirup pořídíte za pár korun. Osladí i palačinky

  • 17
Dá se pít s vodou, ale lze jím také sladit čaj nebo třeba palačinky. Současně má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a také činnost ledvin a močových cest. Sedmikráskový sirup přitom připravíte velmi jednoduše.

Do tekuté formy se dá zpracovat nejen ovoce, ale i bylinky. Zvláště v zimě oceníte, když ho budete mít po ruce.   

První fáze přípravy tohoto bylinkového sirupu je hodně o trpělivosti. Nasbírat 500 drobných sedmikráskových kvítků chvíli trvá, ale pokud máte sedmikráskami posetý trávník, není to problém. A vlastní sirup za to stojí.

Z dalších ingrediencí už potřebujete jen 1 citron (ideálně bio, nebo alespoň chemicky neošetřený), 750 g cukru a 750 ml vody. 

Příprava sedmikráskového sirupu krok za krokem

Nasbírané sedmikrásky opláchněte, vložte do mísy nebo třeba velké zavařovací sklenice a přelijte je 750 ml horké vody, ve které se budou louhovat.

Omytý citron pokrájejte na kousky, přidejte ho k sedmikráskám a vše nechte louhovat 24 hodin. Občas směs můžete promíchat.

Druhý den vše sceďte rovnou do hrnce, nejlépe přes lněné plátýnko, květy i kousky citronu přitom pořádně vymačkejte.

K získané tekutině přidejte do hrnce cukr, který je důležitý nejen pro získání správné konzistence, ale i pro trvanlivost sirupu. Tekutinu tedy za stálého míchání svařte na mírném ohni do hustoty sirupu a přelijte do lahví.

Tip na letní likér: italské citronové limoncello

Toužíte-li po správném tipu na letní likér, připravte si například limoncello podle šéfkuchaře Emanuela Ridiho. Jsou na něj potřeba slupky z citronů, cukr a konzumní líh, louhuje se dva týdny (více ve videu a v článku zde):

6. června 2010