Šéfkuchař z Karlovic se učil u kolegy s michelinskou hvězdou - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šéfkuchař z Karlovic se učil u kolegy s michelinskou hvězdou

  16:24
Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság byl na stáži v italské restauraci s michelinskou hvězdou. Po návratu rozšířil nabídku pro hosty třeba o dýňové halušky nebo jelení tatarák na fenyklovém salátku.
Fotogalerie3

Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság nedávno čerpal zkušenosti v Itálii, tři týdny vařil s Alessandrem Gavagnou (v pozadí), pod jehož vedením získala restaurace hotelu La Subida prestižní michelinskou hvězdu. | foto: Martina Žáčková, Resort Valachy

Netradiční halušky v těchto dnech servíruje Orság v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Dýňové halušky s brynzovou omáčkou a červenou řepou zařadil do degustačního menu Kouzlo Piemontu, které vytvořil po nedávné delší stáži v renomované restauraci La Subida v Itálii.

Rodinný podnik u slovinských hranic se pyšní michelinskou hvězdou, nejprestižnějším kuchařským oceněním.

"Snažil jsem se do jídel promítnout italské vlivy přizpůsobené valašské kuchyni a místním surovinám," říká Orság o speciálním menu, které mohou ochutnat hosté zážitkové restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna
Jaroslav Orság sází na bylinky z valašských zahrádek, majoránka nebo šalvěj

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna michelinskou hvězdou, tři týdny v ní na stáži vařil Jaroslav Orság z Velkých Karlovic.

Kromě dýňových halušek je v nabídce také jelení tatarák na fenyklovém salátku, marinované bažantí prso ve filo těstě s hruškovou omáčkou a rukolou a coby dezert oříšková panna cotta na kávové drobence se sorbetem z granátového jablka.

Sedmadvacetiletý rodák z Velkých Karlovic prožil s italským šéfkuchařem Alessandrem Gavagnou tři týdny.

Grand Restaurant Festival vrcholí

Kromě jídel inspirovaných Itálií je možné v restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích ochutnat i degustační menu zařazené na festivalu.

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země. Ze Zlínského kraje se zúčastnily také Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem.

Cena menu je všude 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů. Akce trvá do 28. února.

Více na oficiálním webu www.grandrestaurantfestival.cz.

"Je pravda, že jazyk byl trošku problém. Ale v kuchyni člověk všechno vidí, a pokud umí trošku anglicky, vždycky všechno důležité nějak dokáže vysvětlit," usmál se Jaroslav Orság.

"Díky stáži jsem získal obrovské množství zkušeností. Hlavně co se týče práce s místními surovinami. Já jsem se s nimi snažil vařit už dřív, ale člověk do toho proniká víc a víc," dodal.

Raději místní bylinky než tymián

Jako příklad dává bylinky. "Ptám se babičky, procházím staré kuchařky, hledám, co se tady kdysi používalo," říká Orság o své snaze o netradiční pojetí jídel.

"Teď každý používá tymián a moc se nevaří s majoránkou nebo šalvějí, což jsou přitom typicky české bylinky," podivuje se.

Za dobu, co ve Velkých Karlovicích vaří, už má vysledované chutě hostů. "Lidé, kteří na Valašsko přijíždějí, očekávají regionální jídla. Bez kyselice a halušek by tady žádná restaurace být nemohla. Proto tato jídla vaříme, zároveň se je ale snažíme moderně upravit a použít místní suroviny, třeba červenou řepu nebo pohanku, po zkušenostech z Itálie i pohankovou mouku," zdůraznil Orság.

I když například brynzu k haluškám bere od místního mlékaře, získat většinu surovin typických pro valašskou kuchyni podle něj není tak jednoduché, jak se může zdát.

"Byl jsem překvapený, jak to funguje v Itálii. Je tam spousta malých soukromníků, některý tam třeba do kuchyně každý den přinesl tři králíky a s nimi doklady. To znamená, že to byl podnikatel a měl vše pod kontrolou úřadů," uvažuje Orság. "Tak to v Česku zatím bohužel nefunguje, proto drobné místní dodavatele moc využívat nemůžeme."

Mladý kuchař však jezdí po okolí Velkých Karlovic a zjišťuje, s jakými místními farmáři by už spolupráci mohl navázat.

"Na jaro mám domluvená jehňata od chovatele z Halenkova. V květnu nebo červnu určitě připravíme jehněčí hody, už se na to těším," vypráví.

A zároveň už uvažuje, o jaké další zkušenosti by se mohl obohatit. "Určitě Francie. Zároveň bych ale chtěl důkladně poznat i různé české regiony. Velkou poctou by třeba bylo vaření po boku pana Pospíšila, což je česká kuchařská legenda vařící na francouzských hranicích," říká Orság o své další metě.

A michelinská hvězda? "Takový cíl nemám. Nejlepším měřítkem pro mě je, když jsou lidi maximálně spokojení," dodává skromně.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025