Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař z Karlovic se učil u kolegy s michelinskou hvězdou

  16:24aktualizováno  16:24
Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság byl na stáži v italské restauraci s michelinskou hvězdou. Po návratu rozšířil nabídku pro hosty třeba o dýňové halušky nebo jelení tatarák na fenyklovém salátku.

Šéfkuchař hotelu Horal ve Velkých Karlovicích Jaroslav Orság nedávno čerpal zkušenosti v Itálii, tři týdny vařil s Alessandrem Gavagnou (v pozadí), pod jehož vedením získala restaurace hotelu La Subida prestižní michelinskou hvězdu. | foto: Martina Žáčková, Resort Valachy

Netradiční halušky v těchto dnech servíruje Orság v hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Dýňové halušky s brynzovou omáčkou a červenou řepou zařadil do degustačního menu Kouzlo Piemontu, které vytvořil po nedávné delší stáži v renomované restauraci La Subida v Itálii.

Rodinný podnik u slovinských hranic se pyšní michelinskou hvězdou, nejprestižnějším kuchařským oceněním.

"Snažil jsem se do jídel promítnout italské vlivy přizpůsobené valašské kuchyni a místním surovinám," říká Orság o speciálním menu, které mohou ochutnat hosté zážitkové restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna.

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna
Jaroslav Orság sází na bylinky z valašských zahrádek, majoránka nebo šalvěj

Italská restaurace La Subida na hranicích se Slovinskem byla oceněna michelinskou hvězdou, tři týdny v ní na stáži vařil Jaroslav Orság z Velkých Karlovic.

Kromě dýňových halušek je v nabídce také jelení tatarák na fenyklovém salátku, marinované bažantí prso ve filo těstě s hruškovou omáčkou a rukolou a coby dezert oříšková panna cotta na kávové drobence se sorbetem z granátového jablka.

Sedmadvacetiletý rodák z Velkých Karlovic prožil s italským šéfkuchařem Alessandrem Gavagnou tři týdny.

Grand Restaurant Festival vrcholí

Kromě jídel inspirovaných Itálií je možné v restauraci Vyhlídka hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích ochutnat i degustační menu zařazené na festivalu.

Do projektu Pavla Maurera, autora žebříčku tuzemských restaurací, se letos zapojilo 101 podniků z celé země. Ze Zlínského kraje se zúčastnily také Lesní hotel ve Zlíně, restaurace Na Koupališti v Sazovicích a restaurace Sušil v Bystřici pod Hostýnem.

Cena menu je všude 200, 400 nebo 600 korun podle počtu chodů. Akce trvá do 28. února.

Více na oficiálním webu www.grandrestaurantfestival.cz.

"Je pravda, že jazyk byl trošku problém. Ale v kuchyni člověk všechno vidí, a pokud umí trošku anglicky, vždycky všechno důležité nějak dokáže vysvětlit," usmál se Jaroslav Orság.

"Díky stáži jsem získal obrovské množství zkušeností. Hlavně co se týče práce s místními surovinami. Já jsem se s nimi snažil vařit už dřív, ale člověk do toho proniká víc a víc," dodal.

Raději místní bylinky než tymián

Jako příklad dává bylinky. "Ptám se babičky, procházím staré kuchařky, hledám, co se tady kdysi používalo," říká Orság o své snaze o netradiční pojetí jídel.

"Teď každý používá tymián a moc se nevaří s majoránkou nebo šalvějí, což jsou přitom typicky české bylinky," podivuje se.

Za dobu, co ve Velkých Karlovicích vaří, už má vysledované chutě hostů. "Lidé, kteří na Valašsko přijíždějí, očekávají regionální jídla. Bez kyselice a halušek by tady žádná restaurace být nemohla. Proto tato jídla vaříme, zároveň se je ale snažíme moderně upravit a použít místní suroviny, třeba červenou řepu nebo pohanku, po zkušenostech z Itálie i pohankovou mouku," zdůraznil Orság.

I když například brynzu k haluškám bere od místního mlékaře, získat většinu surovin typických pro valašskou kuchyni podle něj není tak jednoduché, jak se může zdát.

"Byl jsem překvapený, jak to funguje v Itálii. Je tam spousta malých soukromníků, některý tam třeba do kuchyně každý den přinesl tři králíky a s nimi doklady. To znamená, že to byl podnikatel a měl vše pod kontrolou úřadů," uvažuje Orság. "Tak to v Česku zatím bohužel nefunguje, proto drobné místní dodavatele moc využívat nemůžeme."

Mladý kuchař však jezdí po okolí Velkých Karlovic a zjišťuje, s jakými místními farmáři by už spolupráci mohl navázat.

"Na jaro mám domluvená jehňata od chovatele z Halenkova. V květnu nebo červnu určitě připravíme jehněčí hody, už se na to těším," vypráví.

A zároveň už uvažuje, o jaké další zkušenosti by se mohl obohatit. "Určitě Francie. Zároveň bych ale chtěl důkladně poznat i různé české regiony. Velkou poctou by třeba bylo vaření po boku pana Pospíšila, což je česká kuchařská legenda vařící na francouzských hranicích," říká Orság o své další metě.

A michelinská hvězda? "Takový cíl nemám. Nejlepším měřítkem pro mě je, když jsou lidi maximálně spokojení," dodává skromně.





Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Hovězí steak s paprikou a žampiony.
Pohlreich se těší na jarní grilování, steak si udělal alespoň v kuchyni

Přestože se Zdeněk Pohlreich věnoval v současné řadě Teď vaří šéf! zdravé lehké kuchyni, uznává, že rozhodně není třeba zatratit pěkný kousek uleželého...  celý článek

Letní grilování iDNES.cz
SPECIÁL: Grilujte maso i zeleninu. Videorecepty a kuchařské triky

Ve zvláštní příloze věnované grilování najdete desítky chutných receptů na drůbež, ryby, pořádný steak i lehčí zeleninové pokrmy.  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.