Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak posekat trávu bez hluku a benzinu? Obyčejnou kosou

"Rusandy, ty jsou tvrdý, useknou i stromek, ani nevíte," konstatuje nad jednou ze svých kos zkušený hospodář Jaroslav Čermák ze Stříbrné Lhoty u Mníšku. V jeho případě je sekání kosou setrváním u klasiky, která nikdy neselže. Prostě ji "přelíznete" brouskem a sekáte.

Někdo seká trávu kosou celý život, ale někteří ji teprve objevují, ať už z nostalgie po starých časech, nebo z touhy ušetřit.

Kosa se skládá z kosištěte s berličkami, za ty ji při sekání držíte. "A kosu drží přichycenou na kosištěti kosiřík a záhvozda," ukazuje na kameru zkušený truhlář, včelař i sekáč v jedné osobě z malebné vesnice nedaleko Mníšku.

Pánská a dámská kosa se pak podle něj liší jen velikostí. Ta dámská má jednoduše kratší kosiště a berličky na držení jsou blíž u sebe. A pak také záleží, odkud kosa pochází, krajově se liší v detailech. "Rusandy ty jsou tvrdý, useknou i stromek, ani nevíte. Já mám radši jugoslávku, co mám po dědovi," ukazuje nám své s láskou opečovávané kosy.

Jak kosu správně nabrousit a jak sekat?

"Pokud sekáte měkkou trávu, nepotřebujete brousit tak často, jako kdybyste sekali třeba kopřivy. Ideální je, když tráva není tvrdá a sekáte za rosy. Jakmile je tráva přeschlá, jde to špatně," dělí se o praktické zkušenosti pan Čermák.

Hlavně podle něj musíte kosu brousit s citem, brouskem po ní moc "nešmejkat". "Sekáním se ostří vlastně ohýbá a vy ho brouskem rovnáte zpátky do správného směru a do roviny," říká, o co při broušení kosy jde. A rovnou vysvětluje, že úhel nastavení kosy se řídí výškou člověka. Podle potřeby se tedy kosiřík podkládá například kouskem kůže.

Kosa totiž při sekání nesmí mířit do země. "A nesmíte sekat špičkou, ale patkou, to je celý umění," uzavírá dlouholetý sekáč. Podle něj na sekání celkem není co popisovat, protože každý si tu svoji techniku stejně musí najít sám.

Při sekání se nesmíte hrbit, druhý den byste necítili záda.
Ten správný postoj při sekání si musí najít každý sám.

Základem je mírně rozkročený postoj a nehrbit se, neohýbat a kosu lehce táhnout po zemi celým tělem, čistě rukama se to utáhnout nedá. "Jak přesně? Vždyť říkám, na to si musí přijít každý sám," usmívá se pan Čermák s tím, že pohyb kosy musí být plynulý a nesmí za ní zůstávat stát tráva.

Stejně triviální je podle něj fakt, že se seká z pravé strany na levou, a z kopce dolů, aby se tráva rovnou pěkně pokládala. "Dobré je také sekat po větru, ten vám pomůže trávu česat a děláte pěkné řádky," doplňuje sekáč. Po každém sekání pak prostě kosu očistíte od trávy a pověsíte na bezpečné místo, ideálně pod střechu a do stínu.

Před naklepáváním musíte kosu z kosištěte sundat. Kladívkem vyhodíte záhvozdu,...
Kosiřík a záhvozda v detailu. Tyto panu Čermákovi vyráběl kovář na míru.
Naklepávání kosy vyžaduje jemnost, přesnost a soustředění.

Jednou za čas pak kosa potřebuje také naklepat, což už každý neumí. V tu chvíli musíte kosu z kosištěte sundat a její ostří trpělivě na speciální stoličce kousek po kousku naklepávat, abyste ho 'vytáhli do slabýho'.

Je to vlastně takové hrubé broušení a současně umění, které se předávalo z otce na syna a krajově se dodnes může lišit."Nesmíte do toho moc mlátit, jinak to popraská a ostří se začne trhat," vysvětluje sekáč trpělivě za monotónního zvuku naklepávané kosy.

Pokud vás sekání kosou také láká, zkuste si najít někoho podobně zkušeného, určitě vám svoje zkušenosti také rád předá. Vzít alespoň čas od času kosu do ruky a něco s ní posekat, to má totiž svoje nesmírné kouzlo.

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025