Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na řízky a benzinku. Na cesty si připravte italský sendvič

aktualizováno 
"Moje máma mi vždycky připravovala sendvič na pláž," vzpomíná před cestou do Itálie šéfkuchař Emanuel Ridi. Tak proč si na dlouhou cestu opravdu vynikající sendvič nepřipravit také. Jako v italské kuchyni obecně, i u sendviče caprese s pistáciovým pestem hrají hlavní roli kvalitní suroviny.

Zaběhněte do pekárny pro focacciu (čti fokača), potřebovat budete i hmoždíř, abyste si v něm mohli utřít stejně jako Manu pesto z trošky česneku, sýru typu grana (parmazán), pistácií, posekané bazalky a zelené petržele. 

Příprava krok za krokem

Začněte přípravou bazalkového pesta. Nakrájejte nadrobno česnek, nasekejte pistáciové oříšky, natrhejte bazalku a přidejte trochu nakrájené petrželky. Vše dejte do hmoždíře, přistrouhejte sýr a nejprve rozetřete nasucho. Pak přidejte olivový olej a rozetřete dojemna. Olejem nešetřete, trochu přisolte.

I pistáciové oříšky nasekejte.
Do hmoždíře natrhejte snítky čerstvé bazalky.
Pesto v hmoždíři pěkně zpracujte, olejem nešetřete.
Parmazán (grano) nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte též do hmoždíře.

Tím máte tu nejobtížnější práci za sebou. Teď už stačí jen rozkrojit focacciu na poloviny a podříznout. Pečivu se dříve říkalo chléb chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Vzhledem k tomu, jak je plochý, je pro výrobu sendviče ideální: při jídle pak nemusíte otvírat ústa jako žralok.

Nakrájejte rajčata na plátky a poklaďte na chleba. Přidejte plátky mozzarelly. Ital upozorňuje, že z řezu správné mozzarelly má při stisku vytékat mléko. "Jestli neteče, tak ji vyhoďte," radí se svým typickým úsměvem.

Rajčata pokrájejte na kolečka.
Přidejte pár celých lístků bazalky a naneste pesto...
Přidejte ještě trošku olivového oleje...

Na sýr dejte pár lístečků bazalky a naneste pesto. A znáte Itala: "Přidáme ještě kapku oleje," dává instrukce a zvrhne do už tak mastného pesta půl láhve extra virgin. Nakonec stačí přiklopit a sendvič z přírodních produktů je hotový. "Nejlepší je až tak za hodinku, zabalte si ho do alobalu, tam se všechny chutě pěkně propojí," radí Emanuel Ridi.

Focacciu zvládne každý

Ne každý má po ruce samoobsluhu, kde by vedli tento druh pečiva. Ital ale už v jednom z minulých dílů předváděl, jak ji velmi snadno udělat doma.

Na Focacciu

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl oleje extra virgin

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přidejte půl sáčku sušeného droždí. Promíchejte a postupně přimíchávejte mouku. Těsto nechte nakynout a na pomoučeném vále vytvořte dvě placky. Ty posolte a polijte olivovým olejem. Nešetřete. Prsty pak "vmasírujte" olej a sůl do těsta, přeneste na plech s pečicím papírem.

Pozor, konzistence těsta by měla být taková, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Pokud je po vykynutí trochu řidší, klidně ho na vále moukou ještě dolaďte. Jinak se vám ho nepodaří přenést na plech. "Pečte na plný pecky," radí Ridi. Minimálně na 200 °C, raději i na víc zhruba 10 - 12 minut.

Další italské recepty představí v pořadu Ital na cestách šéfkuchař Emanuel Ridi přímo ve své rodné Itálii. Sliny se vám budou sbíhat nad jeho pastou, zeleninou nebo čerstvě připravenými rybami v úterý večer na Primě.   

Autoři: ,




Nejčtenější

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.