Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Zapomeňte na řízky a benzinku. Na cesty si připravte italský sendvič

aktualizováno 
"Moje máma mi vždycky připravovala sendvič na pláž," vzpomíná před cestou do Itálie šéfkuchař Emanuel Ridi. Tak proč si na dlouhou cestu opravdu vynikající sendvič nepřipravit také. Jako v italské kuchyni obecně, i u sendviče caprese s pistáciovým pestem hrají hlavní roli kvalitní suroviny.

Zaběhněte do pekárny pro focacciu (čti fokača), potřebovat budete i hmoždíř, abyste si v něm mohli utřít stejně jako Manu pesto z trošky česneku, sýru typu grana (parmazán), pistácií, posekané bazalky a zelené petržele. 

Příprava krok za krokem

Začněte přípravou bazalkového pesta. Nakrájejte nadrobno česnek, nasekejte pistáciové oříšky, natrhejte bazalku a přidejte trochu nakrájené petrželky. Vše dejte do hmoždíře, přistrouhejte sýr a nejprve rozetřete nasucho. Pak přidejte olivový olej a rozetřete dojemna. Olejem nešetřete, trochu přisolte.

I pistáciové oříšky nasekejte.
Do hmoždíře natrhejte snítky čerstvé bazalky.
Pesto v hmoždíři pěkně zpracujte, olejem nešetřete.
Parmazán (grano) nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte též do hmoždíře.

Tím máte tu nejobtížnější práci za sebou. Teď už stačí jen rozkrojit focacciu na poloviny a podříznout. Pečivu se dříve říkalo chléb chudých, dnes patří mezi nejoblíbenější druhy pečiva. Vzhledem k tomu, jak je plochý, je pro výrobu sendviče ideální: při jídle pak nemusíte otvírat ústa jako žralok.

Nakrájejte rajčata na plátky a poklaďte na chleba. Přidejte plátky mozzarelly. Ital upozorňuje, že z řezu správné mozzarelly má při stisku vytékat mléko. "Jestli neteče, tak ji vyhoďte," radí se svým typickým úsměvem.

Rajčata pokrájejte na kolečka.
Přidejte pár celých lístků bazalky a naneste pesto...
Přidejte ještě trošku olivového oleje...

Na sýr dejte pár lístečků bazalky a naneste pesto. A znáte Itala: "Přidáme ještě kapku oleje," dává instrukce a zvrhne do už tak mastného pesta půl láhve extra virgin. Nakonec stačí přiklopit a sendvič z přírodních produktů je hotový. "Nejlepší je až tak za hodinku, zabalte si ho do alobalu, tam se všechny chutě pěkně propojí," radí Emanuel Ridi.

Focacciu zvládne každý

Ne každý má po ruce samoobsluhu, kde by vedli tento druh pečiva. Ital ale už v jednom z minulých dílů předváděl, jak ji velmi snadno udělat doma.

Na Focacciu

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

Placky polijte olivovým olejem, prsty ho vmasírujte do těsta.

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 4 dcl vody
  • ½ droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 5 cl oleje extra virgin

Do mísy vlijte vlažnou vodu a přidejte půl sáčku sušeného droždí. Promíchejte a postupně přimíchávejte mouku. Těsto nechte nakynout a na pomoučeném vále vytvořte dvě placky. Ty posolte a polijte olivovým olejem. Nešetřete. Prsty pak "vmasírujte" olej a sůl do těsta, přeneste na plech s pečicím papírem.

Pozor, konzistence těsta by měla být taková, aby se vám s ním dobře manipulovalo. Pokud je po vykynutí trochu řidší, klidně ho na vále moukou ještě dolaďte. Jinak se vám ho nepodaří přenést na plech. "Pečte na plný pecky," radí Ridi. Minimálně na 200 °C, raději i na víc zhruba 10 - 12 minut.

Další italské recepty představí v pořadu Ital na cestách šéfkuchař Emanuel Ridi přímo ve své rodné Itálii. Sliny se vám budou sbíhat nad jeho pastou, zeleninou nebo čerstvě připravenými rybami v úterý večer na Primě.   

Autoři: ,




Nejčtenější

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Další z rubriky

Zleva současní držitelé michelinské hvězdy: Radek Kašpárek, Roman Paulus a...
Jídlo v michelinských restauracích: od párku s hořčicí po menu za tři tisíce

Zajít si jednou za čas do restaurace oceněné michelinskou hvězdou nebo Bibem vůbec není špatné. Minimálně proto, aby se člověk nemusel spoléhat na názory...  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.