Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šest tipů, jak se neznemožnit výběrem restaurace pro (nejen) valentýnskou večeři

aktualizováno 
Je hodně věcí, které musíte udělat před pozváním do restaurace. Nejen vybrat správný podnik, ale také zvolit ideální menu, najít vhodný stůl, porozumět aperitivům a vínu i odhadnout spropitné. Nemusí se to týkat jen oslavy Valentýna, ale každé návštěvy restaurace.

Vybírat můřžete z připravených menu nebo z jídelního lístku | foto: Profimedia.cz

Místo romantického zážitku hrozí sto a jeden způsob, jak Valentýna u večeře totálně prokaučovat. Večeře v restauraci se může změnit v pořádný trapas nebo zbytečné trápení plné nervozity. Naše tipy uplatníte i kdykoli jindy v roce a je úplně jedno, jestli zvete jeho nebo ji. 

K základní orientaci pro výběr podniku poslouží nejen doporučení od přátel, ale i nová databáze "ohvězdičkovaných" a zrecenzovaných restaurací, která vzniká na na internetové adrese www.scuk.cz, kde prověření recenzenti vyzvedávají klady i zápory navštívených restaurací (viz článek o založení Scuku).

1) Na návštěvu si zajděte předem

Nezvěte na večeři do restaurace, ve které jste nikdy nebyli a navíc je v cenové kategorii, v níž se normálně nepohybujete. Nervozita z neznámého prostředí a vyšších cen může odrovnat nejistého hostitele i  jeho hosta. Přizpůsobte proto výběr podniku své komfortní zóně.

S neznámým prostředím si poradíte snadno. Stačí navštívit vytipovaný podnik alespoň jednou nanečisto – třeba na oběd nebo jen tak na kávu s dezertem.

Pokud jste v roli hostitele, pomůže vám průzkum na bojišti v pozdějších fázích večeře. Navíc si ověříte, zda restaurace vypadá opravdu tak, jak ukazují fotografie na webu – často totiž zkreslují. Jako bonus budete vědět všechno o vstupu, poloze věšáků nebo šatny, o cestě na toalety i o nejlepších místech v podniku. Dohromady jsou to všechno cenné bodíky, které se vám naostro budou hodit.

2) Jaký stůl je špatný stůl

To, že podnik alespoň trochu znáte, vám pomůže i s rezervací a výběrem místa. Není nic horšího, než přijít bez rezervace nebo skončit u špatného stolu.

I když je interiér restaurace sebelépe vyvedený, vždycky najdete pár stolů, které nejsou svým umístěním zrovna pohodlné. Pro zvláštní příležitost si určitě dejte určitě na černou listinu:

  • místa hned u vchodu
  • zadní stoly u vstupu na toalety a do kuchyně
  • místa v blízkosti pokladny a hned u baru
  • místa uprostřed místnosti nebo ve frekventované uličce

Počítejte také s tím, že ne vždy musíte skončit v hlavní jídelně, kterou má restaurace všude na fotkách. Občas se můžete ocitnout v uličce, v druhém patře v suterénu nebo v jakémkoli postranním salonku, o kterém jste netušili, že vůbec existuje.

Místa se pak ještě podle pohodlnosti dělí i u stolu. Nejlepší jsou zády ke zdi s co nejlepším výhledem do místnosti. Horší jsou místa do uličky nebo do volného prostoru.

Pokud jste v roli hostitele, sedněte si na "horší" židli.

3) Menu versus à la carte

Vybrat pro zvláštní příležitost předem sestavené menu, nebo vybírat z jídelního lístku sami? Určitě si to rozhodněte předem, oba způsoby mají něco do sebe.

Speciální degustační menu (třeba svatovalentýnské) je váš autopilot pro celou návštěvu. Odpadají starosti s výběrem jídla a pokud je součástí menu i víno, ubude vám i starost s jeho výběrem a ochutnávkou. Na druhou stranu, pokud dobře neznáte svého hosta, můžete střelit vedle nebo nemusí být na vícechodové menu zvyklý. Pokud si víc věříte a zvládnete i poradit s výběrem druhému, klidně zvolte výběr à la carte (z jídelního lístku).

V obou případech je výhodou, když jako hostitel jídelní lístek znáte předem a máte plus minus vybráno podle různých možných scénářů. Pomůže vám to udržet si sebevědomí i nasbírat další kladné bodíky za iniciativu.

4) Volte raději jídla, o kterých víte, jak mají chutnat

I když jste to slyšeli nejméně milionkrát, správná romantická jídla nemusí být vždy ústřice, mořské plody a drahé speciality. Často je tomu spíše naopak.

Při výběru jídla není dobrý nápad "frajeřit" za každou cenu a vrhat se do jídel, která jste nikdy neměli nebo u nichž ani nevíte, jak mají vypadat. Ještě horší je pak nutit je protějšku jen kvůli zvláštní příležitosti. Ano, fantasticky upravené ryby, mušle a ústřice fungují skvěle. Musíte je ale znát a nebýt z nich vyjukaní.

Překvapení nebo zbytečný experiment může vás i váš protějšek pořádně rozhodit. Pokud přesto chcete vyzkoušet jídlo, které jste zatím neznali, zařaďte ho do méně významných chodů, jako je předkrm nebo dezert. Případné zklamání nebude tolik bolet.

5) Nezapomeňte na aperitiv

Možná jste zvyklí jej přeskakovat, při romantické večeři ho ale jednoznačně doporučujeme. Správně načasovaný aperitiv dokáže divy a sklenka šumivého vína nebo martini jsou nejlepší prostředky k překonání úvodní nervozity při vybírání jídla a čekání na první chod. Aperitivem se nelze opít, spíš se jen dobře naladíte a dostanete chuť. 

6) Drahá vína za každou cenu nekupujte

Jak ovládnout restauraci

Kdo má problém se sebevědomím a s tím, jak se správně chovat v restauraci, může navštívit takzvaný Gastroseminář. Naučí se tam hodně o tom, co od jednotlivých typů restaurací chtít, dozví se, jak se na nás dívají číšníci, jak velké spropitné kdy dát a mnoho dalšího (recenzi Gastrosemináře přinese iDNES.cz v nejbližší době).

Pokud se ve vínech nevyznáte, je nejlepší spoléhat na degustační menu. K němu vám víno vybrali předem a za vás, o nic se tedy nestaráte a sklenky s vínem přicházejí samy. I cena za víno je většinou výhodnější.

Pokud bojujete na vlastní pěst, nerozpakujte se ve vybrané restauraci vybírat podle ceny a na základě průzkumu vinného lístku přes internet. Láhev základního, cenově přijatelného vína vám udělá mnohem lepší službu než drahá lahev, u které celou večeři bolestivě dumáte, zda to nebyly vyhozené peníze.

Při objednávání převezměte iniciativu. Víno vyberte, objednejte a po přinesení ke stolu ochutnejte. Víno ochutnává vždy ten, kdo ho objednal. Při ochutnávce pak od vás chce slyšet obsluha jedinou věc, a to jestli je víno v pořádku. Znamená to, že nesmrdí korkem a je bez vad. Váhejte a ozývejte se pouze v situaci, kdy si myslíte, že víno je nějakým způsobem vadné.

Autoři:




Nejčtenější

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Jidášovo ucho (houby úplně vpravo), šnytlík, medvědí česnek, mladé kopřivy,...
Když vyrazíte do lesa, nasbírejte si i medvědí česnek a další bylinky

I jako houbař můžete vyrazit do lesa také za bylinkami, a nejen za oblíbeným medvědím česnekem. Není totiž zdaleka jedinou bylinkou, která vám na jaře udělá...  celý článek

Ptačí budka ve stylu Slow TV od ateliéru Harddecore a serveru Technet.cz.
Postavte si vlastní Slow TV ptačí budku. Stačí vám šukalka a vrtačka

V zimě je potřeba ptáčky přikrmovat a v létě je dobré alespoň těm nejmenším postavit hnízdiště. Budka, kterou si podle našeho návodu vyrobíte, poslouží...  celý článek

Zloděj se klíčem v zámku nebude zdržovat.
Deset tipů, jak zabezpečit byt seniorů před zloději a podvodníky

Senioři patří v souvislosti s majetkovou trestnou činností a podvody k nejohroženější skupině. Jsou důvěřiví, často žijí osamoceně, mnohdy mají nějaký...  celý článek

Řez obytným modulem usazeným do zahrady
Bunkr do každé rodiny. Češi vyrábějí kryty pro případ krize

Nepokoje, energetická krize, přírodní katastrofa, válka. Stále více Čechů se připravuje na krizové situace, které dosud odbývali jen mávnutím ruky. Nouzové...  celý článek

Další z rubriky

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

BMW X3 xDrive30d 2011 ·...
BMW X3 xDrive30d 2011 ·...

r.v. 2011, naj. 61 729 km, diesel
660 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.