Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Grilované maso od kosti, to je sex na talíři, říká Pohlreich

aktualizováno 
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich tvrdí, že "maso od kosti vždycky chutná daleko líp než jenom čistý, obyčejný plátek masa". Maso od kosti má prostě šťávu, ale musí se umět správně vybrat i připravit. A s tím si umí "šéf" opravdu dobře poradit.

Kotlety se připravují z části masa, které se říká hřbet neboli karé. A gastronomickou špičkou jsou jednoznačně kotlety z jehněčího, srnčího či telecího. Když je kupujete, dejte si pozor, ať neobsahují víc kostí než masa a nebojte se o tom s řezníkem diskutovat, radí Pohlreich v našem úvodním videu.

A je bez diskusí, že ani kotlety se podobně jako steaky nemají na grilu úplně usušit, viz článek Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich.

Podobně když kupujete žebra, neměly by na nich v ploše v podstatě být přes maso vidět kosti; jen z profilu. Tyto a další cenné rady bude "šéf" rozdávat v pondělí po deváté večer na Primě v dalším díle Šéfa na grilu. A protože bude grilovat právě kotlety a další "kosti", půjde o takzvané nepřímé grilování, při kterém maso zaudí ovocné piliny, které se přidají na rozpálené uhlíky.  

Příprava marinovaných telecích kotlet krok za krokem

Telecí maso je noblesní věc; je lehké, krásně stravitelné a s nenapodobitelnou chutí. Nepotřebuje tedy žádné složité úpravy, marinovat ho stačí 20 až 30 minut.

Připravte si čtyři telecí kotlety, každá by měla mít zhruba 250 až 300 g a na výšku pět centimetrů. Dále budete potřebovat jeden chemicky neošetřený bio citron, hrubou sůl, čerstvě namletý černý pepř, zhruba 70 ml extra panenského olivového oleje a osm snítek čerstvého tymiánu. Na paličku na maso v každém případě zapomeňte.

Telecí kotletku ještě před marinováním zbavte přebytečného kousku kosti.
Šlachu obepínající maso nakrojte, aby se vám při grilování kotleta nezkroutila.
Maso u kosti trošku nařízněte, aby bylo volnější a nestahovalo se směrem ke kosti.

Telecí kotletku před marinováním ještě lehce upravte. Zbavte ji nadbytečného kousku kosti, šlachu obepínající maso nakrojte, aby se vám při grilování kotleta nezkroutila a u zbývající kosti maso trošku nařízněte, aby bylo volnější a nestahovalo se při grilování směrem ke kosti.

Takto by měly vypadat telecí kotletky připravené k marinování.
Připravené kotlety opepřete a osolte.
Opepřené a osolené telecí kotletky vložte do misky s troškou olivového oleje a lístky tymiánu.

Částečně vykostěné, opepřené a osolené telecí kotletky vložte do misky s troškou olivového oleje a snítkami čerstvého tymiánu.

Z chemicky neošetřeného (nejlépe bio) citronu si naloupejte plátky kůry.
Citronovou kůru nakrájejte na kostičky.
Kostičkami citronové kůry posypte marinující se kotlety.

Z chemicky neošetřeného (nejlépe bio) citronu si naloupejte plátky kůry. Mělo by jít jen o vrchní vrstvičku kůry, bez bílé části, která je hořká a jídlo by zkazila. Kůru pak nakrájejte na drobné kostičky a těmi kotlety posypte. 

Kotlety v misce ještě zakapejte citronovou šťávou alespoň z půlky citronu.
Kotlety během marinování alespoň jednou otočte.
Zhruba po půl hodin marinování už můžete dát kotlety na rozpálený gril.

Kotlety v misce ještě zakapejte citronovou šťávou alespoň z půlky citronu a nechte je zhruba půl hodinky marinovat. Během té doby je nejméně jednou otočte. Zhruba po půl hodině marinování už můžete dát kotlety na rozpálený gril. Tip, jak nejsnáze zapálit gril pomocí komínu najdete ZDE.

Pokud máte možnost, gril s kotletami přikryjte.
Po 5 až 6 minutách kotlety otočte.
Takhle by se kotlety měly na grilu proměňovat v delikatesu.

Na nepřímé grilování, pro kotlety ideální, Pohlreich radí rozpálit trochu dřevěného uhlí a na něj přidat pár hoblin z jablečného dřeva. Necháte je vyhořet a můžete vložit maso na gril. Pokud máte možnost, gril přikryjte a po pěti až šesti minutách kotlety otočte. Za dalších šest minut budete mít kotlety proměněné v delikatesu.

"Sex na talíři," neudrží se šéf, aby neokomentoval grilované kotletky, když je přendavá z grilu na talíř. Přesto radí s konzumací nespěchat a nechat maso pár minutek odležet. I když jedním dechem přiznává, že s tím sám má problém.





Nejčtenější

Hroch Karl Wilhelm po příjezdu do dvorské zoo zkoušel nový výběh se staršími...
Dvorská zoo přišla o mladého hrocha. Uhynul zřejmě po kousnutí od samice

V zoo ve Dvoře Králové nad Labem uhynul dvouletý samec hrocha Karl Wilhelm. Utrpěl zranění v tříslech zadní nohy, kvůli němuž dostal otravu krve. Hodně toho...  celý článek

Místo trávníku směs plevelů
PORADNA: Sousedi nesekají zahradu, máme trávu plnou pampelišek

Sousedi mají vedle nás pozemek, na kterém chtějí v budoucnu stavět. Ale nechávají ho ladem a k nám se dostávají bodláky i pampelišky. Co s tím? ptá se zoufalá...  celý článek

Jakmile se pohne voda třeba pohybem ryby, kriticky vyvážené boilies se pohybuje...
Jak dostat na háček zkušeného kapra. Ošálí ho kriticky vyvážená boilies

Pro kapraře jsou boilies standardem, jak nalákat na háček ty největší kousky. V některých vodách, kde jsou mraky rybářů, jsou však už tak zkušení a chytří, že...  celý článek

Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd ČR instaluje hmyzí hotel.
K Milovicím se vracejí divoké včely. Pomáhat jim začaly i hmyzí hotely

Divoké včely, tedy další klíčová skupina živočichů se pomalu vrací do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice. Pastva divokých koní,...  celý článek

Pokud se vám podaří z lesa přinést podobný úlovek, tak s ním hurá co nejdříve...
Houbové hody i po vzoru císařů: pomazánka z růžovek i bedly po lesnicku

Houby byly oblíbeným pokrmem od nepaměti a za náramnou lahůdku je měli už vybíraví římští císaři. Hlavní houbařská sezona je v rozpuku, takže tradiční...  celý článek

Další z rubriky

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

V sobotu se konal za obrovského zájmu festival Náplavka Street Food na...
Inspirace z ulice: 10 jídel, která na dovolené rozhodně ochutnejte

Takzvaný streetfood se pomalu usazuje už i u nás, ale pouliční gastronomie je tady teprve v začátcích. Podívejte se s námi na deset v zahraničí typických...  celý článek

Staré střechy lze nátěrem renovovat. Stav před renovací
Natřením střechy můžete prodloužit její životnost i o dvacet let

Ač se to zdá nemožné, i staré eternitové šablony lze nátěrem zachránit a prodloužit jejich životnost. Je to přitom daleko levnější než rekonstruovat celou...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.