Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Farmářské trhy se opět rozjíždějí, letos už po celé republice

  9:54aktualizováno  9:54
V Praze jsou již několik týdnů v provozu tržiště například na náplavce či na náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech, po celou zimu se každou sobotu dopoledne konají trhy také v Galerii Fénix ve Vysočanech.

Farmářský trh - Kubáň (9/6/2011) | foto: Iva Špačková, iDNES.cz

Ještě během března pak avizují letošní start také organizátoři trhu na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích, který byl jedním z prvních v Česku. Sezona farmářských trhů v Česku se tedy opět začíná pomalu rozjíždět, i když na většině míst zahájí až v průběhu jara. 

Dojde letos na lámání chleba a zvýší se kvalita zboží?

Pouliční farmářská tržiště se v roce 2010 stala hitem nejprve v Praze, poté začala houfně přibývat i jinde a dnes fungují ve všech krajích. Podle informací Státní veterinární správy (SVS) se během loňského roku trhy konaly nejméně na 170 místech. Letos patrně přibudou nové, protože Češi si farmářské produkty v velmi oblíbili.

V metropoli a jejím blízkém okolí se loni během celého roku pravidelně konaly bezmála čtyři desítky farmářských trhů, které do města přilákaly stovky lokálních farmářů, řezníků, pekařů a pěstitelů a tisíce zákazníků.

Řada pořadatelů už si "své prodejce" ale začíná vybírat. Například v Karlíně v Praze 8, kde trhy zahájí až v druhé polovině dubna. "Chceme se ještě víc zaměřit na kvalitu nabízeného zboží, byť za cenu případné redukce počtu stánků. Trhovci tak budou nabízet pouze zboží nejvyšší kvality, které by zároveň mělo pocházet od prvovýrobců," uvedla zástupkyně starostky Prahy 8 Vladimíra Ludková.

Regionální výrobky jsou na trzích vítány po celé republice

V Ústeckém kraji trhy začnou už v polovině března a provozovatelé chtějí rozšířit jejich kulturní a společenský rozměr. V šesti severočeských městech budou častěji než vloni. "Farmářské trhy se v kraji osvědčily, je po nich poptávka. Kraj je podporuje, protože se tam prodávají především regionální výrobky z Ústeckého kraje," řekla hejtmanka Jana Vaňhová. Kromě nabídky potravin a regionálních výrobků chystají pro letošní rok i kuchařskou show. Četnost farmářských trhů se oproti loňsku zdvojnásobí, ve většině měst budou dvakrát až třikrát do měsíce.

Farmářské trhy se budou konat i v Olomouckém kraji, přímo v Olomouci odstartují v sobotu 7. dubna. "Nově je budeme pořádat na Horním náměstí, protože dosavadní místo konání trhů, Dolní náměstí, se opravuje. Konat se budou první a poslední sobotu v měsíci a mezitím v pátky. Letos bychom se chtěli víc zaměřit na prezentaci sezonních plodin, budeme mít jahodobraní, bylinkový festival, dýňobraní či bramboriádu," uvedla pořadatelka trhů Markéta Záleská.

Vznik asociace farmářských tržišť konečně na obzoru

Farmářské trhy obnovují tradici pouličního prodeje potravin, v posledních desetiletích téměř zaniklou. Nabízejí většinou lokální výpěstky a potraviny. Někteří pořadatelé farmářských tržišť ale ve snaze zajistit dostatečnou nabídku zboží začali umožňovat prodej na trzích také překupníkům, kteří zde nabízeli ovoce či zeleninu předtím koupené v supermarketech.

Ministerstvo zemědělství proto loni zveřejnilo dobrovolný kodex farmářských trhů, který pro jejich pořádání stanovuje pravidla a na každém trhu by měl být vyvěšen na viditelném místě. Sami provozovatelé farmářských tržišť pak chystají vznik vlastní asociace, jako je tomu v zahraničí. Podle Jiřího Sedláčka z občanského sdružení Archetyp by asociace mohla oficiálně začít fungovat během dubna.

Veterináři loni zkontrolovali celkem 221 tržišť, z nichž většinu představovala právě farmářská tržiště. Během kontrol bylo podle mluvčího SVS Josefa Dubna zkontrolováno 666 prodejců, z nichž 72 dostalo pokutu. Celková výše pokud dosáhla 326 tisíc Kč. Mezi nejčastější prohřešky patřilo zcela chybějící nebo nesprávné označení prodávaných potravin a neschopnost doložit původ zboží. Veterináři také odhalili skladování potravin živočišného původu za nevyhovujících teplot a nedostatečnou ochranu zboží před znečištěním.

"V tomto roce samozřejmě opět počítáme s kontrolami farmářských trhů, s obdobnou intenzitou jako v minulém roce. Také bude záležet, jak se bude situace vyvíjet, jsme schopni operativně reagovat na situaci," uvedl Duben. Veterináři podle něj však předpokládají, že pořadatelé i prodejci si budou uvědomovat své povinnosti a zodpovědnost a zjištěných problémů bude méně než loni.

Autoři:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Kachny jsou učenlivé. Naučily se jíst malé ptáky, aby získaly lepší živiny

Divoké kachny se živí semeny, bobulemi, rostlinami a hmyzem, někdy i malými rybami. Britští vědci ale nedávno v Rumunsku poprvé „nachytali“ divoké kachny, jak...  celý článek

Další z rubriky

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

(Ilustrační foto)
Může se to stát i vám. Pět největších nebezpečí při grilování

Mně se to určitě nestane: věta, která už to zavařila mnoha milovníkům letních grilovaček. Pětici nebezpečí, která je doprovází nejčastěji, naštěstí můžete...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.