Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Papoušek si z třísek vyrábí nástroje, aby se dostal k oříškům

aktualizováno 
Kakadu Goffinův jménem Figaro vědce překvapil, s jakou samozřejmostí si podal oříšek, který mu náhodou vypadl z klece. Sebral třísku, vzal ji do zobáku a skrz mříže oříšek s její pomocí navigoval tak dlouho, až ho dostal zpět.

Papoušci kakadu jsou sice přirozeně zvídaví a inteligentní ptáci, ale používání nástrojů u nich není běžné ani náhodou, jak potvrdila Alice Auerspergová, kognitivní bioložka z vídeňské univerzity. Ve spolupráci s kolegy z Oxfordu zjišťovali, zda u Figara nejde o náhodu, protože to byl první papoušek, který projevil podobné schopnosti. Dávali mu za mříž oříšky a on dokázal naprosto cíleně znovu a znovu opakovat totéž.  

Fotogalerie

Auerspergová konfrontovala papouška s devíti různými problémy a Figaro pokaždé našel jejich řešení, jen aby ukojil svoji chuť na ořechy. Mladá vědkyně je zjištěním nadšena: "Neexistují záznamy, že by kakadu Goffinův používal ve svém přirozeném prostředí ve volné přírodě nástroje. Pravděpodobně tedy schopnost používání nástrojů není geneticky přenášena."

Kakadu Figaro si řešení nastalé situace sám vymyslel. "To je skutečně nový objev," konstatuje vědkyně. Úžasné je, že dokázal improvizovat a upravoval si délku dřívka přesně podle potřeby, případně si uštípnul větvičku. 

Vědci doufají, že s Figarovou pomocí odhalí zatím zastřená tajemství ve vývoji inteligence. Zatím vědci zaregistrovali používání nástrojů u lidoopů a vran.

Autoři: ,




Nejčtenější

Mrazicí médium ze sady Handy
Oprava radiátoru za plného provozu. Nejlepší je zmrazit trubky

Opravy a výměna radiátorů se většinou dělají mimo sezonu, ale jsou situace, kdy je potřeba zasáhnout i během zimy. V rodinném domku to nemusí být problém, ale...  celý článek

Takto se vyřízne nejlepší kus na steak.
VIDEO: Než začnete odšupovat rybu, strčte ji do pytle

Když se to umí, vypadá to strašně jednoduše. Podívejte, jak snadno si šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář poradí s čerstvým lososem. A přidá tip, jak...  celý článek

Ví, jak chutná, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí...
Hmyzí příběhy zblízka: kobylka pijící z louže nebo kopulující mouchy

Fotograf Jiří Anderle ví, jaké to je, když se pustí termití voják do křížku s vaším palcem. Umí ocenit i dříče čmeláka z Pošumaví s nákladem pylu či berušku...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.