Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Silný domácí kuřecí vývar jako od babičky táhněte alespoň dvě hodiny

Nejdůležitější je vývar neuspěchat. Vodu nechte jen lehce probublávat. Využijete suroviny, které byste jinak v kuchyni už nespotřebovali.

Polévka z domácího vývaru | foto: Jana Černá

Uvařit vývar vypadá jako nejstupidnější kuchařský úkon. Jenže aby dopadl jako od babičky a nepřipomínal (ani chutí) trochu obarvenou vodu, musíte se s ním pomazlit a nic neurychlit. Zato na přípravu potřebujete jen symbolických pár minut - stačí vložit suroviny do hrnce a pak už jen zpovzdálí kontrolovat.

Uvaříte cokoliv, princip je stejný

Tipy a triky

Tipy a triky

  • slupka cibule dodá vývaru lepší barvu

  • kosti a maso můžete před vařením opéct

  • na polévku zalijte suroviny studenou vodou, pokud maso vaříte, aby se použilo do hlavního chodu (třeba hovězí na rajskou), zalévejte horkou

  • vařte pomalu, výrazné bublání kalí vývar

  • dalším redukováním se z vývaru stane polotuhé želé vhodné do omáček

Vývar uděláte z jakéhokoliv masa. Na hovězí vývar si vyhlédněte maso bez tučného, přibalit můžete i kosti. Použít můžete i slepici, telecí, hovězí a vepřové maso či kosti. Netradiční je třeba vývar z hovězí oháňky, v zahraničí se používají i ryby (jako u nás na Vánoce), želvy nebo žraločí ploutve.

A jak tedy na správný kuřecí vývar? Na zhruba litr a půl čistého vývaru si připravte dva kuřecí skelety a čtyři kuřecí křídla. Použít můžete i stehna, ale to už je zbytečný luxus. Vše seženete u řezníka, někteří ale chtějí za obyčejný skelet i 17 korun, daleko výhodnější je koupit celé kuře a při porcování využít vše, co zbude tak, abyste měli do polévky dost masa.

Domácí polévky

Kuchařky s recepty polévek najdete na Knihy.iDNES.cz

Druhá kniha z řady kuchařek z Edice Apetit vám nabídne 168 stran prověřených...

Oškrábejte dvě až tři velké mrkve, stejně tak postupujte s jednou petrželí a kusem celeru (potřebujete ho přibližně polovinu). Omyjte dvě cibule, oříznete z nich kořínky a rozřízněte napůl, ale slupku neodstraňujte. Trik číslo jedna - slupka dodá vývaru krásnou barvu.

Do vývaru můžete použít i zeleninu, kterou byste si do čerstvého salátu už nedali, ale je vám líto ji vyhodit. Pokud do polévky přihodíte více mrkví, bude sladší. Do vody můžete přidat i kousek pórku nakrájeného na větší kusy, stejně tak nahrubo posekanou petrželovou nať.

Potom si připravte koření - bobkový list, nové koření a celé kuličky pepře.

A přichází čas na další trik - pokud máte dostatek času a chcete mít svůj vývar opravdu nejpoctivější, rozžhavte troubu asi na 180 stupňů a na plechu do ní dejte kosti (maso) opékat. Zhruba po 20 minutách krásně zezlátnou a barvě vývaru dodají šmrnc.

Studená voda na vývar, horká při vaření masa

Ať už máte kosti opražené nebo právě vytažené z lednice, zalijte je spolu se zeleninou studenou vodou. Maso lze zalít i horkou vodou - každé má ale jiný smysl. Pokud chcete jen polévku, otočte kohoutek na studenou stranu - maso se začne postupně zahřívat, uvolní šťávy a pustí do vody veškerou svou sílu. Jestliže chcete maso dál používat (například hovězí na rajskou omáčku), maso přelijte horkou vodou. Rychle se zatáhne a šťávu i veškeré živiny si uchová. I tak vám ale udělá příjemný vývar.

Do vody přidejte zeleninu. Pokud chcete být detailisty, pokrájejte kořenovou zeleninu na drobné kostičky a nejprve ji nechte na hrnci na troše másla zasmažit (kvůli intenzivnější chuti a výraznější barvě), teprve poté přidejte maso a koření zalijte. Taky můžete zeleninu přidat na pár minut do trouby do pekáčku s masem. Vodu prozatím nesolte a zapněte pod hrncem naplno.

Jakmile voda začne vřít, stáhněte plamen. Vývar by neměl silně bublat, jen sem tam by se líně měla převalit bublina a lehce rozvířit hladinu. Profíci tomu říkají, že se vývar „táhne“. Bubláním se navíc vývar více zakaluje.

Tři bílky na nedělní polévku

Nastavte si kuchyňskou minutku na dvě hodiny. Vývar můžete vařit i hodin šest, ale pro domácí potřebu stačí dvouhodinové probublávání. Občas se u hrnce zastavte, seberte z okrajů hnědou pěnu (hodí se malý cedníček nebo děrovaná naběračka), případně dolijte studenou vodu.

Další tipy

Vývar potom sceďte, nejprve jednoduše přes cedník. Do omáček jedno scezení bohatě stačí. Pokud ale chcete mít vývar opravdu čistý (na nedělní polévku), prolijte ho ještě jednou přes plátýnko - v horké vodě namočené a pečlivě vyždímané (můžete použít i utěrku, látkovou plenku, gázu). Nechte vývar vystydnout a poté z něj lžící seberte usazený tuk. Vyhazovat ho ale nemusíte - poslouží třeba jako základ jíšky. Přesto několik zlatavých ok na talíři udělá parádu.

Jestliže ani tak nemáte vývar stoprocentně čistý, pomůžete si dalším trikem. Vyšlehejte asi 3 bílky do pevného sněhu a přidejte je do studeného vývaru, vše pomalu přiveďte k varu. Bílky se vysráží a spolu s tím poberou i další nečistoty. A pak vás znovu čeká cezení přes utěrku, tentokrát poslední. Ten nejčistší vývar potom můžete vydávat za poctivé consommé.

Pokud toužíte po opravdu extrémně silném vývaru (například do omáčky), můžete ho ještě vařením zredukovat. Zhoustne, po vystydnutí se z něj stane třepavé polotuhé želé.

Z vývaru je jen krok k perfektní polévce

Z vývaru uděláte polévku jednoduše - lehce ji osolte a opepřete. Podávejte s nudličkami, bylinkami, zeleninkou nakrájenou ve stylu julienne (na velikost a tvar sirek), kousky masa obranými z kostí, celestýnskými nudlemi, svítkem, kapáním, bylinkovými nočky, rozšlehaným vejcem nebo tradičními játrovými knedlíčky. A ještě dospělácká verze - pro dokonalou chuť přidejte do hotového vývaru asi šest lžic sherry.

Autoři:

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

Miláček na celý život. Naklonovat psa stojí milion, u některých to však není možné

Premium

Zaplatíme cokoli, jen ať je s námi aspoň ještě rok. Uzdravte ho, pomozte mu. Tohle slyší veterináři často. Je snaha prodlužovat psí život stejně jako ten lidský. „Když máte špičkového psa, klonování...

31. března 2025

Čtenáři vybrali nejroztomilejší mazlíčky března. Vyhráli gurmánské granule

Březnové hlasování o nejroztomilejší mazlíky skončilo a je jasné, kdo se bude radovat z kvalitního krmiva pro kočičí gurmány. Potěšeni mohou být i hlasující, čtyři šťastlivci vyhráli zajímavou knížku...

3. března 2025,  aktualizováno  31.3 14:26

Zanedbaný řez broskvoně se projeví hned v létě. Plody se odstěhují do špičky

V našich klimatických podmínkách je náročné udržet broskvoně každý rok plodivé. Na rozdíl od jiných ovocných stromů vyžadují specifický řez a pečlivý přístup. Jak na jarní řez broskvoní? A jak...

31. března 2025  6:30

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

31. března 2025

Zahradník nad ní zapláče, ale v kuchyni si tuto divokou zeleninu dopřejte

Je to křehoučká rostlinka, nebo se tak alespoň tváří. Ale tato jarní bylinka klame tělem, jde o úporný plevel. Jakmile bršlici zahlédne zahrádkář, oklepe se doslova hrůzou, jedna rostlina za rok...

31. března 2025

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

31. března 2025

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

30. března 2025

Otužilé milovnice slunce. Teď je nasejete a v létě máte rozkvetlou zahradu

Sníte o záplavě barevných květů na své zahradě? Pak nečekejte a svůj sen začněte uskutečňovat už nyní. Do půdy už bezpečně patří některé druhy letniček. Ačkoli nás do května zcela jistě čeká ještě...

30. března 2025

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

29. března 2025

Ledový kámen do Arktidy a stromoví humři. Pražská zoo zahájila sezonu

Pražská zoologická zahrada v sobotu slavnostně zahájila už 94. sezonu. Celodenní oslavy provází nejen kulturní program, ale také pro zahradu význačné události, včetně představení jedné novinky....

29. března 2025  14:12

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025