Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

aktualizováno 
Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.

Najde se i něco v lékárnách, většina přípravků eliminuje kyselost v žaludku. | foto: Marek Burza

Bolest hlavy, sucho v ústech, nevolnost, reakce na světlo – to vás možná bude čekat po divočejší silvestrovské noci. Přestože se obecně radí pít jenom s mírou, hodně lidí s tímto předsevzetím vydrží jen první hodiny noci a pak – děj se vůle boží.

Čím si to způsobíte a jak tomu předejít

Podstatné pro prevenci je povědomí, že alkohol způsobuje dehydrataci organismu, tělo ztrácí minerály a vitamin B i C. Navíc k následnému stavu přispívá fakt, že organismus trpěl nedostatek spánku, takže je člověk unavený.

Alkulačka

Spočítejte si, za jak dlouho můžete sednout za volant.

Z toho vyplývá, jak se na nadcházející noc připravit. První, co by měl každý udělat, je pořádně se najíst. Konzumenti vína a tvrdého alkoholu by neměli zapomínat alkohol pravidelně prokládat vodou, u piva asi nic takového nikdo nemůže chtít.

Rozhodně je vhodné předem se nadopovat vitaminem C. Snězte třeba dva gramy, předávkovat se organismus nedokáže. Neuškodí také vzít si i B-komplex.

Lékaři doporučují k rannímu doplnění minerálů a tekutin například silný vývar. Na rozdíl od kávy, po které by člověk sáhnul automaticky. Jenže tou si spíš uškodí, protože dehydratuje organismus a dráždí už tak rozbouřený žaludek.

Jak zjistit obsah alkoholu v nápoji

Vynásobte 0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/láhve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.). To celé vydělte stovkou.

Pak například velký panák 50 cl 40% vodky obsahuje 16 g alkoholu.

Rozhodně se po větším tahu nepokoušejte sedat příliš brzy za volant. Počítá se, že tělo odbourává alkohol zhruba rychlostí 0,1 g za hodinu a kilogram váhy. Takže například 80kilový muž za hodinu odbourá 8 g alkoholu. Když se počítá, že v jednom dvanáctistupňovém pivu je zhruba 20 gramů čistého alkoholu, tak si může každý spočítat, za jak dlouho může sednout za volant – zhruba za 2,5 hodiny.

Zajímavá je i aplikace, která vám zabrání v opilosti vyvádět věci, kterých byste mohli druhý den litovat. Jmenuje se Drunk Lock (odkaz pro Android) a nastavíte si v ní, od kdy do kdy budete mít zakázáno telefonovat či posílat SMSky. Nepustí vás do telefonu, dokud nedokážete uspokojivě vyřešit matematický příklad (náročnost si zvolíte přiměřenou ještě ve střízlivém stavu).

Do lékárny i za babskými recepty

Existuje široká řada preparátů na rychlé odbourávání alkoholu a acetaldehydu – tedy produktu alkoholové degradace, který způsobuje kocovinu. Některé preparáty se však musí užít ještě před zahájením pití alkoholu. 

Nejběžnější z nich je český Antiethanol07. Sice kocovině nezabrání, ale pomůže k jejímu odbourávání a rychlejšímu ozdravení organismu. Tvoří ho výtažky z bylin a nakonec se ukázalo, že pomáhá lidskému tělu rychleji odbourávat alkohol. Jeho základem jsou plody vinné révy, další složkou je smuteň hořká a plod embliky, plody datlovníku, nať z rostliny Andrographis paniculata a čekanka obecná. Antiethanol v testech prokázal padesáti až sedmdesátiprocentní účinnost, pokud jde o snižování nevolnosti nebo vyčerpanosti po pijáckém večírku.

Existují však i přípravky, které se aplikují až po akci, třeba alkaseltzer nebo samaritán – mírní příznaky, třeba tím, že dodávají chybějící ionty a podobně.

Pomáhá i obyčejný Acylpyrin či Aspirin. Nehodí se pro lidi, kteří tyto léky nesnesou. Samaritán se dá koupit za necelých 50 korun za osm sáčků. Tento lék především uklidňuje pálící žáhu – klidně si ho proto dejte i tehdy, když je vám těžko z přemíry jídla. U přípravku Vyprošťovák je účinnou látkou zažívací soda, tato látka je podstatná i pro další podobné přípravky. V podstatě mají jen za úkol srovnat překyselený žaludek.

Co se osvědčilo v praxi a bez lékáren?

  • silný vývar
  • kyselá vzpruha (zavináč, lák z okurek, citronová šťáva)
  • zeleninový koktejl (salátová okurka, červená paprika, bazalka, rajčatová šťáva – rozmixovat, rozředit a vypít)
  • mátový čaj – uklidňuje zažívání
  • sprcha

Podívejte se, co proti kocovině radí známé tváře:

 

Autor:




Nejčtenější

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
Známe vítěze letní fotosoutěže o pět grilů. Nejúspěšnější byly krevety

Od začátku srpna jste hlasovali, které recepty se vám líbily z příspěvků posílaných do redakce v rámci fotosoutěže o pět grilů a dalšího příslušenství. Z...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Další z rubriky

Burger s trhaným masem
VIDEO: Přejedli jste se při grilování masa? Nezapomeňte ho zajíst ananasem

Šéfkuchař Vojtěch Kalášek pracující na britské ambasádě má ohromnou výhodu. V zahradě velvyslanectví má vlastní zahrádku, kde s láskou pečuje o zeleninu,...  celý článek

(Ilustrační foto)
Proti komárům, klíšťatům i ovádům pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.