Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na silvestrovskou kocovinu se připravte raději už den předem

aktualizováno 
Je zbytečné někomu radit, ať nepije, protože mu bude o den později špatně. Stavy kocoviny však lze preventivně zmírnit.

Najde se i něco v lékárnách, většina přípravků eliminuje kyselost v žaludku. | foto: Marek Burza

Bolest hlavy, sucho v ústech, nevolnost, reakce na světlo – to vás možná bude čekat po divočejší silvestrovské noci. Přestože se obecně radí pít jenom s mírou, hodně lidí s tímto předsevzetím vydrží jen první hodiny noci a pak – děj se vůle boží.

Čím si to způsobíte a jak tomu předejít

Podstatné pro prevenci je povědomí, že alkohol způsobuje dehydrataci organismu, tělo ztrácí minerály a vitamin B i C. Navíc k následnému stavu přispívá fakt, že organismus trpěl nedostatek spánku, takže je člověk unavený.

Alkulačka

Spočítejte si, za jak dlouho můžete sednout za volant.

Z toho vyplývá, jak se na nadcházející noc připravit. První, co by měl každý udělat, je pořádně se najíst. Konzumenti vína a tvrdého alkoholu by neměli zapomínat alkohol pravidelně prokládat vodou, u piva asi nic takového nikdo nemůže chtít.

Rozhodně je vhodné předem se nadopovat vitaminem C. Snězte třeba dva gramy, předávkovat se organismus nedokáže. Neuškodí také vzít si i B-komplex.

Lékaři doporučují k rannímu doplnění minerálů a tekutin například silný vývar. Na rozdíl od kávy, po které by člověk sáhnul automaticky. Jenže tou si spíš uškodí, protože dehydratuje organismus a dráždí už tak rozbouřený žaludek.

Jak zjistit obsah alkoholu v nápoji

Vynásobte 0,8 (hustota etanolu) x obsah sklenice/láhve (ml) x koncentrace alkoholu (% obj.). To celé vydělte stovkou.

Pak například velký panák 50 cl 40% vodky obsahuje 16 g alkoholu.

Rozhodně se po větším tahu nepokoušejte sedat příliš brzy za volant. Počítá se, že tělo odbourává alkohol zhruba rychlostí 0,1 g za hodinu a kilogram váhy. Takže například 80kilový muž za hodinu odbourá 8 g alkoholu. Když se počítá, že v jednom dvanáctistupňovém pivu je zhruba 20 gramů čistého alkoholu, tak si může každý spočítat, za jak dlouho může sednout za volant – zhruba za 2,5 hodiny.

Zajímavá je i aplikace, která vám zabrání v opilosti vyvádět věci, kterých byste mohli druhý den litovat. Jmenuje se Drunk Lock (odkaz pro Android) a nastavíte si v ní, od kdy do kdy budete mít zakázáno telefonovat či posílat SMSky. Nepustí vás do telefonu, dokud nedokážete uspokojivě vyřešit matematický příklad (náročnost si zvolíte přiměřenou ještě ve střízlivém stavu).

Do lékárny i za babskými recepty

Existuje široká řada preparátů na rychlé odbourávání alkoholu a acetaldehydu – tedy produktu alkoholové degradace, který způsobuje kocovinu. Některé preparáty se však musí užít ještě před zahájením pití alkoholu. 

Nejběžnější z nich je český Antiethanol07. Sice kocovině nezabrání, ale pomůže k jejímu odbourávání a rychlejšímu ozdravení organismu. Tvoří ho výtažky z bylin a nakonec se ukázalo, že pomáhá lidskému tělu rychleji odbourávat alkohol. Jeho základem jsou plody vinné révy, další složkou je smuteň hořká a plod embliky, plody datlovníku, nať z rostliny Andrographis paniculata a čekanka obecná. Antiethanol v testech prokázal padesáti až sedmdesátiprocentní účinnost, pokud jde o snižování nevolnosti nebo vyčerpanosti po pijáckém večírku.

Existují však i přípravky, které se aplikují až po akci, třeba alkaseltzer nebo samaritán – mírní příznaky, třeba tím, že dodávají chybějící ionty a podobně.

Pomáhá i obyčejný Acylpyrin či Aspirin. Nehodí se pro lidi, kteří tyto léky nesnesou. Samaritán se dá koupit za necelých 50 korun za osm sáčků. Tento lék především uklidňuje pálící žáhu – klidně si ho proto dejte i tehdy, když je vám těžko z přemíry jídla. U přípravku Vyprošťovák je účinnou látkou zažívací soda, tato látka je podstatná i pro další podobné přípravky. V podstatě mají jen za úkol srovnat překyselený žaludek.

Co se osvědčilo v praxi a bez lékáren?

  • silný vývar
  • kyselá vzpruha (zavináč, lák z okurek, citronová šťáva)
  • zeleninový koktejl (salátová okurka, červená paprika, bazalka, rajčatová šťáva – rozmixovat, rozředit a vypít)
  • mátový čaj – uklidňuje zažívání
  • sprcha

Podívejte se, co proti kocovině radí známé tváře:

 

Autor:




Nejčtenější

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Další z rubriky

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.