Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Jedině se šípkovou. Takhle ji připravuje Zdeněk Pohlreich

aktualizováno 
Když kanec, tak se šípkovou omáčkou. To je klasika všech zvěřinových hodů. Je však pravda, že co hospoda nebo domácnost, to mírně odlišná varianta. Pojďme se podívat, jak si s perlou české kuchyně poradí Zdeněk Pohlreich v aktuálním dílu one man show Teď vaří šéf!

Celý nedělní pořad se odvíjí od kančího masa. Proto nemůže chybět ani královna mas, tedy pokrm z kančího hřbetu. To je jen pro informaci totéž maso, které najdete na vepři jako karé či roštěnec u krávy. Tedy krátké maso vhodné i pro steakovou úpravu. Z toho plyne, že maso se peče jen krátce a na řezu by mělo být lehce zarůžovělé.

U Pohlreicha byste neuspěli s otázkou, zda pečeni se zelím nebo se šípkovou. A rovnou předvede přeferovanou variantu, která vás navíc nepostaví mimo provoz po absolvování omáčky se šesti. Jako přílohu totiž ukáže zblanšírovanou kapustu na slanině, A uznejte: na talíři se směje úplně stejně hezky jako klasická verze s knedlíkem.

Fotogalerie

Na omáčku si hodně najemno nakrájejte mrkev, řapíkatý celer a šalotku a na másle orestujte. Až chytí barvu, přidejte trochu cukru a pár kuliček jalovce, aby směs trochu zkaramelizovala. Pak stačí zalít vývarem a přidat šípkový džem. Kdo nelenil a sbíral, možná ji má doma ve spíži, ale lze ji běžně koupit.

Pak je potřeba vzniklou směs vařit a redukovat. Aby to šlo šéfkuchaři lépe, přelil směs z rendlíku do pánve, kde je větší odpar. Nakonec omáčku zcedil a bylo hotovo.

A jak si poradit se vzácným masem? Přestože se kanci střílejí kvůli přemnožení, takže to zahýbalo i s cenami, stále se kančí hřbet pohybuje mezi 400 a 500 korunami. Maso stačí posolit, opepřit a narychlo zatáhnout na pánvi. Pak ho dáte do trouby na 180 °C zhruba na deset minut. Je podstatné, aby maso zůstalo vevnitř narůžovělé. Kdo máte sondu, nastavte si teplotu na 55–59 °C.

Až maso vytáhnete, zabalte ho do alobalu a nechejte odpočívat. „Platí to u každého masa, ale u zvěřiny dvakrát,“ upozorňuje Pohlreich.

Vařte jako šéf

Ty nejlepší recepty Zdeňka Pohlreicha najdete výhodně na Knihy.iDNES.cz.

Protože se celé vaření odehrává v poměrně rychlém tempu, paralelně s masem a omáčkou připravte i přílohu. Na úzké proužky nakrájejte kapustu a jen tak na dvě tři minutky ji nechte zbanšírovat. Všimněte si, že když ji ponoříte do vařící vody, bude jasně zelená. Aby tak zůstala, neopomeňte dodržet základní pravidlo: ihned ji zchlaďte v ledové vodě. Ideální je napustit hrnec vody studenou vodou a kdo má, přidat kostky ledu. Jde o to, aby se úplně zastavil proces vaření a zelenina nezavadla a nezešedla.

Dejte okapat a mezitím si v rendlíku osmažte trošku slaniny s cibulkou a česnekem, přikápněte smetanu. Pak přihoďte kapustu a zamíchejte.

Sami vidíte, že postup je to jednoduchý a nelze v podstatě pokazit. Kančí maso není sice zrovna laciné, ale výsledný efekt je bombastický a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Celý díl Teď vaří šéf! můžete vidět v neděli v podvečer na Primě.





Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Suchá vazba decentně přizdobená velikonočními motivy se hodí jak na sváteční...
Velikonoční cop ze suchých travin a obilovin potěší na stole i zavěšený

Velikonoce jsou za dveřmi, o víkendu se tedy můžete věnovat přípravám, ať jsou vaše představy o jarní výzdobě jakékoliv. Třeba už nějaký věnec či závěs ze...  celý článek

Pstruh pečený na pánvi s hráškovou omáčkou a zeleninovou přílohou podle...
Pstruha zbavte žaber a nedávejte si k němu brambory, radí Pohlreich

Co si dát k večeři, abyste se na noc nenašťouchli? Časté dilema se dá vyřešit rybou na talíři. Ovšem ne tak, že si k ní dáte těžké brambory. Zdeněk Pohlreich k...  celý článek

Velikonočního beránka můžete polít polevou z bílé čokolády a posypat kokosem.
Velikonoční mlsání jinak: se zeleným čajem i s hrníčkovým receptem

Nebojte se novinek a kromě klasiky se nechte inspirovat méně tradičními velikonočními recepty blogerů a čtenářů iDNES.cz. Není od věci připravit si zdravější...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.