Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus)

  9:10aktualizováno  9:10

Sírovec žlutooranžový | foto: houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti  

midiSírovec žlutooranžový sice patří mezi dřevokazné houby, ale lze z něj připravit i velmi chutné řízky.

Je silně aromatický a jeho chuť je nakyslá, starší houby bývají hořké.


Klobouk je 15-50 cm veliký. Je plochý a vějířovitě rozložený. Plodnice rostou v těsných vrstvách nad sebou. Jsou zářivě žluté nebo žlutooranžové. Ve stáří plodnice tmavnou. Dužina je v mládí žlutá a měkká, ale stárnutím tuhne a drobí se. Výtrusový prach je světle krémový.

Kde a kdy roste

Tento druh je velmi rozšířený. V hojném počtu se vyskytuje v celém severním mírném pásmu, ale také ve střední a jižní Evropě. Roste vysoko na kmenech stromů. Najdeme ho především v listnatých lesích s převahou dubů, v parcích, zahrádkách a na okrajích cest, a to od května do podzimu. Sírovec žlutooranžový napadá jádrové dřevo a vyvolává intenzivní hnědou hnilobu.

Piktogram

Je to jedlá houba, ale u některých osob může vyvolat alergickou reakci. I po vaření zůstává svrchní vrstva velice tuhá. Mladé plodnice se musí vylouhovat, aby ztratily svou kyselou příchuť. Až poté jsou vhodné pro přípravu řízků.

Autoři:




Nejčtenější

Včelka si čistí tykadla.
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.