Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nadšenci obnovují odkaz doktora Kittela, slavného léčitele z Jablonce

aktualizováno 
Za svého života se stal slavným, po smrti legendárním, dnes je téměř zapomenut. Proto na odkaz lékaře a léčitele Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela navázala skupina nadšenců z Jablonecka, kteří se nechali inspirovat jeho proslavenými bylinkovými „meducínami“. A zkoušejí, zda by nechutnaly i dnes.

Pracovníci firmy propagují medicinální víno. | foto: Kitl.cz

„Aby nedošlo k omylu, my se nepokoušíme kopírovat staré receptury doktora Kittela, spíš se pokoušíme pochopit podstatu. I proto se naše značka nejmenuje Kittel, ale Kitl,“ vysvětluje nadšený míchač sirupů a medicinálních vín Jan Vokurka. „Ono by to dneska ani nešlo. Kdysi bylo třeba běžné, že se v léčivých sirupech používaly ingredience, které by se dnes u hygieniků se zlou potázaly, třeba sušení švábi,“ pokračuje.

Dřív proti podvýživě, dnes proti přejídání

Napodobovat staré receptury nelze už jen proto, že za poslední dvě tři století se zásadně změnily i nemoci, kterými populace trpí. „Dříve se hodně propagovaly sirupy, které měly posilovat organismu prostě proto, že se obecně trpělo podvýživou, dnes vidíte otylost z přejídání, kam se podíváte,“ vysvětluje Vokurka.

Fotogalerie

Složení jednotlivých medicín je samozřejmě tajné, zachovat tajemství o složení jednotlivých receptur je jednak základem obchodu, a také součástí tajemstvím opředeného mýtu o slavném léčiteli z osmnáctého století.

Současná společnost je miniaturní firma o asi 10 lidech. „Celá naše parta vlastně pochází z řad kdysi významného výrobce Rychlých špuntů, místní společnosti Soaré. Jenže když se tam měnil majitel, tak jsme se dohodli, že už tam nemá cenu zůstávat a rozhodli jsme se vyzkoušet něco nového,“ vysvětluje Vokurka.

Medicinální vína a sirupy nejsou vyloženě laciné, ale na druhou stranu to nejsou limonády, které jen protečou žaludkem a už o nich nevíte. Například sirup Životabudič 250 ml stojí 120 korun. Jenže obsahuje čtyři doporučené denní dávky. Cena jako za čtyři espressa v kavárně. „Známý na jednu lahvičku odjel nonstop přes noc k moři. Cena je to jako za dva Red Bully. Akorát ten náš místo obyčejného cukru obsahuje hroznovou šťávu a další přírodní produkty,“ hájí cenovou politiku Vokurka. 

Připomíná také rozdíl v balení, produkty dodávají ve skleněných lahvičkách s látkovým vázáním. „Takže to není, jako když výrobce limonády nasype do sudu prášek, zředí vodou a naplní do plechovek,“ nastiňuje podstatné rozdíly ve výrobě.

Sirupy za obnovení slávy kraje

Podstata podnikání nadšenců z Jablonecka není jen o míchání vína nebo sirupů. „My bychom rádi tomu našemu kraji vrátili ztracenou minulost a význam. Proto náš odkaz patří Kittelovi. Protože on byl ve zdejší oblasti výraznou postavou - svojí medicínou zbohatl, ale zároveň všechny peníze vracel zpět tak, že zveleboval kraj. Dodnes po něm zbylo hodně pamětihodností, dokonce parta amatérských nadšenců o něm natočila film, který byl uvedený do kin v roce 2007, ke třísetletému výročí jeho narození,“ vypráví Jan Vokurka, jehož pradědeček jako hokynář také prodával zdravotní sirupy.

Udržet odkaz doktora Kittela se snaží i jinak. Provozuje jeho muzeum, na podporu projektu Krásné Kittelovsko pořádá veřejnou sbírku. V 19. století se v Čechách tradovalo přísloví „tomu ani Kittel nepomůže“ – mluvilo se tak o lidech nevyléčitelně nemocných. A odtud také pochází motto novodobých míchačů léčivých lektvarů: Kitl pomůže.

Autor:




Nejčtenější

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.