Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Nadšenci obnovují odkaz doktora Kittela, slavného léčitele z Jablonce

aktualizováno 
Za svého života se stal slavným, po smrti legendárním, dnes je téměř zapomenut. Proto na odkaz lékaře a léčitele Jana Josefa Antonína Eleazara Kittela navázala skupina nadšenců z Jablonecka, kteří se nechali inspirovat jeho proslavenými bylinkovými „meducínami“. A zkoušejí, zda by nechutnaly i dnes.

Pracovníci firmy propagují medicinální víno. | foto: Kitl.cz

„Aby nedošlo k omylu, my se nepokoušíme kopírovat staré receptury doktora Kittela, spíš se pokoušíme pochopit podstatu. I proto se naše značka nejmenuje Kittel, ale Kitl,“ vysvětluje nadšený míchač sirupů a medicinálních vín Jan Vokurka. „Ono by to dneska ani nešlo. Kdysi bylo třeba běžné, že se v léčivých sirupech používaly ingredience, které by se dnes u hygieniků se zlou potázaly, třeba sušení švábi,“ pokračuje.

Dřív proti podvýživě, dnes proti přejídání

Napodobovat staré receptury nelze už jen proto, že za poslední dvě tři století se zásadně změnily i nemoci, kterými populace trpí. „Dříve se hodně propagovaly sirupy, které měly posilovat organismu prostě proto, že se obecně trpělo podvýživou, dnes vidíte otylost z přejídání, kam se podíváte,“ vysvětluje Vokurka.

Fotogalerie

Složení jednotlivých medicín je samozřejmě tajné, zachovat tajemství o složení jednotlivých receptur je jednak základem obchodu, a také součástí tajemstvím opředeného mýtu o slavném léčiteli z osmnáctého století.

Současná společnost je miniaturní firma o asi 10 lidech. „Celá naše parta vlastně pochází z řad kdysi významného výrobce Rychlých špuntů, místní společnosti Soaré. Jenže když se tam měnil majitel, tak jsme se dohodli, že už tam nemá cenu zůstávat a rozhodli jsme se vyzkoušet něco nového,“ vysvětluje Vokurka.

Medicinální vína a sirupy nejsou vyloženě laciné, ale na druhou stranu to nejsou limonády, které jen protečou žaludkem a už o nich nevíte. Například sirup Životabudič 250 ml stojí 120 korun. Jenže obsahuje čtyři doporučené denní dávky. Cena jako za čtyři espressa v kavárně. „Známý na jednu lahvičku odjel nonstop přes noc k moři. Cena je to jako za dva Red Bully. Akorát ten náš místo obyčejného cukru obsahuje hroznovou šťávu a další přírodní produkty,“ hájí cenovou politiku Vokurka. 

Připomíná také rozdíl v balení, produkty dodávají ve skleněných lahvičkách s látkovým vázáním. „Takže to není, jako když výrobce limonády nasype do sudu prášek, zředí vodou a naplní do plechovek,“ nastiňuje podstatné rozdíly ve výrobě.

Sirupy za obnovení slávy kraje

Podstata podnikání nadšenců z Jablonecka není jen o míchání vína nebo sirupů. „My bychom rádi tomu našemu kraji vrátili ztracenou minulost a význam. Proto náš odkaz patří Kittelovi. Protože on byl ve zdejší oblasti výraznou postavou - svojí medicínou zbohatl, ale zároveň všechny peníze vracel zpět tak, že zveleboval kraj. Dodnes po něm zbylo hodně pamětihodností, dokonce parta amatérských nadšenců o něm natočila film, který byl uvedený do kin v roce 2007, ke třísetletému výročí jeho narození,“ vypráví Jan Vokurka, jehož pradědeček jako hokynář také prodával zdravotní sirupy.

Udržet odkaz doktora Kittela se snaží i jinak. Provozuje jeho muzeum, na podporu projektu Krásné Kittelovsko pořádá veřejnou sbírku. V 19. století se v Čechách tradovalo přísloví „tomu ani Kittel nepomůže“ – mluvilo se tak o lidech nevyléčitelně nemocných. A odtud také pochází motto novodobých míchačů léčivých lektvarů: Kitl pomůže.

Autor:




Nejčtenější

Nádherný úlovek z Náchodska.
Pochlubte se, jak u vás rostou. Nejlepší houbařské fotky odměníme

Čas hřibů je pro drtivou většinu nadšených houbařů tím nejkrásnějším obdobím v roce. Tedy pokud rostou, to je potom radost. Tu ovšem můžete mít i z fotoúlovků...  celý článek

Mláďata nandu pampových v plzeňské zoologické zahradě.
V plzeňské zoo se vylíhli nandu pampoví, vajíčka vyseděl samec

Plzeňská zoologická zahrada může po třech letech slavit úspěšný odchov pštrosů nandu pampových. Na konci června se z vajíček vyklubala dvě mláďata.   celý článek

Džungle v Holešovicích Prazelenina od letošního jara funguje přímo u Vltavy v...
Zelenina i sousedské vztahy se pěstují v komunitních zahradách

Komunitní zahrada Prazelenina v Holešovicích byla prvním místem svého druhu v Praze, aktuálně se jen přestěhovala. Dnes se trend propojování zahrádkaření a...  celý článek

S kváskem se nemusíte během dovolené rozloučit, lze ho upravit tak, abyste ho...
Chlebový kvásek na prázdninách. Jak ho uchovat během dovolené

Chystáte se na dovolenou nebo víte, že teď nebudete mít čas péct tak často? Sklenici s kváskem nevyhazujte, je totiž několik možností, jak ho udržet v dobré...  celý článek

Koupání slonů probíhá v zákulisí.
Respekt tváří v tvář sloním obrům i hubička od Mamuta. V zákulisí zoo

Mazlení. Tulení. Krmení. Hlazení. Roztomilá mláďátka a oddaná zvířátka. To vše v krásném prostředí uprostřed zeleně, vody, květin a exotické zvěře. Prostě...  celý článek

Další z rubriky

Citronový sirup má při použití hnědého třtinového cukru krásně medovou barvu....
Domácí ovocná šťáva jako cukrová bomba i domácí limonády bez cukru

Studená čistá voda se dá pít po celý rok, jenže v létě máme přece jen větší spotřebu tekutin. A chuť také na něco jiného. Na řadu pak přijdou jak sladké...  celý článek

Ve vegetariánském řeznictví nenajdete běžné maso, ale jeho náhražky z rostlin.
Maso z rostlin ve vegetariánském řeznictví chutná jako to opravdové

To, že se některé masné výrobky jako buřty, salámy nebo párky mnohdy šidí a vyrábějí takřka bez masa, prokázal nejeden spotřebitelský test. Jsou ovšem „masa“,...  celý článek

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.