Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Naučte se správně skladovat zeleninu, vajíčka i chléb. Ušetříte

Rady, jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou, abyste ji nemuseli vyhodit, dali pro čtenáře iDNES.cz dohromady šéfkuchař Petr Pešek z bistra Rybarna.net a Petr Hanzel z iniciativy Zachranjidlo.cz. Uvidíte, že se vám jejich praktikování vyplatí. Spočítejte si, kolik ušetříte, když odteď žádnou zeleninu nevyhodíte.

U salátů oceňujeme vysoký obsah vody a s tím související křehkost, takže stojí za to nenechat je v lednici zaschnout nebo zahnít. To už si pak moc nepochutnáte.

Jak uchovat zeleninu a vejce

Přitom stačí koupený salát seříznout a vložit do misky s čerstvou vodou, tak aby byla seříznutá část potopená, a uložit ho do ledničky. Nasimulujete tak v podstatě hydroponii, salát vydrží déle křehký a zachová si i svou chuť. Dokonce pak můžete odebírat i jednotlivé listy salátu podle potřeby.

Podle Petra Hanzela k šetrnému uchování listové či košťálové zeleniny nepotřebujete ani chladničku. Stačí ho nechat stát ve vodě třeba na kuchyňské lince a ještě vás bude těšit pohled na svěže zelené listy. "Je ale potřeba udělat si čas a alespoň jednou denně salátu vodu v misce vyměnit za čerstvou." To samé platí i pro brokolici, případně další košťáloviny, některé jsou schopny ve vodě i dorůstat.

A co další druhy zeleniny? A co chléb a vajíčka?

Zeleninu obecně - jako třeba okurky, mrkev, papriky - ukládejte ve spodní části lednice, která je k tomu určena. Ideálně tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly. Protože jakmile jeden kus začne zahnívat, přenese se hniloba i na ostatní a posléze můžete místo jednoho špatného kusu vyhodit vše.

Proč iniciativa zachranjidlo.cz

Je prokázáno, že se vyhazuje třetina až polovina potravin a spolu s nimi i cenné zdroje, jako je voda, energie, pohonné hmoty i lidská práce. Jde tedy současně i o ekonomický problém: čím více potravin vyhazujeme, tím se zbytečně zvyšuje cena toho, co doopravdy zpracujeme a využijeme.

Zachranjidlo.cz je snahou skupiny přátel (připravili například tisíc obědů zdarma na Václavském náměstí, více zde), kteří chtějí upoutat pozornost na dlouhodobou kampaň proti plýtvání, která vyvrcholí v roce 2014. Ten byl Evropskou komisí vyhlášen rokem boje proti plýtvání jídlem.

Cibule a česnek jsou zase naopak v podstatě takové živé zeleninové konzervy, takže je můžete bez obav uchovávat při běžné pokojové teplotě mimo lednici.

K bramborám zase Hanzel radí přidat jablko, které vylučuje látky, jež bramborám pomohou udržet si déle čerstvost a nekazit se.  

U vajíček záleží na tom, jestli jste tzv. "kochači" a rádi se do lednice rádi díváte. Vajíčkům vyloženým v přihrádce na dveřích pak takové střídání teplot nedělá dobře - respektive zahřívání při otevřených dveřích lednice. "Pak je lepší nechat je v obalu, ve kterém je přinesete z obchodu a uložit je do zadní části lednice, kde zůstává teplota víceméně stabilní i během otevření dvířek lednice," upozorňuje Hanzel.

A čerstvý chleba? Zapomeňte na igelit, v něm se chleba zapaří a často začne plesnivět. Zabalený do bavlněné či lněné utěrky vydrží voňavý a kůrka křupavá. 

Autor:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025