Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skleněnými obklady kuchyň omladíte, vy zestárnete při placení

aktualizováno 
Keramické obklady jsou klasickým řešením, které už ale jaksi neodpovídá současné představě o moderní kuchyni. Jednoduchý obklad lakovaným sklem ji přiblíží současným trendům.

Skleněné obklady se nejčastěji lepí. | foto: www.sklenenyobklad.cz

Vyměnit staré obklady v kuchyni můžete několika způsoby. Je možné staré kachlíky odsekat a obložit ji novými, modernějšími. Což je poměrně "špinavé" a pracné. Anebo starý obklad jednoduše zakrýt lakovaným sklem.

"Máte dvě možnosti. Buď upevníte sklo ke zdi hliníkovými lištami, anebo ho jednoduše přilepíte neutrálním silikonem," přibližuje montáž Michal Kopecký ze společnosti Alfa Styl, která se zabývá dodávkou komponentů pro skleněné obklady. Obklady se pak lepí od rohu do rohu, minimalizuje se množství spár.

K pracovní desce lze sklo zalištovat hliníkovými krycími lištami nebo použít levnou plastovou lištou v barvě pracovní desky. Pokud dáváte přednost stylu techno, můžete nechat sklo bez zakrytí a jen je utěsnit transparentním silikonem.

Lišty pro nerovný povrch

Podle zkušeností Michala Kopeckého se profily hodí tam, kde obkladači odevzdali špatnou práci a povrch je nerovný a zvlněný. Lišta totiž sklo mírně předsune před stěnu. "Má to ale své mouchy. Cena lišt pro běžnou kuchyni se pohybuje mezi třemi a pěti tisíci korunami, což obkládání prodraží. Není také dokonale dořešeno boční zakrytování, takže lze jen těžko obložit třeba jen místo za sporákem kvůli snadnějšímu stírání omastku po vaření," upozorňuje. Lišty se prodávají většinou v tří nebo pětimetrových délkách.

Samotná montáž obložení je ale snadná a netrvá déle než jedno odpoledne.

Nejdříve přišroubujte spodní profil.

Nejdříve přišroubujte spodní profil.

Vložte skleněnou desku.

Vložte skleněnou desku.

Zašroubujte horní přídržný profil.

Zašroubujte horní přídržný profil.

Nejdříve odstraňte staré plastové lišty a na pracovní desku namontujte dolní profil, který utěsníme troškou sanitárního silikonu vhodného proti plísním.

Teď do spáry vložíte novou desku. Dá se buď koupit nebo zhotovit svépomocí. Kdo se rozhodne pro sklo, může si ho nalakovat ze zadní strany barvou přesně podle svých představ, anebo si ho u výrobce nechat přiříznout přesně na míru s barvou podle vzorníku.

Nakonec našroubujete horní přídržný profil. Šrouby dotahujte jen lehce, aby nedošlo k nežádoucímu pnutí.

Za sporák raději kalené

Pokud počítáte s použitím za sporák, je nutné koupit dražší kalené sklo odolné proti vysokým teplotám, kde ceny u šestimilimetrové tloušťky začínají kolem tří tisíc korun za čtvereční metr u čirého skla. Za pískovaný povrch se přidává další tisícovka. Prodávají se i speciální matované povrchy, které jsou odolnější proti poškrábání a snadněji se udržují, tady se ale cena přehoupne přes čtyřtisícovou hranici.

Skleněný obklad odlehčí prostor kuchyňské linky.
Dodavatel ořízne skleněnou desku přesně na míru.

Než se pustíte do objednávání, měli byste se ujistit, že budete moci od stěny povysunout zásuvky – že nejsou krabice příliš zapuštěné. Budete si také muset nechat vyříznout do desky otvory pro zásuvky, což se podle velikosti otvoru rovná zhruba skoro tisícikoruně za kus. Pokud používáte závěsný program, je třeba vyvrtat otvory pro úchyty (asi 200 Kč/kus).

Zaměřit plochu si můžete sami s tím, že nesete riziko za chybu. Možná se proto vyplatí u tak velké investice zaplatit tisícikorunu za zaměření od dodavatele. Ten pak nese riziko za nedodržení zadání. To potvrzuje i Michal Kopecký: "Jen několikrát jsem zažil, že si sklo zaměřil i montoval zákazník sám. Šlo ale o jednoduchý tvar, kdy si chtěl třeba jen obložit kousek kuchyně za digestoří. Ale věřím, že jsou kutilové, kteří by to precizně zvládli i v případě složitějších instalací. Je na každém, jak se cítí."

Další tipy pro kuchyni najdete v březnovém čísle Udělej si sám.

Autoři:




Nejčtenější

Čerpadlo Gardena s automatem
Čerpadlo do sudu zalije zahrádku, ale nepočítejte s velkým kropením

Sud na dešťovou vodu na zahradě používá většina zahrádkářů. Byla by škoda, když už náhodou občas zaprší, pouštět vodu do kanálu. Je lepší využít ji na zalévání.  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Rybí karbanátky s kari omáčkou
Perfektní rybí karbanátek. Asijská kuchyně snadno a rychle u vás na grilu

Rybí karbanátky jsou velmi populární v asijské kuchyni. Zdeněk Pohlreich v dalším díle pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, že jejich příprava je neuvěřitelně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.