Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Jak „přeštípnout“ strunu trsátkem. Kytarová škola Honzy Homoly, 13.díl

  0:26aktualizováno  0:26
V této lekci bych vás rád naučil vyloudit z kytary „štípaný“ zvuk, nicméně v hudebních příručkách tento termín nehledejte. Často se mi stává, že si zažiju nějakou techniku a ani nevím, jak se jí odborně říká. Prostě hraju, ten zvuk mi začne něco připomínat, a tak to podle toho pojmenuju.

Když se snažím svůj poznatek předat dál, popíšu to třeba jako: “no prostě hraj, jako když seš opilej” nebo “přidus ten tón u krku” či “snaž se tu strunu přeštípnout trsátkem”. A tak mi za chodu vznikají tyhle podivné termíny, které na konzervatoři rozhodně neuslyšíte.

Fotogalerie

Štípané tóny odborníci nazývají staccatem, tedy způsobem hry, kdy noty znějí krátce a jedna druhé se nedotýká. Prostě selsky řečeno je to taková děravá, jakoby trhaná metoda. Jenže ani tohle ještě není úplný charakter techniky, kterou mám na mysli.

Štípaný zvuk získáte, když budete chtít strunu jakoby uštípnout hranou trsátka. Nejdřív se ozve maličké škrknutí, jak se trsátko dotkne ocele, poté přijde škubnutí a rozechvění struny, ovšem to hned zadusíte přiložením trsátka.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič, jehož facebookový profil lze sledovat zde. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Strunu se snažte jakýmsi dloubnutím rozechvět trošku směrem k sobě, aby sem tam zadrnčela o pražce, což je v tomto případě takový žádoucí nešvar.

Když pak tuto techniku zahrnete do hry, tak v kontrastu s legatem - kdy jsou tóny k sobě naopak pěkně slepené - vznikne krásně barevná záležitost, kterou jsem si velmi oblíbil. Námaha žádná, účinek velký.

Autoři:




Nejčtenější

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Další z rubriky

Domácí hranolky mají svůj půvab právě tím, že jednotlivé kousky nejsou tak...
VIDEO: Domácí hranolky téměř bez práce. Bez dalších přídatných látek

Mražené hranolky z obchodu má skoro každý „pro jistotu“ v mrazáku. Jsou však situace, kdy nečekaně dojdou, anebo si prostě toužíte udělat své vlastní, abyste...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Takto by mělo vypadat správně rozpálené uhlí.
Devět pravidel při grilování. Stačí je dodržet a nemůžete se splést

Grilovací sezona už naplno propukla a možná i ti, kdo jsou v tomto oboru naprostí nováčci, se také odhodlají vyzkoušet své umění u grilu. Nabízíme krátké...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.