Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola: Ohýbaná struna musí zamňoukat, jinak je to trapas

  0:09aktualizováno  0:09
Pro 15. díl kytarové školy jsem vybral bending neboli ohýbání tónu, což je v elektrické kytaře opravdu populární technika, která není nijak těžká, ale svoje záludnosti má.

Jak na to? Naberete bříškem prstu tón a vytáhnutím struny ho vyvezete o interval výše. Vypadá to celkem jednoduše, ale věřte, že právě kvalita vytažení je chloubou kytaristy. Pokud je dotažený tón mimo ladění nebo je průběh zvedání jalový, působí to spíše trapně.

Fotogalerie

Výsledek by měl zamňoukat a tažení by mělo být sebevědomé, jako kdyby struna nekladla žádný odpor. Já osobně používám struny desítky či jedenáctky, tedy spíše ty tvrdší, se kterými je bending náročnější. Jejich tvrdost však vyváží pevnější zvuk a masivnější tóny.

A hlavně - zejména u bendingu je důležitá hra celé paže. Tah prstů, zápěstí, lokte i ramene zároveň je dobrou cestou k přirozenému zvládnutí vzpurné oceli. Prostě a jednoduše: vše musí působit tak lehce, jako by ocelová struna byla pouhou zavařovací gumičkou.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Už jsem psal, že se kytaristé při sólech často tváří děsně utrápeně. Je to možná i tím, že se bending tak často v sólíčkách objevuje a vytahování strun je fyzicky náročné. Záleží taky o kolik strunu dostáváme výše. Většinou je to o malou či velkou sekundu, tercii a v extrémech i o kvartu. To už ale chce pořádný tah.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Černá zmrzlina je letos hit, ale na kozí farmě už ji připravují už od loňska.
Fénix z Vizovic předběhl dobu. „Černá zmrzlina“ je hit

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu,...  celý článek

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku...
Truhlář dva roky vyráběl Jawu 250. Ze dřeva má i lanka, výplety a řetěz

Šestačtyřicetiletý truhlář Pavel Svoboda z Horní Cerekve na Pelhřimovsku vyrobil v měřítku 1:1 celodřevěný model motocyklu Jawa 250, zvaného pérák. Motocykl...  celý článek

Majitelé chovů prasat musí kvůli africkému moru dodržovat zvýšenou opatrnost.
Na prasata udeřil africký mor, malí chovatelé zatím moc nevědí

Po nedávno udeřivší ptačí chřipce je tu další nebezpečí pro chovatele. Zatím ojedinělý nález u nás dosud ještě nikdy nepotvrzeného afrického moru prasat...  celý článek

Někteří psi jsou pro kabelku přímo stvoření.
VIDEO: Osm nejroztomilejších psích plemen, která se vejdou do kabelky

Mezi malá plemena se obvykle řadí psi s kohoutkovou výškou zhruba do 30 cm a hmotností do 10 kg. Výběr redakce Playtváka mířil spíš ke spodní hranici tohoto...  celý článek

Gorila Zola
VIDEO: Takto gorily tančí breakdance. Z bazénu si udělají fontánu

V horkém létě mají radost z vody i gorily. Sameček Zola z americké zoo v Dallasu to předvedl takovým stylem, že by zahanbil i profesionálního tanečníka.  celý článek

Další z rubriky

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Vepřový bůček na peletkovém grilu
VIDEO: Na pomalu pečený bůček či kachní prsa je ideální peletkový gril

Dlouhé úpravy masa na grilu jsou čím dál populárnější. A když se spojí i se zauzením, je specialita na světě. Kuchař Adam Robenek nám ukázal několik receptů,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.