Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Honza Homola: Ohýbaná struna musí zamňoukat, jinak je to trapas

  0:09aktualizováno  0:09
Pro 15. díl kytarové školy jsem vybral bending neboli ohýbání tónu, což je v elektrické kytaře opravdu populární technika, která není nijak těžká, ale svoje záludnosti má.

Jak na to? Naberete bříškem prstu tón a vytáhnutím struny ho vyvezete o interval výše. Vypadá to celkem jednoduše, ale věřte, že právě kvalita vytažení je chloubou kytaristy. Pokud je dotažený tón mimo ladění nebo je průběh zvedání jalový, působí to spíše trapně.

Fotogalerie

Výsledek by měl zamňoukat a tažení by mělo být sebevědomé, jako kdyby struna nekladla žádný odpor. Já osobně používám struny desítky či jedenáctky, tedy spíše ty tvrdší, se kterými je bending náročnější. Jejich tvrdost však vyváží pevnější zvuk a masivnější tóny.

A hlavně - zejména u bendingu je důležitá hra celé paže. Tah prstů, zápěstí, lokte i ramene zároveň je dobrou cestou k přirozenému zvládnutí vzpurné oceli. Prostě a jednoduše: vše musí působit tak lehce, jako by ocelová struna byla pouhou zavařovací gumičkou.

Jan Homola

neboli Honza Homolka Tobolka (1976) je vzděláním loutkař a loutkovodič. Živí se jako grafik a je kytaristou skupiny Wohnout.

Už jsem psal, že se kytaristé při sólech často tváří děsně utrápeně. Je to možná i tím, že se bending tak často v sólíčkách objevuje a vytahování strun je fyzicky náročné. Záleží taky o kolik strunu dostáváme výše. Většinou je to o malou či velkou sekundu, tercii a v extrémech i o kvartu. To už ale chce pořádný tah.

Jak cvičit na elektrickou kytaru i jak si ji vybrat, se dočtete v rozhovoru s Janem Homolou u první lekce jeho kytarové školy zde.

Autoři:




Nejčtenější

Ani ne dvouletý stafbulík Shadow kočičí exkrementy miluje, sbírá je po zahradě....
Když chodí váš pes hodovat do kočičího záchodu, měli byste to řešit

V nejedné domácnosti se sejde pes s kočkou a na venkově stačí, když vám chodí na zahradu kočka od sousedů a záliba psů v požírání kočičích hovínek může mít...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Z takového stolu by měl vegetarián radost.
Jaká strava je k půdě nejšetrnější? Vegani skončili až za vegetariány

Vezměte hektar půdy a zkuste z něj celý rok živit jednoho člověka. Podle amerického průzkumu na tom bude nejlíp ten, kdo odmítá maso, ale dá si mléčné výrobky...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.