Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Skotský teriér

aktualizováno 

Skotský teriér | foto: shutterstock.com

Země původu:

Velká Británie

Zařazení:

FCI sk. III. - teriéři

Standard č. 73

Historie:  

Staré plemeno pochází ze skotské pahorkatiny, kde bylo původně vyhledávaným loveckým psem. Pro své majitele byl skotský teriér přitažlivý svojí odolností, statečností, ochotou jít za zvěří i pod zem do nor a také krátkými končetinami. Se skotským teriérem mohl lovit lovec, který zvěř sledoval pěšky, bez koně. Postupem doby se skot začal stále více prosazovat i jako společenský pes. Skotského teriéra měl např. autor Mauglího pan Rudyard Kipling. U nás patřil v třicátých letech minulého století k nejpočetnějším plemenům.

Povaha a chování:      

Věrný a oddaný. Důstojný, nezávislý a zdrženlivý, avšak odvážný a velmi inteligentní. Nebojácný, ale nikdy agresivní.


Vzhled:  

Silně stavěný pes s velikostí vhodnou pro práci pod zemí; na krátkých nohou. Chová se ostražitě a působí dojmem velké síly a aktivity „v malém provedení“. Hlava se zdá být v poměru k velikosti psa dlouhá. Navzdory krátkým nohám je velmi hbitý a aktivní.

Průměrný věk:

13 - 14 let

Péče: 

Skotský teriér je příjemný pes, který nevyžaduje žádnou náročnou péči. Spotřeba krmiva je malá. Hrubá srst na sobě nedrží špínu. Je třeba ji pravidelně česat a občas upravit trimováním. Pohyb nijak přehnaně nevyžaduje. Výchova skotského teriéra by měla být klidná a důsledná a obecně je možné říci, že je zcela nenáročná.

Chovatelský klub:

Klub chovatelů teriérů

Autoři:




Nejčtenější

Fenku Aňu přivedl do útulku původní majitel. Bulhar, který se vracel do vlasti...
Děti natočily video fence křížence pitbula z útulku, aby jí našly domov

Mladou černou fenečku přivedl před časem do kralupského útulku Bulhar, který ji používal na hlídání podnikového areálu. S tím, že je Aňa naprosto skvělá,...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Interiér bistra, které omylem získalo na okamžik michelinskou hvězdu.
Michelinský průvodce dal hvězdu omylem a z bistra udělal celebritu

Je to událost, jaká se může stát jen jednou za deset let, řekl by doktor Chocholoušek a my ostatní, že se to může stát jen u nás. Ve Francii se však osudné...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.