Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

aktualizováno 
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i jinak.

Můžete strouhat, jak chcete, ale většinou vám vždycky tvrdá část parmazánu zůstane. | foto: Profimedia.cz

Jak tedy využít skrojky tvrdého sýra beze zbytku, aniž byste si ostrouhali špičky prstů i kloubky? Zkuste třeba recept, kterým zasnoubíte sýrovou lahůdku s kořenovou zeleninou a spojíte je do lahodné omáčky. Bez zahuštění jíškou.

Využít lze rovněž celé kuře, nebo třeba jen kuřecí prsa, v našem případě šlo o tzv. motýlky, tedy o kuřecí prsa s kostí. Z kořenové zeleniny jsme použili kousek celeru, petržel a dvě mrkve, přidat můžete i cibuli a česnek. Z koření pak sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a lístky čerstvého tymiánu.

Fotogalerie

Očištěné maso orestujte na kousku másla a olivového oleje, přihoďte kousky očištěné a pokrájené kořenové zeleniny, tvrdé zbytky parmazánu, výše uvedené či jiné oblíbené koření a přidejte hrníček vroucí vody. Vše přikryjte poklicí a na hodinu a půl (prsa) až dvě (celé kuře) strčte do trouby vyhřáté na 130 °C. Během této doby maso neodkrývejte ani nepodlévejte.

Jakmile je dopečeno, vyndejte na čistý talíř maso a změklé kousky parmazánu a z hrnce (či pekáčku) vyberte a vyhoďte koření, případně i cibuli a česnek. Ve vypečené šťávě (záleží na množství, případně přidejte vývar nebo trochu vroucí vody) pak rozmixujte změklou kořenovou zeleninu, skvěle vám omáčku sama o sobě zahustí.

Vyjmuté kousky parmazánu pokrájejte na kostičky, vložte do mixéru, přidejte trochu již téměř hotové omáčky či vývaru a vše rozmixujte na co nejjemnější kaši, kterou vmíchejte do omáčky. Pak ji podle chuti dochuťte solí či pepřem. A můžete servírovat. S bramborem, knedlíkem, rýží, podle chuti. Případně vraťte maso do hotové omáčky a nechte uležet do druhého dne.

Máte jiný praktický tip, jak využít tvrdé kousky parmazánu? Podělte se o něj.

Autor:




Nejčtenější

Pec, která se vejde do trouby, navrhlo manželské duo z Chicaga.
VIDEO: Nemáte místo na pec? Strčte ji do trouby, radí designéři

Praktické řešení pro všechny milovníky domácího chleba představila dvojice amerických designérů. Zájemcům slibují všechny výhody klasické rozměrné pece v...  celý článek

Jakub Vágner s Antonínem Beckem
Háčky bez protihrotů zraní ryby daleko více než s hrotem, tvrdí rybář

V dalším dílu pořadu S Jakubem na rybách se rybář Jakub Vágner vypravil s kamarádem Antonínem Beckem na jezero Za Valem lovit kapry ze břehu. Když konečně...  celý článek

Vakoveverka létavá
Žena vycvičila 17 létajících veverek. Musíte si s nimi hlavně hrát, tvrdí

Nurmaya Sari Siregar z malajsijského Kuala Lumpur má neobvyklého koníčka. Chová vakoveverky létavé a dokázala je tak vycvičit, že ji poslouchají na slovo....  celý článek

Další z rubriky

Grilování jako jedna z nejoblíbenějších letních činností
Pošlete fotku grilované pochoutky a vyhrajte jeden z pěti grilů

Grilovací sezona se díky pěknému počasí rozjíždí naplno. To vám dá spoustu prostoru vyfotografovat vaši nejoblíbenější pochoutku a vyhrát nový gril. Pošlete...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Oprava prasklého vlasce žaluzie 03
Video: Přetržený silon a řetízek. Opravu žaluzií zvládnete za pár minut

Přetržený vodicí silon je jednou z nejběžnějších oprav žaluzií, které je doma třeba absolvovat. Zvláště na oknech orientovaných na jih trpí UV zářením a...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.