Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

aktualizováno 
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i jinak.

Můžete strouhat, jak chcete, ale většinou vám vždycky tvrdá část parmazánu zůstane. | foto: Profimedia.cz

Jak tedy využít skrojky tvrdého sýra beze zbytku, aniž byste si ostrouhali špičky prstů i kloubky? Zkuste třeba recept, kterým zasnoubíte sýrovou lahůdku s kořenovou zeleninou a spojíte je do lahodné omáčky. Bez zahuštění jíškou.

Využít lze rovněž celé kuře, nebo třeba jen kuřecí prsa, v našem případě šlo o tzv. motýlky, tedy o kuřecí prsa s kostí. Z kořenové zeleniny jsme použili kousek celeru, petržel a dvě mrkve, přidat můžete i cibuli a česnek. Z koření pak sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a lístky čerstvého tymiánu.

Fotogalerie

Očištěné maso orestujte na kousku másla a olivového oleje, přihoďte kousky očištěné a pokrájené kořenové zeleniny, tvrdé zbytky parmazánu, výše uvedené či jiné oblíbené koření a přidejte hrníček vroucí vody. Vše přikryjte poklicí a na hodinu a půl (prsa) až dvě (celé kuře) strčte do trouby vyhřáté na 130 °C. Během této doby maso neodkrývejte ani nepodlévejte.

Jakmile je dopečeno, vyndejte na čistý talíř maso a změklé kousky parmazánu a z hrnce (či pekáčku) vyberte a vyhoďte koření, případně i cibuli a česnek. Ve vypečené šťávě (záleží na množství, případně přidejte vývar nebo trochu vroucí vody) pak rozmixujte změklou kořenovou zeleninu, skvěle vám omáčku sama o sobě zahustí.

Vyjmuté kousky parmazánu pokrájejte na kostičky, vložte do mixéru, přidejte trochu již téměř hotové omáčky či vývaru a vše rozmixujte na co nejjemnější kaši, kterou vmíchejte do omáčky. Pak ji podle chuti dochuťte solí či pepřem. A můžete servírovat. S bramborem, knedlíkem, rýží, podle chuti. Případně vraťte maso do hotové omáčky a nechte uležet do druhého dne.

Máte jiný praktický tip, jak využít tvrdé kousky parmazánu? Podělte se o něj.

Autor:




Nejčtenější

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.