Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

aktualizováno 
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i jinak.

Můžete strouhat, jak chcete, ale většinou vám vždycky tvrdá část parmazánu zůstane. | foto: Profimedia.cz

Jak tedy využít skrojky tvrdého sýra beze zbytku, aniž byste si ostrouhali špičky prstů i kloubky? Zkuste třeba recept, kterým zasnoubíte sýrovou lahůdku s kořenovou zeleninou a spojíte je do lahodné omáčky. Bez zahuštění jíškou.

Využít lze rovněž celé kuře, nebo třeba jen kuřecí prsa, v našem případě šlo o tzv. motýlky, tedy o kuřecí prsa s kostí. Z kořenové zeleniny jsme použili kousek celeru, petržel a dvě mrkve, přidat můžete i cibuli a česnek. Z koření pak sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a lístky čerstvého tymiánu.

Fotogalerie

Očištěné maso orestujte na kousku másla a olivového oleje, přihoďte kousky očištěné a pokrájené kořenové zeleniny, tvrdé zbytky parmazánu, výše uvedené či jiné oblíbené koření a přidejte hrníček vroucí vody. Vše přikryjte poklicí a na hodinu a půl (prsa) až dvě (celé kuře) strčte do trouby vyhřáté na 130 °C. Během této doby maso neodkrývejte ani nepodlévejte.

Jakmile je dopečeno, vyndejte na čistý talíř maso a změklé kousky parmazánu a z hrnce (či pekáčku) vyberte a vyhoďte koření, případně i cibuli a česnek. Ve vypečené šťávě (záleží na množství, případně přidejte vývar nebo trochu vroucí vody) pak rozmixujte změklou kořenovou zeleninu, skvěle vám omáčku sama o sobě zahustí.

Vyjmuté kousky parmazánu pokrájejte na kostičky, vložte do mixéru, přidejte trochu již téměř hotové omáčky či vývaru a vše rozmixujte na co nejjemnější kaši, kterou vmíchejte do omáčky. Pak ji podle chuti dochuťte solí či pepřem. A můžete servírovat. S bramborem, knedlíkem, rýží, podle chuti. Případně vraťte maso do hotové omáčky a nechte uležet do druhého dne.

Máte jiný praktický tip, jak využít tvrdé kousky parmazánu? Podělte se o něj.

Autor:




Hlavní zprávy

Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí
Dětská kosmetika, po které se vaše dítě neoprudí

Recenze si přečtěte na eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.