Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Co s tvrdými skrojky parmazánu? Rozpusťte je do omáčky

aktualizováno 
Znáte to. Tak dlouho strouháte z výseče tvrdého sýra, až vám zbude jen kus tvrdého okraje. Někdo doporučuje namočit ho do mléka a potom nastrouhat, ale není to žádná velká radost. Ale jde to i jinak.

Můžete strouhat, jak chcete, ale většinou vám vždycky tvrdá část parmazánu zůstane. | foto: Profimedia.cz

Jak tedy využít skrojky tvrdého sýra beze zbytku, aniž byste si ostrouhali špičky prstů i kloubky? Zkuste třeba recept, kterým zasnoubíte sýrovou lahůdku s kořenovou zeleninou a spojíte je do lahodné omáčky. Bez zahuštění jíškou.

Využít lze rovněž celé kuře, nebo třeba jen kuřecí prsa, v našem případě šlo o tzv. motýlky, tedy o kuřecí prsa s kostí. Z kořenové zeleniny jsme použili kousek celeru, petržel a dvě mrkve, přidat můžete i cibuli a česnek. Z koření pak sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list a lístky čerstvého tymiánu.

Fotogalerie

Očištěné maso orestujte na kousku másla a olivového oleje, přihoďte kousky očištěné a pokrájené kořenové zeleniny, tvrdé zbytky parmazánu, výše uvedené či jiné oblíbené koření a přidejte hrníček vroucí vody. Vše přikryjte poklicí a na hodinu a půl (prsa) až dvě (celé kuře) strčte do trouby vyhřáté na 130 °C. Během této doby maso neodkrývejte ani nepodlévejte.

Jakmile je dopečeno, vyndejte na čistý talíř maso a změklé kousky parmazánu a z hrnce (či pekáčku) vyberte a vyhoďte koření, případně i cibuli a česnek. Ve vypečené šťávě (záleží na množství, případně přidejte vývar nebo trochu vroucí vody) pak rozmixujte změklou kořenovou zeleninu, skvěle vám omáčku sama o sobě zahustí.

Vyjmuté kousky parmazánu pokrájejte na kostičky, vložte do mixéru, přidejte trochu již téměř hotové omáčky či vývaru a vše rozmixujte na co nejjemnější kaši, kterou vmíchejte do omáčky. Pak ji podle chuti dochuťte solí či pepřem. A můžete servírovat. S bramborem, knedlíkem, rýží, podle chuti. Případně vraťte maso do hotové omáčky a nechte uležet do druhého dne.

Máte jiný praktický tip, jak využít tvrdé kousky parmazánu? Podělte se o něj.

Autor:




Nejčtenější

Klára Vodičková dokáže poradit, jak dobře vycházet s kočkami.
Kočky mluví na férovku, tvrdí zvířecí psycholožka Klára Vodičková

Klára Vodičková je taková zvířecí psycholožka. I v televizi teď radí, jak změnit lítou domácí šelmu na přítulné koťátko. Kočky zlobí hlavně z nudy, tvrdí v...  celý článek

Kiburi si užívá čerstvě uříznuté větve. Zatím sice jen s malými pupeny, nicméně...
I gorilám začne oblíbené období. Při pěkném počasí vyrazí o víkendu ven

Gorilám v pražské zoo pomalu končí období tahanic o větve i pobyt čistě ve vnitřních prostorách pavilonu. Pokud se udělá pěkně, vyrazí se zahájením letošní...  celý článek

Černá labradorka Fany je právě ve výcviku pro Anetku s DMO. Bude jí pomáhat...
Nelínající psí asistent finišuje s tréninky s vozíčkářkou Ivetou

Podají člověku, cokoliv mu upadne, přinesou léky ze skříňky, pomohou sundat bundu, rukavice či ponožky, bez odmlouvání ho doprovodí třeba k lékaři. Přitom...  celý článek

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin,...
FOTOGALERIE: Takto jaro vystrkuje růžky květů očima našich čtenářů

Až do prvního jarního dne jste mohli posílat fotografie prvních jarních květin, které bývají předzvěstí jara. Přinášíme vám výběr z vašich příspěvků.  celý článek

Jedna z nejobtížnějších disciplín: skoky po koulích
VIDEO: Tohle děti dospělým závidí. Rekordní nafukovací překážková dráha

Je to jako stokrát nafouknutý skákací hrad okořeněný překážkami ve stylu soutěžního pořadu Drtivá porážka. Přes tři sta metrů dlouhá nafukovací překážková...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.