Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky

Přestože v Evropě patříme mezi přední producenty sladkovodních ryb, podle statistik jich prý každý Čech sní za rok jen něco málo přes kilogram. Proto už loni odstartovala za podpory fondů EU kampaň "Ryba domácí". Jejím cílem je podpořit spotřebu našich sladkovodních ryb a výrobků z nich.

Kapra si zamilujete, jen se ho naučit připravit. | foto: Profimedia.cz

Kampaň "Ryba domácí" je zatím koncipována až do roku 2011 a zaměřuje se především na popularizaci kapra, amura a tolstolobika.

Proč jíme málo vlastních ryb

Pro všechny ryby platí, že čím dříve se po vylovení zpracují v kuchyni, tím lépe. Podle průzkumů mezi českými spotřebiteli se zjistilo, že většina lidí u nás si myslí, že jsou sladkovodní ryby drahé, jejich nabídka je omezená a ještě je málo prodejních míst. Navíc se jim zdá, že nejsou tak chutné jako mořské, je s nimi hodně práce a vlastně je ani neumí připravit.

Průměrná spotřeba ryb v ostatních státech EU přitom dělá celých 11 kg na osobu ročně. Pokud je nejdůležitější osvěta a umění přípravy, měla by tato kampaň pomoci. Proto je také pro veřejnost mimo jiné koncipována jako prezentace s ukázkami receptů a ochutnávkami. Jen tak lze lidi přesvědčit, že sladkovodní ryby se jíst dají.

Sladkovodní ryby lze zařadit na jídelníček několikrát do týdne, a to v nejrůznějších podobách.Současně u nás probíhá dlouhodobý průzkum, nakolik se konzumace masa sladkovodních ryb může podílet na snižování hladiny cholesterolu. Tým pod vedením MUDr. Petra Petra z Českých Budějovic zařídil podávání pokrmů ze sladkovodních ryb například ve vysokoškolských menzách či jídelnách pro seniory a následně měří vývoj hladiny cholesterolu u těchto osob.

Výsledky jsou zatím velmi slibné. "Tendence vykazuje snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé formy cholesterolu u cílových osob," konstatuje s potěšením Petr Petr. Navíc se ukazuje, že pochutnat si na rybě dvakrát třikrát do týdne není pro českého strávníka žádný problém.

O mase sladkovodních ryb

Dětem ryby chutnají, ale musíte jim je umět nabídnout.Díky vědeckému výzkumu je už dnes zcela jednoznačné, že se maso sladkovodních ryb svou výživnou hodnotou zcela vyrovná masu teplokrevných zvířat. Oproti němu má ale ještě další výhody:

- Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které úspěšně brání srdečním a cévním nemocem.

- Vysoký obsah významných vitaminů A a D, a zejména vitaminu B12, který se v jiných potravinách vyskytuje pouze ve stopovém množství.

- Kratší svalová vlákna s jemnější strukturou, malé množství vaziva a vyšší obsah vody. Díky tomu je mimořádně snadno stravitelné a vhodné i pro celou řadu specifických diet. (Jedinou nevýhodou je, že to způsobuje i jeho kratší trvanlivost.)

- Je to ideální prostředek k výraznému zeštíhlení, protože jeho kalorická hodnota je mnohem nižší. Přitom obsah bílkovin je s masem teplokrevných živočichů srovnatelný, takže při hubnutí neubývají svaly, nýbrž jen tukové faldíky.

- Jakási bahnitá příchuť rybího masa je již jen nepodloženým předsudkem. Moderní chov a zpracování ryb tuto záležitost vyřešily pečlivým sádkováním a dalšími technologickými postupy.

- Drobné kůstky vyskytující se u některých druhů ryb (např. cejn, okoun) se dají správnou úpravou (zejména pečením) přeměnit na křupavou pochoutku, vhodnou i pro děti.

- Existuje velké množství receptů, které zdánlivě fádní rybí stravu promění v opravdové lahůdkové hody.

Ochutnejte třeba kapří hranolky

Série ochutnávek pro veřejnost je teď na jaro připravena na konkrétní termíny před vybranými obchody Tesco:
20. 3. půjde o hypermarket Tesco v Chebu, 21. 3. hypermarket Tesco v Děčíně a 22. 3. o hypermarket Tesco v Kladně.

Někdy stačí jen trocha inspirace...Profesionální kuchař Petr Stupka bude při každé této akci přímo před zraky přítomných připravovat ty nejlepší rybí pokrmy, většinou hned ze tří druhů sladkovodních ryb. Přímo na místě se tak zájemci naučí nové recepty na rybí speciality a rovnou i ochutnají. V hypermarketu si pak hned mohou nakoupit maso své vybrané domácí ryby, přípravu si doma začerstva vyzkoušet a rodině tak zdravě obohatit jídelníček.

"Na všechny tři nejbližší prezentace se už moc těším, například budu připravovat kapří hranolky pečené v troubě. Chci, aby lidi viděli, jak je to jednoduché a jak je lze moderně připravit i bez fritézy," prozradil exkluzivně Hobby.cz Petr Stupka. "Budu také na pánvi připravovat na pánvi kapra na víně, ten zachutná každému. Také tatarák z kapra je jednoduché, rychlé a vynikající jídlo. Uvidíme, co všechno stihneme."

S prezentací akce "Ryba domácí" se můžete blíže seznámit i na výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem v sobotu 21. března. Od 9:00 do 17:00 hodin je tu pro návštěvníky připravena ochutnávka pochoutek ze sladkovodních ryb, informace o zdravotním přínosu rybího masa pro lidský organismus i soutěže o ceny.

Vyzkoušejte pár receptů

Kapr je doslova naší rybou domácí. Ale nemělo by tomu tak být jen na Vánoce. Kapr (Cyprinus carpio)

Kapr se svými velkými zlatými šupinami, širokými vysunovatelnými ústy doplněnými dvěma páry vousků a dlouhou hřbetní ploutví představuje Čechům nejznámější a nejrozšířenější rybí druh, protože je obyvatelem všech stojatých a tekoucích vod u nás, s výjimkou horních úseků řek. Miluje hlubší stojaté vody s bahnitým dnem, je to všežravec a běžně dorůstá délky 40 až 70 cm. Díky vynikajícímu masu a rychlému růstu se stal pilířem rybníkářství nejen u nás. Na trhu najdete nejen původní formu kapra, ale i vyšlechtěného kapra lysce a naháče, tedy tzv. kapra zrcadlového.

Kapr na pivu s křenem

6 porcí kapra, 1 krajíc chleba, 2 lžíce másla, 50 ml oleje, 2 větší cibule, 100 ml světlého piva, citron, mletý pepř, sůl, čerstvý křen, 1 kávová lžička moučkového cukru
Porce kapra osolte a opepřete. Z krajíce chleba odkrojte kůrku, střídku rozdrobte do misky a zalijte světlým pivem. Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte. V hlubší pánvi rozehřejte olej a porce kapra na něm zprudka opečte. Opečené porce vyjměte, do výpeku dejte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou cibulku a mírně osmahněte, až cibulka začne sklovatět. Chléb namočený v pivu rozmačkejte vidličkou a rozšlehejte na kaši. Tu pak vlijte do pánve s cibulkou, rozmíchejte, ochuťte solí, cukrem a citrónovou kůrou. Chvíli povařte, do pánve vraťte opečeného kapra a 3 až 5 minut poduste. Z očištěného křenu nakrájejte hoblinky. Kapra dochuťte citrónovou šťávou, posypte hoblinkami křenu a podávejte s opečenými brambory a zeleninou.

Amur bílý v plné kráse.Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)
Amur bílý má válcovité tělo, malou širokou hlavu s nízko posazenýma očima a krátkou hřbetní ploutev. Původně pochází z východoasijské řeky Amur, protékající Ruskem a Čínou. Do střední Evropy byl poprvé dovezen na počátku 60. let. Protože se mu v našich zeměpisných šířkách dařilo, začali rybáři s jeho intenzivním vysazováním nejprve do chovných rybníků a později také do sportovních revírů. Nároky má totiž obdobné jako kapr, nejvíce se mu daří v teplých stojatých vodách, tedy v údolních nádržích a rybnících, a dolních partiích tekoucích vod. Hlavní složku jeho potravy tvoří přebytečné vodní rostlinstvo, běžně dorůstá do velikosti 50 až 70 cm, najdou se ale i exempláře kolem jednoho metru, a má velmi chutné maso.

Amur na žampionech
1 kg masa amura, sůl, pepř, 200 g másla či rostlinného tuku, 100 g žampionů, 2 cibule, citron, zelená petrželka, 200 ml bílého vína, 2 dcl hovězího vývaru
Amura naporcujte, jednotlivé kousky osolte, opepřete, pokapejte citronem a dejte asi na hodinu odležet. Mezitím na másle, oleji či sádle osmažte nakrájenou cibuli, žampiony a nasekanou petrželku. Přidejte porce amura, zalijte vínem a duste na mírném ohni asi 15 minut po obou stranách. Poté ještě ke vzniklé omáčce přilijte hovězí vývar a případně dochuťte citrónovou šťávou. Podávejte s pečivem či brambory.

Tolstolobik alias stříbrný kapr. Tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix) 
Tolstolobika bílého poznáte podle stříbrného až šedého těla a velké hlavy s nízko posazenýma očima. Běžně dorůstá délky 80 cm a váhy 15 kg, přitom se živí téměř výhradně planktonem, který získává filtrací vody přes jemný aparát umístěný v žábrách. Díky tomu je naprosto unikátní rybou, která potravně nekonkuruje ostatním druhům. Vyhledává prohřáté nížinné stojaté vody a dolní partie řek. Do Evropy se začal dovážet v druhé polovině  20. století z oblasti východní Asie. Rybáři jej stejně jako amura zprvu vysazovali do chovných rybníků a posléze i do sportovních revírů.

Tolstolobik se sušenými rajčaty a paprikami
Větší kusy očištěného tolstolobika (á 200 g) osolte, okořeňte čerstvou bazalkou a oreganem a krátce opečte. Na výpeku z tolstolobika orestujte krájené papriky, cibuli a na nudličky krájená sušená rajčata, zalijte červeným vínem a malým množstvím balsamikového octa. Přidejte sůl a cukr a krátce povařte. Zeleninovou směs rozložte na tolstolobika a dopečte. Podávejte s těstovinami nebo s brambory. (Podle šéfkuchaře Jiřího Pospíšila.)



Mercedes Viano 2.2 CDI
Mercedes Viano 2.2 CDI

r.v. 2011, naj. 69 466 km, diesel
799 999 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© Copyright 1999–2014 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.