Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sladkovodní ryby pomohou zhubnout, ochutnejte třeba kapří hranolky

Přestože v Evropě patříme mezi přední producenty sladkovodních ryb, podle statistik jich prý každý Čech sní za rok jen něco málo přes kilogram. Proto už loni odstartovala za podpory fondů EU kampaň "Ryba domácí". Jejím cílem je podpořit spotřebu našich sladkovodních ryb a výrobků z nich.
Kapra si zamilujete, jen se ho naučit připravit.

Kapra si zamilujete, jen se ho naučit připravit. | foto: Profimedia.cz

Kampaň "Ryba domácí" je zatím koncipována až do roku 2011 a zaměřuje se především na popularizaci kapra, amura a tolstolobika.

Proč jíme málo vlastních ryb

Pro všechny ryby platí, že čím dříve se po vylovení zpracují v kuchyni, tím lépe. Podle průzkumů mezi českými spotřebiteli se zjistilo, že většina lidí u nás si myslí, že jsou sladkovodní ryby drahé, jejich nabídka je omezená a ještě je málo prodejních míst. Navíc se jim zdá, že nejsou tak chutné jako mořské, je s nimi hodně práce a vlastně je ani neumí připravit.

Průměrná spotřeba ryb v ostatních státech EU přitom dělá celých 11 kg na osobu ročně. Pokud je nejdůležitější osvěta a umění přípravy, měla by tato kampaň pomoci. Proto je také pro veřejnost mimo jiné koncipována jako prezentace s ukázkami receptů a ochutnávkami. Jen tak lze lidi přesvědčit, že sladkovodní ryby se jíst dají.

Sladkovodní ryby lze zařadit na jídelníček několikrát do týdne, a to v nejrůznějších podobách.Současně u nás probíhá dlouhodobý průzkum, nakolik se konzumace masa sladkovodních ryb může podílet na snižování hladiny cholesterolu. Tým pod vedením MUDr. Petra Petra z Českých Budějovic zařídil podávání pokrmů ze sladkovodních ryb například ve vysokoškolských menzách či jídelnách pro seniory a následně měří vývoj hladiny cholesterolu u těchto osob.

Výsledky jsou zatím velmi slibné. "Tendence vykazuje snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé formy cholesterolu u cílových osob," konstatuje s potěšením Petr Petr. Navíc se ukazuje, že pochutnat si na rybě dvakrát třikrát do týdne není pro českého strávníka žádný problém.

O mase sladkovodních ryb

Dětem ryby chutnají, ale musíte jim je umět nabídnout.Díky vědeckému výzkumu je už dnes zcela jednoznačné, že se maso sladkovodních ryb svou výživnou hodnotou zcela vyrovná masu teplokrevných zvířat. Oproti němu má ale ještě další výhody:

- Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které úspěšně brání srdečním a cévním nemocem.

- Vysoký obsah významných vitaminů A a D, a zejména vitaminu B12, který se v jiných potravinách vyskytuje pouze ve stopovém množství.

- Kratší svalová vlákna s jemnější strukturou, malé množství vaziva a vyšší obsah vody. Díky tomu je mimořádně snadno stravitelné a vhodné i pro celou řadu specifických diet. (Jedinou nevýhodou je, že to způsobuje i jeho kratší trvanlivost.)

- Je to ideální prostředek k výraznému zeštíhlení, protože jeho kalorická hodnota je mnohem nižší. Přitom obsah bílkovin je s masem teplokrevných živočichů srovnatelný, takže při hubnutí neubývají svaly, nýbrž jen tukové faldíky.

- Jakási bahnitá příchuť rybího masa je již jen nepodloženým předsudkem. Moderní chov a zpracování ryb tuto záležitost vyřešily pečlivým sádkováním a dalšími technologickými postupy.

- Drobné kůstky vyskytující se u některých druhů ryb (např. cejn, okoun) se dají správnou úpravou (zejména pečením) přeměnit na křupavou pochoutku, vhodnou i pro děti.

- Existuje velké množství receptů, které zdánlivě fádní rybí stravu promění v opravdové lahůdkové hody.

Ochutnejte třeba kapří hranolky

Série ochutnávek pro veřejnost je teď na jaro připravena na konkrétní termíny před vybranými obchody Tesco:
20. 3. půjde o hypermarket Tesco v Chebu, 21. 3. hypermarket Tesco v Děčíně a 22. 3. o hypermarket Tesco v Kladně.

Někdy stačí jen trocha inspirace...Profesionální kuchař Petr Stupka bude při každé této akci přímo před zraky přítomných připravovat ty nejlepší rybí pokrmy, většinou hned ze tří druhů sladkovodních ryb. Přímo na místě se tak zájemci naučí nové recepty na rybí speciality a rovnou i ochutnají. V hypermarketu si pak hned mohou nakoupit maso své vybrané domácí ryby, přípravu si doma začerstva vyzkoušet a rodině tak zdravě obohatit jídelníček.

"Na všechny tři nejbližší prezentace se už moc těším, například budu připravovat kapří hranolky pečené v troubě. Chci, aby lidi viděli, jak je to jednoduché a jak je lze moderně připravit i bez fritézy," prozradil exkluzivně Hobby.cz Petr Stupka. "Budu také na pánvi připravovat na pánvi kapra na víně, ten zachutná každému. Také tatarák z kapra je jednoduché, rychlé a vynikající jídlo. Uvidíme, co všechno stihneme."

S prezentací akce "Ryba domácí" se můžete blíže seznámit i na výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem v sobotu 21. března. Od 9:00 do 17:00 hodin je tu pro návštěvníky připravena ochutnávka pochoutek ze sladkovodních ryb, informace o zdravotním přínosu rybího masa pro lidský organismus i soutěže o ceny.

Vyzkoušejte pár receptů

Kapr je doslova naší rybou domácí. Ale nemělo by tomu tak být jen na Vánoce. Kapr (Cyprinus carpio)

Kapr se svými velkými zlatými šupinami, širokými vysunovatelnými ústy doplněnými dvěma páry vousků a dlouhou hřbetní ploutví představuje Čechům nejznámější a nejrozšířenější rybí druh, protože je obyvatelem všech stojatých a tekoucích vod u nás, s výjimkou horních úseků řek. Miluje hlubší stojaté vody s bahnitým dnem, je to všežravec a běžně dorůstá délky 40 až 70 cm. Díky vynikajícímu masu a rychlému růstu se stal pilířem rybníkářství nejen u nás. Na trhu najdete nejen původní formu kapra, ale i vyšlechtěného kapra lysce a naháče, tedy tzv. kapra zrcadlového.

Kapr na pivu s křenem

6 porcí kapra, 1 krajíc chleba, 2 lžíce másla, 50 ml oleje, 2 větší cibule, 100 ml světlého piva, citron, mletý pepř, sůl, čerstvý křen, 1 kávová lžička moučkového cukru
Porce kapra osolte a opepřete. Z krajíce chleba odkrojte kůrku, střídku rozdrobte do misky a zalijte světlým pivem. Cibuli oloupejte a jemně nakrájejte. V hlubší pánvi rozehřejte olej a porce kapra na něm zprudka opečte. Opečené porce vyjměte, do výpeku dejte rozpustit máslo, přidejte nakrájenou cibulku a mírně osmahněte, až cibulka začne sklovatět. Chléb namočený v pivu rozmačkejte vidličkou a rozšlehejte na kaši. Tu pak vlijte do pánve s cibulkou, rozmíchejte, ochuťte solí, cukrem a citrónovou kůrou. Chvíli povařte, do pánve vraťte opečeného kapra a 3 až 5 minut poduste. Z očištěného křenu nakrájejte hoblinky. Kapra dochuťte citrónovou šťávou, posypte hoblinkami křenu a podávejte s opečenými brambory a zeleninou.

Amur bílý v plné kráse.Amur bílý (Ctenopharyngodon idella)
Amur bílý má válcovité tělo, malou širokou hlavu s nízko posazenýma očima a krátkou hřbetní ploutev. Původně pochází z východoasijské řeky Amur, protékající Ruskem a Čínou. Do střední Evropy byl poprvé dovezen na počátku 60. let. Protože se mu v našich zeměpisných šířkách dařilo, začali rybáři s jeho intenzivním vysazováním nejprve do chovných rybníků a později také do sportovních revírů. Nároky má totiž obdobné jako kapr, nejvíce se mu daří v teplých stojatých vodách, tedy v údolních nádržích a rybnících, a dolních partiích tekoucích vod. Hlavní složku jeho potravy tvoří přebytečné vodní rostlinstvo, běžně dorůstá do velikosti 50 až 70 cm, najdou se ale i exempláře kolem jednoho metru, a má velmi chutné maso.

Amur na žampionech
1 kg masa amura, sůl, pepř, 200 g másla či rostlinného tuku, 100 g žampionů, 2 cibule, citron, zelená petrželka, 200 ml bílého vína, 2 dcl hovězího vývaru
Amura naporcujte, jednotlivé kousky osolte, opepřete, pokapejte citronem a dejte asi na hodinu odležet. Mezitím na másle, oleji či sádle osmažte nakrájenou cibuli, žampiony a nasekanou petrželku. Přidejte porce amura, zalijte vínem a duste na mírném ohni asi 15 minut po obou stranách. Poté ještě ke vzniklé omáčce přilijte hovězí vývar a případně dochuťte citrónovou šťávou. Podávejte s pečivem či brambory.

Tolstolobik alias stříbrný kapr. Tolstolobik bílý (Hypophthalmichthys molitrix) 
Tolstolobika bílého poznáte podle stříbrného až šedého těla a velké hlavy s nízko posazenýma očima. Běžně dorůstá délky 80 cm a váhy 15 kg, přitom se živí téměř výhradně planktonem, který získává filtrací vody přes jemný aparát umístěný v žábrách. Díky tomu je naprosto unikátní rybou, která potravně nekonkuruje ostatním druhům. Vyhledává prohřáté nížinné stojaté vody a dolní partie řek. Do Evropy se začal dovážet v druhé polovině  20. století z oblasti východní Asie. Rybáři jej stejně jako amura zprvu vysazovali do chovných rybníků a posléze i do sportovních revírů.

Tolstolobik se sušenými rajčaty a paprikami
Větší kusy očištěného tolstolobika (á 200 g) osolte, okořeňte čerstvou bazalkou a oreganem a krátce opečte. Na výpeku z tolstolobika orestujte krájené papriky, cibuli a na nudličky krájená sušená rajčata, zalijte červeným vínem a malým množstvím balsamikového octa. Přidejte sůl a cukr a krátce povařte. Zeleninovou směs rozložte na tolstolobika a dopečte. Podávejte s těstovinami nebo s brambory. (Podle šéfkuchaře Jiřího Pospíšila.)

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Deset tipů na aprílové žertíky, abyste se pobavili, nebo naopak nenachytali

Baví vás vymýšlet nečekané (nejen) aprílové vtipy? Podívejte se na zajímavosti o aprílu a na deset osvědčených tipů na žertíky, ke kterým potřebujete jen smysl pro humor a trochu představivosti.

Třešeň to potřebuje jinak než ostatní. Řez se musí dělat hlavně s rozvahou

Třešně a višně patří mezi oblíbené ovocné stromy, ale jejich řez může být pro mnoho zahrádkářů výzvou. Jak a kdy správně stříhat třešeň? A potřebuje zvláštní péči, aby prosperovala?

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

Jarní údržba trávníku: Jak obnovit krásu našeho zeleného koberce

Jakmile se na jaře oteplí a příroda ožije, je čas věnovat pozornost našemu trávníku. Mnozí z nás obdivují krásné, zdravé trávníky v parcích, ale může být frustrující, když se doma setkáme s...

Nová skandinávská značka míří vzhůru

{LABEL}

Oslaví úspěch také v Miláně. V tomto roce značka slaví své 75. výročí a oslaví tento milník také v...

Mnohem lepší než sladit je kafe lehce osolit. A „turka“ nepijte, radí virální barista

Premium

Pití kávy už se dávno neomezuje jen na rozpustnou a poctivého českého turka. Tu výběrovou přijalo Česko za svou a těší se velké oblibě. Zjistil to i Mojmír Štabla, který se rozhodl, že na sociálních...

Z psaní o gastru utekla k bytové restauraci a bistru. Změny? Cítíte, že jste živí, říká

Premium

Novinářka Darina Křivánková dělala rozhovor například s hercem Bradem Pittem nebo s režisérem Quentinem Tarantinem, psala reportáže z filmových festivalů v Berlíně a Cannes, recenzovala nové snímky....

6. dubna 2025

Je kvůli mrazům nutné odložit stříhání levandule? Na jarní střih je nejvyšší čas

Přelom března a dubna je ideální pro jarní řez levandule. Je lepší se stříháním levandulí počkat, až teploty opět klesnou pod bod mrazu?

5. dubna 2025

Krtek se na zahradě na jaře hodí. Pomůže oživit muškáty na novou sezonu

Když nám v zahraje ryje krtek, většinou jsme naštvaní. Lze to ovšem vidět i tak, že krtičiny jsou zdrojem velmi pěkné zeminy, kterou vám krtek doslova vynese nad povrch půdy. Jen ji seberete lopatou...

5. dubna 2025

Na mladé se musí zlehka, ale na dospělé razantně. Jak správně stříhat túje

Túje, známé také jako zeravy, jsou v českých zahradách velmi oblíbenou volbou pro živé ploty. Rychle rostou, zajišťují soukromí a jsou příjemnou alternativou betonových zdí. Aby si udržely svůj...

4. dubna 2025

Mráz se chystá na květy ovocných stromů. Zachrání je bílá netkanka, voda a oheň

S pochopitelnými obavami sledují mnozí zahrádkáři předpověď, kdy se mají po teplých slunečných dnech vrátit chladné dny včetně mrazíků. Řada ovocných keřů i stromů má květy v rozpuku, a tak hrozí, že...

4. dubna 2025

Špaletová okna žijí dál. Nabízejí tradiční krásu i s moderními izolacemi

Špaletová okna jsou neodmyslitelnou součástí historických budov, zejména bytových domů ve městech. Jejich využití se však neomezuje pouze na památkově chráněné objekty, stále častěji nacházejí své...

4. dubna 2025

Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr
Chystáte výbavičku nebo sháníte hračky? FOR KIDS vám usnadní výběr

Letňanský veletrh, zaměřený na budoucí maminky a rodiny s dětmi, přivítá v půlce dubna oblíbené vystavovatele a zároveň představí zcela nové značky...

Kdy stříhat meruňku? Jarní řez je důležitý, ale hrozí ničivý mráz

Meruňky vyžadují pečlivou péči. Správný řez zajistí zdravý růst stromu a potřebné prosvětlení koruny. Kdy a jak stříhat meruňku, aby se bohatě odměnila sladkými plody? Není už na jarní řez pozdě?

3. dubna 2025

Víkendové mrazy se chystají na ovocné stromy. Pět tipů, jak je účinně ochránit

Příroda se probouzí a sluníčko krásně hřeje. Zkušení zahrádkáři už však vědí, že jakmile jsou brzy na jaře přes den nadprůměrné teploty, s velkou pravděpodobností je zchladí ničivé jarní mrazíky. Ty...

3. dubna 2025  14:30

Zoo Praha má mladý pár úžasných stromových varanů, budou nejdelší na světě

Milovníky plazů nepochybně potěší, že v Zoo Praha jsou nově k vidění varani Salvadoriovi. Mladý pár jménem Salva a Dorian obydlel expozici v Pavilonu velkých želv, kterou ještě donedávna obývali...

3. dubna 2025

KVÍZ: Jste správní foodies? Otestujte se, jak se vyznáte v názvech pokrmů

Mnohdy se stane, že si zajdete do lepší restaurace. Jenže při pohledu do jídelního lístku jste v rozpacích a podle názvu nepoznáte, co si vlastně vybrat. A hlavně – co naservírují, jak to bude...

vydáno 3. dubna 2025

Hrušeň je držák, zvládne i radikální jarní řez

Pro zdraví a bohatou úrodu sladkých hrušek je klíčové strom pravidelně stříhat. Jak na jarní a podzimní řez hrušní? Nebo jak prořezat starou hrušeň? A co je to zmlazovací řez? Ucelený návod přinášíme...

2. dubna 2025

Dubnový manuál pro pěstování zeleniny. Kdy rozvézt kompost, sít i množit

V dubnu se s největší pravděpodobmostí na zahradě nezastavíte. Protože pokud chcete v sezoně postupně stále něco sklízet a radovat se i z rozkvetých záhonů, budete se muset pořádně otáčet. Při...

2. dubna 2025