Kampaň "Ryba domácí" je zatím koncipována až do roku 2011 a zaměřuje se především na popularizaci kapra, amura a tolstolobika.
Proč jíme málo vlastních ryb
Podle průzkumů mezi českými spotřebiteli se zjistilo, že většina lidí u nás si myslí, že jsou sladkovodní ryby drahé, jejich nabídka je omezená a ještě je málo prodejních míst. Navíc se jim zdá, že nejsou tak chutné jako mořské, je s nimi hodně práce a vlastně je ani neumí připravit.
Průměrná spotřeba ryb v ostatních státech EU přitom dělá celých 11 kg na osobu ročně. Pokud je nejdůležitější osvěta a umění přípravy, měla by tato kampaň pomoci. Proto je také pro veřejnost mimo jiné koncipována jako prezentace s ukázkami receptů a ochutnávkami. Jen tak lze lidi přesvědčit, že sladkovodní ryby se jíst dají.
Současně u nás probíhá dlouhodobý průzkum, nakolik se konzumace masa sladkovodních ryb může podílet na snižování hladiny cholesterolu. Tým pod vedením MUDr. Petra Petra z Českých Budějovic zařídil podávání pokrmů ze sladkovodních ryb například ve vysokoškolských menzách či jídelnách pro seniory a následně měří vývoj hladiny cholesterolu u těchto osob.
Výsledky jsou zatím velmi slibné. "Tendence vykazuje snižování hodnot celkového cholesterolu a zvyšování hodnot příznivé formy cholesterolu u cílových osob," konstatuje s potěšením Petr Petr. Navíc se ukazuje, že pochutnat si na rybě dvakrát třikrát do týdne není pro českého strávníka žádný problém.
O mase sladkovodních ryb
- Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které úspěšně brání srdečním a cévním nemocem. - Vysoký obsah významných vitaminů A a D, a zejména vitaminu B12, který se v jiných potravinách vyskytuje pouze ve stopovém množství. - Kratší svalová vlákna s jemnější strukturou, malé množství vaziva a vyšší obsah vody. Díky tomu je mimořádně snadno stravitelné a vhodné i pro celou řadu specifických diet. (Jedinou nevýhodou je, že to způsobuje i jeho kratší trvanlivost.) - Je to ideální prostředek k výraznému zeštíhlení, protože jeho kalorická hodnota je mnohem nižší. Přitom obsah bílkovin je s masem teplokrevných živočichů srovnatelný, takže při hubnutí neubývají svaly, nýbrž jen tukové faldíky. - Jakási bahnitá příchuť rybího masa je již jen nepodloženým předsudkem. Moderní chov a zpracování ryb tuto záležitost vyřešily pečlivým sádkováním a dalšími technologickými postupy. - Drobné kůstky vyskytující se u některých druhů ryb (např. cejn, okoun) se dají správnou úpravou (zejména pečením) přeměnit na křupavou pochoutku, vhodnou i pro děti. - Existuje velké množství receptů, které zdánlivě fádní rybí stravu promění v opravdové lahůdkové hody. |
Ochutnejte třeba kapří hranolky
Série ochutnávek pro veřejnost je teď na jaro připravena na konkrétní termíny před vybranými obchody Tesco:
20. 3. půjde o hypermarket Tesco v Chebu, 21. 3. hypermarket Tesco v Děčíně a 22. 3. o hypermarket Tesco v Kladně.
Profesionální kuchař Petr Stupka bude při každé této akci přímo před zraky přítomných připravovat ty nejlepší rybí pokrmy, většinou hned ze tří druhů sladkovodních ryb. Přímo na místě se tak zájemci naučí nové recepty na rybí speciality a rovnou i ochutnají. V hypermarketu si pak hned mohou nakoupit maso své vybrané domácí ryby, přípravu si doma začerstva vyzkoušet a rodině tak zdravě obohatit jídelníček.
"Na všechny tři nejbližší prezentace se už moc těším, například budu připravovat kapří hranolky pečené v troubě. Chci, aby lidi viděli, jak je to jednoduché a jak je lze moderně připravit i bez fritézy," prozradil exkluzivně Hobby.cz Petr Stupka. "Budu také na pánvi připravovat na pánvi kapra na víně, ten zachutná každému. Také tatarák z kapra je jednoduché, rychlé a vynikající jídlo. Uvidíme, co všechno stihneme."
S prezentací akce "Ryba domácí" se můžete blíže seznámit i na výstavě Zemědělec v Lysé nad Labem v sobotu 21. března. Od 9:00 do 17:00 hodin je tu pro návštěvníky připravena ochutnávka pochoutek ze sladkovodních ryb, informace o zdravotním přínosu rybího masa pro lidský organismus i soutěže o ceny.
Vyzkoušejte pár receptů
Kapr se svými velkými zlatými šupinami, širokými vysunovatelnými ústy doplněnými dvěma páry vousků a dlouhou hřbetní ploutví představuje Čechům nejznámější a nejrozšířenější rybí druh, protože je obyvatelem všech stojatých a tekoucích vod u nás, s výjimkou horních úseků řek. Miluje hlubší stojaté vody s bahnitým dnem, je to všežravec a běžně dorůstá délky 40 až 70 cm. Díky vynikajícímu masu a rychlému růstu se stal pilířem rybníkářství nejen u nás. Na trhu najdete nejen původní formu kapra, ale i vyšlechtěného kapra lysce a naháče, tedy tzv. kapra zrcadlového. Kapr na pivu s křenem 6 porcí kapra, 1 krajíc chleba, 2 lžíce másla, 50 ml oleje, 2 větší cibule, 100 ml světlého piva, citron, mletý pepř, sůl, čerstvý křen, 1 kávová lžička moučkového cukru |