Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slaměný klobouk i tašku snadno obarvíte na oblíbený odstín

aktualizováno 
Pokud si chcete oblíbený slaměný klobouk nebo tašku barevně sladit na léto s letními modely, není problém. Celkem jednoduše se dají obarvit barvami na textil.

Obarvené slaměné doplňky můžete ošetřit bezbarvým lakem (kvůli údržbě) a originálně dozdobit. | foto: MARCA CZ

Aby nebyly brzy ohmatané a ošuntělé, je většina slaměných výrobků napuštěna impregnací, proto se při barvení obrňte trpělivostí. Na impregnované kousky barva hůře chytá a trvá jí to tedy poněkud déle.

Pracovní postup:

Obyčejný slamák a slaměnou tašku proměníte pomocí textilních barev v originální doplňky.Budete potřebovat slaměné doplňky k obarvení, vybraný odstín barvy na textil, sůl, vodu, starší hrnec a vařečku (které už nebudete používat na vaření), případně i plastové umyvadlo vyhovující rozměrům věcí, které budete barvit.

Barvu rozmíchejte a zahřejte podle návodu a přidejte sůl, která barvu fixuje. Odstín namíchejte spíše silnější, protože na přírodní, ale naimpregnovaný materiál barva skutečně hůře chytá. Připravenou barvu nalijte do tak velké nádoby, aby se do ní barvený doplněk pohodlně vešel a nelámal se přitom, osvědčilo se plastové umyvadlo.

Barvenou věc v barvě otáčejte, aby se obarvila rovnoměrně.Slaměný klobouk či tašku do barvy ponořte a nechte barvu nasávat, podle potřeby barvenou věc otáčejte pomocí vařečky. Na impregnované výrobky skutečně barva hůře chytá, takže mějte trpělivost a podle potřeby nechte slaměný kousek barvit půl hodinky až hodinku. Pak ho z barvy vytáhněte, nechte okapat a dejte uschnout.

Pokud chcete, aby se nabarvený výrobek dal udržovat otřením vlhkým hadříkem, můžete nabarvený a perfektně suchý doplněk přestříkat transparentním, nejlépe matným lakem. Prach se na něj díky tomu navíc nebude tak chytat.





Nejčtenější

Obojky se prodávají i ve verzi pro více psů s jedním ovládáním.
Elektrické obojky pomohou výcviku psů, ale v rukou laika mohou uškodit

Není pravda, že by elektrický obojek psa fyzicky týral. Jenže pokud se používá bez odborného přístupu, může zničit jeho povahu a duši. Výsledkem je pak...  celý článek

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Gorilí výrostci z Prahy jako samozvaní zahradníci
VIDEO: Zahradničení, nebo zahrad ničení? Gorilí bratři v akci

Na první pohled vzorní bráškové. Ale pozor, Nuru a Kiburi se umí dát i na zahradničení. Respektive spíše na „zahrad ničení“. Ono se to někdy totiž špatně...  celý článek

Stromy u Kožichovic na Třebíčsku jsou obsypané tisíci housenek bourovce...
VIDEO: Housenky zabydlely stromy na Třebíčsku, ale nijak neškodí

Hemžící se housenky v útvarech podobných pavučinám osídlily větve stromů v okolí Třebíče. Jsou to hnízda bourovce březového, nočního motýla, kterého sice v...  celý článek

Další z rubriky

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.
Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava tak dokonalá jako například při vaření a dušení. Vyzkoušeli...  celý článek

Kontroly se týkají jen velkých klimatizací.
Povinná kontrola klimatizací: jak se rodí fámy, které hýbou veřejností

Od 1. ledna 2017 platí pro majitele tepelných čerpadel a klimatizací nová povinnost provádět každoroční kontroly těsnosti a vést evidenční knihu. Majitelé...  celý článek

Iveta Fabešová si na kvalitní zmrzlinu potrpí.
Poctivá zmrzlina může být levnější než z prášku, tvrdí cukrářka Fabešová

Chuťové rozdíly mezi průmyslově vyráběnou zmrzlinou v prášku a poctivou ze základních ingrediencí jsou propastné. Přitom výrobní cena té poctivé vůbec nemusí...  celý článek

Ovesné košíčky plněné jogurtem
Ovesné košíčky plněné jogurtem

Zdravá rychlovka pro celou rodinu.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.