Plata silikonových formiček vtisknou formu delikátním směsím s tuňákem či mozarellou, ztuženým kvalitní plátkovou želatinou. Především v Itálii, odkud tip na čarování se želatinou pochází, se tato příprava lahůdek těší velké oblibě.
Ani vy se nebojte s želatinou experimentovat. Vzniknou chuťově vynikající a současně efektní kousky na pohled: uzený losos, tuňák, kaviár, sýrová nebo šunková pěna, připravit se dá i barevně zajímavé pyré ze speciální odrůdy fialových brambor. Můžete využít i své oblíbené a osvědčené směsi, kterými obvykle natíráte silvestrovské chlebíčky či jednohubky.
Prohlubně v jednotlivých želatinových kouscích vám dají ještě další prostor, jak slanou mňamku povýšit na delikatesu. Můžete je naplnit například ochucenou zakysanou smetanou, jemnou sýrovou česnekovou pěnou, případně třenou pastou z ančoviček. A místo třešničky přidat kousek čerstvé petrželky, lístek bazalky nebo pár kuliček kaviáru.
Recept na parmazánové chlebové kostičky
Jako "sokl" pro želatinové terčíky, oválky, trojúhelníčky použijte kousek toustového chleba. Potřebný tvar jednoduše vypíchnete z plátku toustového chleba, který nemusí být jenom bílý, ale je třeba ochucený rajčaty či ořechy. Případně si v plátech silikonových formiček napečte i domácí chlebíky, aby bylo vaše menu opravdu dokonalé. V tom případě ale raději sáhněte po osvědčeném receptu na chlebové těsto. Například naše parmazánové kostičky jsou opravdu vyzkoušené.
Budete potřebovat 250 g másla, 14 g soli, 100 g parmazánu, 150 g hladké mouky, 75 g mandlové mouky (z mletých mandlí), 100 g škrobové moučky, 200 g vařených brambor, 2 vejce, 20 g olivového oleje.
Ke kouskům změklého másla přidejte do velké mísy sůl a jemně strouhaný parmazán. Přisypte předem promíchanou směs hladké mouky s mandlovou moukou a škrobovou moučkou a jemně nastrouhané uvařené a zchladlé brambory. Těsto nakonec zadělejte vejci a olivovým olejem a nejlépe v robotu je dobře propracujte.
Hotové těsto rozdělte lžičkou do formiček v silikonovém platu a do každé je pečlivě natlačte. Povrch urovnejte a dejte plata péct do trouby vyhřáté na 185 °C na 10 až 15 minut. Upečené kousky z formiček vyjměte, plato opět naplňte těstem a pokračujte v pečení.
Zchladlé kostičky můžete použít jako sokl pro jakýkoliv želatinový kousek, případně je "jen" naplňte. Hodí se například červený kaviár nebo pomazánka z taveného sýra jemně ochucená česnekem. Přízdobou mohou být kousky parmazánu nebo marinované mušle či krevetky.
Příprava lososových terčíků krok za krokem
Připravte si 300 g tvrdého či polotvrdého sýra výraznější chuti, 400 g uzeného lososa nebo tuňáka, 4 plátky kvalitní želatiny a na dochucení sůl, mletý černý pepř, kopr, zelenou petrželku či jinou vhodnou bylinku. Na dozdobení si můžete přichystat zakysanou smetanu, ochutíte ji podle své chuti, a skleničku kapari.
Pokud si nenapečete chlebíky vlastní, nezapomeňte na plátky světlého toustového chleba a tvořítko, kterými z nich vypíchnete požadovaný tvar. Kousky chleba můžete pro vylepšení chuti ještě osmažit na olivovém oleji.
Sýr jemně nastrouhejte, vložte do misky a v horké lázni ho nahřejte do rozpuštění. Přidejte lososa nebo tuňáka rozděleného na kousky a vmíchejte v mikrovlnce nebo v horké lázni rozehřátou želatinu, kterou jste nechali s dostatečným předstihem nabobtnat v troše vody.
Směs dochuťte dle potřeby solí, pepřem, sekaným koprem nebo petrželkou a lžičkou ji naplňte do oválných formiček v silikonových platech. Na chvilku uložte do chladničky, případně do mrazáku, pak ztuhlé kousky z formiček vyjměte a položte na připravené oválky vykrojené z plátků bílého chleba, opečené na pánvi na troše olivového oleje. Do prohlubně na každém kousku vložte trochu ochucené zakysané smetany a přidejte poupě kapari či jinou přízdobu.
Další tipy a recepty na silvestrovské slané i sladké delikatesy najdete v prosincovém čísle časopisu Knihovnička Recepty s podtitulem Nejlepší cukroví.