Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Zmizí rovnou z plechu

  9:09aktualizováno  9:09
Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně. Plný chutí, které nikoho neurazí. To všechno se vám podaří vytvořit z balíčku listového těsta, pikantního salámu či uzeného, sýra a zeleniny.

Slaná varianta tradičního závinu | foto: Martina Čermáková

Listové těsto nepatří k nejzdravějším, ale čas od času si nějakou dobrotu z něj dopřeje asi každý. Kdo nepohrdne tradičním jablečným závinem neboli štrúdlem, toho dostane jeho slaná varianta do kolen. Což platí hlavně pro pány kluky a otce rodin. 

Krok za krokem ke slasti na jazyku

Balíček čerstvého listového těsta pořídíte za cenu kolem třiceti korun, mražené bývá levnější. Z mrazáku ho můžete vytáhnout kdykoliv, ale čerstvé těsto se při pečení většinou lépe "nafukuje" a závin z něho bývá křehčí.  

Slaná varianta tradičního závinu

Slaná varianta tradičního závinu

Na náplň použijte plátkový sýr a na plátky nebo na kostičky nakrájený sýr balkánského typu (výborná je i mozzarela), pikantní salám typu herkules nebo poličan, plátky šunky nebo uzeného, záleží jen na vás. Ze zeleniny se osvědčily plátky rajčat, paprik, na olivovém oleji opečené plátky cukety nebo lilku. Přidat můžete i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky.

Balíček listového těsta rozkrojte napůl. Na válu ho podsypte hladkou moukou a z každé půlky vyválejte obdélníkovou placku

Na střed rozválené placky naskládejte nejprve plátky sýra, pak pikantní salám, zeleninu a další druh sýra

Půl balíčku těsta si na válu podsypte hladkou moukou, aby se nelepilo, a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Na její střed pak podélně poskládejte těsně vedle sebe plátky sýra, na ně plátky vybrané uzeniny, vrstvičku zeleniny (na fotografii jde o cuketu), pak další vrstvu sýra (v našem případě feta) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit.

Volné okraje placky radýlkem pokrájejte na proužky, zhruba 4 cm široké

Proužky zapleťte střídavě přes sebe a pevně je utahujte

Volné okraje těsta pokrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky a jeden po druhém je pevně zapleťte přes sebe jako cop. Boky závinu by měly zůstat zvednuté a vcelku, aby z něj při pečení nevytékala šťáva a sýr. Volné pruhy těsta samozřejmě můžete nechat vcelku a jen je pevně přeložit přes sebe.

Volné konce uzavřete tak, aby při pečení nemohla vytékat ani šťáva ze zeleniny, ani rozpuštěný sýr

Hotové záviny položte na plech, nejlépe vyložený pečicí fólií, a potřete rozšlehaným žloutkem

Volné konce závinu musíte také pevně uzavřít, pak ho položte na plech vyložený v ideálním případě pečicí fólií. Stejným způsobem připravte závin i z druhé poloviny těsta, oba pak potřete rozšlehaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě. Stačit by mělo zhruba 20 až 30 minut. Závin při pečení raději hlídejte, ke konci rozhoduje každá minuta. Měl by krásně vyběhnout, ideálně se propéct a vytvořit zlatavou kůrčičku, ale přitom se nespálit. Vonět bude zaručeně.

Slaná varianta tradičního závinu





Nejčtenější

Delfíni jsou chytří, vynalézaví, mají výbornou paměť a vymýšlejí si hry,...
Zvířata jsou chytřejší, než jsme si mysleli, dokazují zvířecí géniové

Vrány chápou semafory a používají nástroje, delfíni „mluví“ sofistikovaným jazykem a vymýšlejí si hry pro zábavu, sloni se nedají oklamat lidskými chovateli....  celý článek

Obsluhující makak vás v civilizované zemi překvapí.
Z opičí obsluhy jsou hosté nadšeni, pro zoologa to má úroveň cirkusu

Obsluhující makak, oblečený jako číšník, přijde většině hostů nesmírně roztomilý. A tak si jich majitel restaurace Kajabukija v Ucunomiji, hlavním městě...  celý článek

Osina se pod kůží nejen zanítí, ale dokáže pod ní i cestovat.
Travní osina se může zanítit a cestovat pod kůží psa

Ze společné procházky si váš zvířecí mazlíček může přinést nepříjemné zdravotní problémy. Semena rostlin mohou být chráněna velmi ostrým obalem, který velmi...  celý článek

Další z rubriky

Žampiony portobello zapečené s mozzarelou a rajčaty
Jak na grilování hub? Pokud u vás nerostou, zkuste žampiony

Bílé, hnědé nebo portobello? Které pečárky neboli žampiony zvolit pro letní venkovní rožnění? Jak postupovat, aby byl výsledek nadpozemsky chutný? O praktické...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

25 ks předvařených krevet. na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.