Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Štrúdl pro chlapy nikdy neochutnáte studený. Zmizí rovnou z plechu

  9:09aktualizováno  9:09
Slaný moučník, křupavý i šťavnatý současně. Plný chutí, které nikoho neurazí. To všechno se vám podaří vytvořit z balíčku listového těsta, pikantního salámu či uzeného, sýra a zeleniny.

Slaná varianta tradičního závinu | foto: Martina Čermáková

Listové těsto nepatří k nejzdravějším, ale čas od času si nějakou dobrotu z něj dopřeje asi každý. Kdo nepohrdne tradičním jablečným závinem neboli štrúdlem, toho dostane jeho slaná varianta do kolen. Což platí hlavně pro pány kluky a otce rodin. 

Krok za krokem ke slasti na jazyku

Balíček čerstvého listového těsta pořídíte za cenu kolem třiceti korun, mražené bývá levnější. Z mrazáku ho můžete vytáhnout kdykoliv, ale čerstvé těsto se při pečení většinou lépe "nafukuje" a závin z něho bývá křehčí.  

Slaná varianta tradičního závinu

Slaná varianta tradičního závinu

Na náplň použijte plátkový sýr a na plátky nebo na kostičky nakrájený sýr balkánského typu (výborná je i mozzarela), pikantní salám typu herkules nebo poličan, plátky šunky nebo uzeného, záleží jen na vás. Ze zeleniny se osvědčily plátky rajčat, paprik, na olivovém oleji opečené plátky cukety nebo lilku. Přidat můžete i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky.

Balíček listového těsta rozkrojte napůl. Na válu ho podsypte hladkou moukou a z každé půlky vyválejte obdélníkovou placku

Na střed rozválené placky naskládejte nejprve plátky sýra, pak pikantní salám, zeleninu a další druh sýra

Půl balíčku těsta si na válu podsypte hladkou moukou, aby se nelepilo, a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Na její střed pak podélně poskládejte těsně vedle sebe plátky sýra, na ně plátky vybrané uzeniny, vrstvičku zeleniny (na fotografii jde o cuketu), pak další vrstvu sýra (v našem případě feta) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit.

Volné okraje placky radýlkem pokrájejte na proužky, zhruba 4 cm široké

Proužky zapleťte střídavě přes sebe a pevně je utahujte

Volné okraje těsta pokrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky a jeden po druhém je pevně zapleťte přes sebe jako cop. Boky závinu by měly zůstat zvednuté a vcelku, aby z něj při pečení nevytékala šťáva a sýr. Volné pruhy těsta samozřejmě můžete nechat vcelku a jen je pevně přeložit přes sebe.

Volné konce uzavřete tak, aby při pečení nemohla vytékat ani šťáva ze zeleniny, ani rozpuštěný sýr

Hotové záviny položte na plech, nejlépe vyložený pečicí fólií, a potřete rozšlehaným žloutkem

Volné konce závinu musíte také pevně uzavřít, pak ho položte na plech vyložený v ideálním případě pečicí fólií. Stejným způsobem připravte závin i z druhé poloviny těsta, oba pak potřete rozšlehaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě. Stačit by mělo zhruba 20 až 30 minut. Závin při pečení raději hlídejte, ke konci rozhoduje každá minuta. Měl by krásně vyběhnout, ideálně se propéct a vytvořit zlatavou kůrčičku, ale přitom se nespálit. Vonět bude zaručeně.

Slaná varianta tradičního závinu





Nejčtenější

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Proměněná terasa, připravená k odpočinku a lenošení.
Jak zabydlet jižní terasu: kobercem, paletami a teplomilnými rostlinami

Proměnit holou, zhruba desetimetrovou terasu tak, aby se na ní dalo příjemně pobývat a moc to nestálo, není úkol úplně jednoduchý. Rady zahradního architekta...  celý článek

Marcipánový dezert Michaely Javorovské
Mladé pražské cukrářky soutěžily o nejlepší dezert. Cena zůstala U Krbu

Nadějné pražské cukrářky si vyzkoušely, jaké je to zažít tlak při soutěži ve velké konkurenci. Postavily se proti profesionální cukrářce s praxí a pokusily se...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

U nově instalovaného topení je termostat už samozřejmostí.
Češi mívají po topné sezoně nedoplatky, přitom nepoužívají účinnou regulaci

Přes 800 českých domácností se zúčastnilo průzkumu, který zmapoval chování lidí při kontrole vytápění vlastního domova. Průzkum zjistil, že polovina domácností...  celý článek

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Jobs Contact
Technolog výroby - plechy (30.000 - 35.000 Kč)

Jobs Contact
Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 35 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.