Jak vypadá
. Zajímavosti a radySlizák mazlavý svým vzhledem příliš neláká ke sběru, ale jinak se jedná o vynikající jedlou houbu připomínající klouzek obecný. |
Klobouky jsou 5 - 10 cm široké, zprvu polokulovité, později až rozložené, se slizkou pokožkou, šedohnědé až čokoládově hnědé, naspodu se sbíhavými, zprvu bělavými, potom šedočernajícími lupeny, v mládí zastřenými průsvitným závojem, a bílým, pak zašedlým, 5 - 10 cm dlouhým a 1 - 2 cm šírokým, naspodu chromově žlutým třeněm; dužnina je v klobouku bílá, ve třeni žlutá. Výtrusy jsou hnědé.
Kde a kdy roste
Slizák mazlavý roste hojně, místy až velmi hojně od srpna do listopadu v jehličnatých a smíšených lesích, zejména však pod smrky a ve smrkových lesích.
Je jedlý. Nebojte se jich a vyzkoušejte je v kuchyni. Před tím, než je ale seberete, musíte je očistit, což jde docela lehce – třeň oškrábete nožem a slizkou slupku z klobouku jedním tahem stáhnete. Budete překvapeni, jaká se ze slizáka stane úhledná houba. Ve většině atlasů je popisován jako jedlá, výborná houba. Díky jeho vzhledu si jej téměř nemůžete poplést, neboť je dole na třeni sytě žlutý a jediná záměna hrozí snad jen s klouzkem obecným, který je také jedlý, ovšem jeho třeň je celý bílý a namísto lupenů má rourky.