Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Slovenskou velikonoční známku promnete prsty a zavoní po vanilce

  10:25aktualizováno  10:25
Vůni vanilky přidali odborníci do barvy při tisku známky, která v nákladu 1,7 milionu sjela ze strojů pražské poštovní tiskárny cenin. Kromě filatelistů by měla navnadit i běžné spotřebitele k obnovení tradice posílání velikonočních pohledů.

K zaslání pohledu ze Slovenska do Čech stačí dvě voňavé známky s beránkem. | foto: pofis.sk

Slovenská pošta každoročně vydává na Vánoce a Velikonoce známky s církevními nebo lidovými motivy. Letos je na té velikonoční vyobrazen tradiční sváteční beránek s červenou stuhou kolem krku. Na první pohled je nová slovenská známka docela obyčejná. Stačí jí však trochu promnout prsty a začne se z ní šířit vanilkové aroma přidané do barvy.

Voňavá známka láká kromě sběratelů také lidi, kteří by před Velikonocemi místo zaslání pohledu příbuzným a přátelům dali přednost spíše telefonátu nebo elektronické komunikaci v podobě krátkých sms správ či e-mailu. Pošta si slibuje, že letos dají lidé přednost "navoněné" známce. 

Při odeslání pohlednice s "vanilkovou" známkou ze Slovenska do Česka bude její efekt přesně dvojnásobný; poštovné od našich východních sousedů přijde na 0,80 eura (19,50 Kč), čemuž přesně odpovídají dvě známky s velikonočním beránkem.

Letošní známka s vanilkovým aroma ale není první svého druhu, kterou Slovenská pošta vydala. V minulosti už vyšly známky s vůní narcisu či jehličí. Před Vánocemi to letos bude známka s vyobrazením medovníku a vůní skořice.

Autor:




Nejčtenější

Domeček ve tvaru houby postavil otec pro dceru v době, kdy byla ještě malá.
Dům houba, policejní stanice, koštování whisky. Takové je finále Bouda roku

Už posedmé probíhá finále Boudy roku. Tato britská fotografická soutěž představuje ty nejzajímavější a nejroztodivnější zahradní budky, boudičky a kůlničky...  celý článek

Kuskus s grilovanou zeleninou
VIDEO: Na grilu lehce uděláte i kuskus. Koření nechejte teplem rozvonět

Kuchař Zdeněk Pohlreich se v dalším dílu Rozpal to, šéfe! rozhodl uvařit pro modelky a tomu přizpůsobil i skladbu receptů připravovaných na grilu. Ukáže, jak...  celý článek

Někteří psi se do auta těší.
Dostatek pití, bezpečnostní pás a preventivní prohlídka. Dovolená se psem

Pokud uvažujeme o dovolené se psem, musíme se důkladně připravit. Je potřeba zajistit mu bezpečnost, pohodlí při cestě a pro úřady potřebná potvrzení o dobrém...  celý článek

Zahradu u secesní vilky nedaleko Prahy se podařilo proměnit velmi citlivě. V...
Při proměně staré zahrady zachovejte duši místa, hledejte staré plány

Proměnit zahradu u starší vilky či zámečku, to není zrovna malé sousto. Přesto není třeba se bát i moderních prvků. Architekti v posledním dílu pořadu České...  celý článek

Další z rubriky

Dáte si kávu, anebo čaj?
Káva vybízí k revoltě, čaj ke klidu nad poezií, tvrdí specialisté

Jen málokdo si bez jednoho z nich umí představit ráno. Káva a čaj nás umí „nakopnout“ i zklidnit. Jaké jsou výhody těchto nápojů a co je naopak odlišuje, to...  celý článek

Telecí klopsy na grilu připravil šéf z mletého telecího a hovězího masa.
VIDEO: Telecí klopsy podle Pohlreicha, svižné grilování s mletým masem

Nechte si u řezníka umlít kousek telecího s kouskem hovězího masa, přikupte veku, hlívu a pár dalších ingrediencí a můžete na grilu vytvořit pochoutku, která...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.