Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

S brusivem na podložce se nemusíte nadřít, stačí vybrat to pravé

aktualizováno 
Výběr brusiva může podstatně ovlivnit kvalitu výsledného povrchu broušeného materiálu. A taky se při práci můžete nadřít méně, než když použijete první, který vám padne do ruky.

Kvalitní brusný papír urychluje práci. | foto: Bosch

Brusiva na podložce jsou složená z několika vrstev. Nejdůležitější je druh nosného materiálu a brusného zrna. Mimo to ale "papír" obsahuje několik dalších vrstev pryskyřic, brusných přísad či antistatický povlak, které významně ovlivňují vlastnosti brusiva. To, jak se s ním bude pracovat, jakou bude mít trvanlivost či zda se brusná zrna nebudou zanášet prachem z broušeného materiálu.

"Nekvalitní brusivo poznáte nejen při práci, ale už třeba jen při přehnutí. Kvalitní papír na kvalitní podložce a v optimálním složení pojiva, pryskyřic a brusných zrn se neláme a zrna nevypadávají. Dá se vyrovnat do původní polohy bez známek přehnutí. Stejně tak u trhání, tedy dělení na proužky. U textilních podložek je natrháte i na pětimilimetrové proužky potřebné k detailnímu dobrušování obrobku," vypočítává Petr Kukačka ze společnosti Bosch.

Mechanicky nebo elektrostaticky

Existují dva základní způsoby nanášení brusných zrn na nosný materiál. U mechanické metody se zrna v podstatě sypou do syntetické pryskyřice. Jednotlivá zrna jsou nepravidelně orientována. Zato u elektrostatické metody míří špičky zrn jednotně vzhůru k broušenému materiálu.

Mechanická a elektrostatická metoda nanášení brusných zrn

Mechanická a elektrostatická metoda nanášení brusných zrn

To vypadá jako výhoda, je ale pravda, že podobné papíry mohou mít až drasticky velký úběr materiálu, což se nehodí v každé situaci a pro každý materiál.

Otevřené a uzavřené

V podrobných specifikacích brusných papírů také najdete výše uvedené údaje. V praxi to znamená, že papíry s otevřeným posypem mají větší vzdálenosti mezi jednotlivými brusnými zrny. Hodí se pro největší hrubosti, mají velký úběr materiálu. Velké mezery také přispívají k dobrému odvedení prachu, takže se tak snadno nezanášejí.

Uzavřený a otevřený druh posypu

Uzavřený a otevřený druh posypu

U uzavřeného posypu je to naopak, hodí se spíše pro jemnější práci. Speciálně tyto brusné papíry bývají vhodné i pro mokré broušení.

Každá nosná vrstva pro jiný materiál

Výběr nosného materiálu určuje pružnost brusiva a jeho odolnost proti přetržení. Mezi nejlevnější brusiva patří zrna nanesená na papíru. Hodí se hlavně na ruční broušení, snese i jemné strojní broušení. Daleko odolnější jsou nosné materiály z tkaniva. Při přehnutí se nelámou, při strojním broušení při vysokých otáčkách se eliminuje nebezpečí přetržení.

Při ručním broušení se v poslední době stále víc prosazují pěnové materiály doplňující dřívější broušení přes dřevěnou "kostku". Vzhledem k pěnové konzistenci doplňují snadnější broušení ohybů, rádiusů, ale i větších rovných ploch. V oblinách tak lze rovnoměrněji přenášet tlak na broušený materiál. Tady ale záleží na osobních preferencích a zvyku každého uživatele.

Na každý materiál jiný papír

Je důležité vybrat vždy papír, který je určený na broušení toho kterého materiálu. "Výběr se odvíjí od typu práce, tedy obráběného materiálu a výsledné podoby povrchu. Tedy zda potřebujete brousit, či leštit. Každý typ brusiva na daný materiál je již předem definován svým složením podle struktury vrstvy brusiva na podložce. Navíc, když budete například brousit dřevo brusivem na kov, dojde k rychlému zanášení plochy. Dřevo může i získat našedlou patinu způsobenou typem zrna nebo pigmentem z horní vrstvy brusiva," radí Kukačka.

Struktura brusného papíru

Struktura brusiva na podložce

Brusné houbičky

Brusné houbičky

Tímto by se však běžný uživatel neměl trápit, údaj, pro který materiál je brusivo určené, by měl být z balení patrný, stejně jako zrnitost papíru. To je číslo, které odpovídá počtu otvorů v síti na jeden lineární palec. Většinou od zrnitosti 40–400, ale lze koupit i papíry se zrnitostí 1 200, které už spíše leští.

Tipy a triky

Vynechávat jen jednu zrnitost: Při broušení se vždy postupuje od nejhrubějšího k nejjemnějšímu. Aby se dosáhlo dokonalého povrchu, je vhodné při volbě jemnějšího vynechat maximálně jeden stupeň zrnitosti.

Kvalitní brusné pásy: Při strojním broušení pomocí brusného pásu velmi záleží na kvalitě spoje. Jestliže je příliš slabý, poznáte to podle chvění brusky. U takových pásů brzy dojde k přetržení, nekvalitní spoj se odrazí i v nepravidelné struktuře broušení.

Skladování: Nosný materiál brusiva může absorbovat vlhkost. Proto se například při stavbě nedoporučuje skladovat ho přímo na betonu (často ještě nebývá dokonale vyschlý), papír se pak prohne. Naopak ve velmi suchých prostorách nebo při skladování na slunci nebo blízko zdroje tepla se může vypouknout. Proto výrobci doporučují skladovat ho v originálních obalech.

Autor:


Témata: Materiál


Nejčtenější

Ze záznamu kamery, kterou měla lední medvědice na Aljašce připevněnou na krku.
VIDEO: Kamera pomáhá odhalit, co dělá tající ledovec s ledními medvědy

Dospělou samici ledního medvěda žijící v oblasti arktického ledovce vybavili vědci kamerou, aby zaznamenávala její chování a stravovací návyky. Pro laika možná...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Horoskop pro vaši zahradu, dům, koníčky a kondici pro rok 2017
Jaká bude letos konstelace pro vaši zahradu, domov, koníčky i kondici?

Novému roku vládne Slunce, které všestranně podporuje každou osobní aktivitu. Proto si MF nechala pro činorodé čtenáře DOMA DNES zpracovat celoroční horoskop....  celý článek

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe, aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.