Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Smrž obecný (Morchella esculenta)

  12:28aktualizováno  12:28

Smrž obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiSmrž obecný je nejpočetněji zastoupeným smržem u nás, i když najít jej dá docela práci. Abyste smrže objevili, musíte pečlivě hledat, neboť se na svých stanovištích téměř ztrácejí. Rostou obvykle jednotlivě a na malé ploše můžeme najít dva nebo i tři kusy, výjimečně i více.

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, musíme však pamatovat na to, že je vždy musíme povařit – nikdy je nesmíme jíst syrové!

Plodnice jsou duté, křehké, s kloboukem 4 – 9 cm širokým, bledě okrovým, žemlovým nebo světle hnědavým, nepravidelně kulovitým, hluboce zprohýbaně důlkovitým a s okrajem přirostlým k bělavému, naokrovělému, válcovitému, místy vmáčklému, 4 – 10 cm dlouhému a 2 - 4 cm širokému třeni. Výtrusy jsou hladké.

Kde a kdy roste

Smrž obecný roste spíše nehojně na jaře (březen – květen) v křovinách nebo lesích, na neobdělané půdě, na příkopech u cest a nepoužívaných železničních tratích. Pro šíření výtrusů této houby je velmi důležitý vítr, takže naleznete-li pěknou plodnici, jděte po převažujícím směru větru a pak můžete najít další plodnice.

Je jedlý. Tuto houbu je nejlepší usušit, předtím ale nezapomeňte plodnice řádně pročistit – v prohlubních a důlkách bývá často hmyz nebo jiní drobní živočichové. Nejsnazší je rozkrojit plodnici napůl, vypláchnout ji čistou vodou a pak sušit. Jeden z nejlepších způsobů úpravy čerstvých smržů je nadívat velké plodnice. Hodí se také k masitým jídlům a omáčkám. Sušením se zintenzivní jeho vůně, což zlepší většinu jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Mršina, která zbyla po hodování vlků, je v zasněžené krajině spoutané mrazem...
VIDEO: Když sýkorky hodují na mršině, co zbyla po nočním lovu vlků

V lesích Podkarpatského vojvodství v Polsku se podařilo zachytit hodování sýkorek, nikoliv ovšem na krmítku. Aby přežily tuhou zimu, potřebují se pořádně...  celý článek

Ajabu je nesmírně komunikativní a návštěvníci ho přitahují jako magnet. U skla...
VIDEO: Malý Ajabu je asi největší ďáblík z pražských gorilích mláďat

Je mu osm měsíců, vlastně je to takové batole. Matka Shinda ho sice stále sleduje, ale jinak je gorilí kluk Ajabu poměrně samostatný a nebojácný chlapík. Do...  celý článek

Kdybychom těsto nechali déle zrát, byly by bubliny ve střídce větší.
Triky pro snadné pečení chleba: sledujte bubliny a pečte ho v hrnci

Několikrát se mi chleba povedl, ale v poslední době ne a ne docílit nadýchanosti. Už se mi doma smějí, píše čtenářka Markéta. Přitom peče jen obyčejný chleba z...  celý článek

Jan Matějka se 106cm hlavatkou
Za hlavatkami musí čeští rybáři do zahraničí. U nás už téměř neexistují

U nás téměř vyhubená hlavatka je „vzácné zboží“ i v zahraničí. Lovit se smí jen v zimě, jinak je chráněná. A rybáři mají vyzkoušeno, že čím mizernější počasí...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.