Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Smrž obecný (Morchella esculenta)

  12:28aktualizováno  12:28

Smrž obecný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiSmrž obecný je nejpočetněji zastoupeným smržem u nás, i když najít jej dá docela práci. Abyste smrže objevili, musíte pečlivě hledat, neboť se na svých stanovištích téměř ztrácejí. Rostou obvykle jednotlivě a na malé ploše můžeme najít dva nebo i tři kusy, výjimečně i více.

Z kulinářského hlediska to jsou výjimečně výtečné houby, musíme však pamatovat na to, že je vždy musíme povařit – nikdy je nesmíme jíst syrové!

Plodnice jsou duté, křehké, s kloboukem 4 – 9 cm širokým, bledě okrovým, žemlovým nebo světle hnědavým, nepravidelně kulovitým, hluboce zprohýbaně důlkovitým a s okrajem přirostlým k bělavému, naokrovělému, válcovitému, místy vmáčklému, 4 – 10 cm dlouhému a 2 - 4 cm širokému třeni. Výtrusy jsou hladké.

Kde a kdy roste

Smrž obecný roste spíše nehojně na jaře (březen – květen) v křovinách nebo lesích, na neobdělané půdě, na příkopech u cest a nepoužívaných železničních tratích. Pro šíření výtrusů této houby je velmi důležitý vítr, takže naleznete-li pěknou plodnici, jděte po převažujícím směru větru a pak můžete najít další plodnice.

Je jedlý. Tuto houbu je nejlepší usušit, předtím ale nezapomeňte plodnice řádně pročistit – v prohlubních a důlkách bývá často hmyz nebo jiní drobní živočichové. Nejsnazší je rozkrojit plodnici napůl, vypláchnout ji čistou vodou a pak sušit. Jeden z nejlepších způsobů úpravy čerstvých smržů je nadívat velké plodnice. Hodí se také k masitým jídlům a omáčkám. Sušením se zintenzivní jeho vůně, což zlepší většinu jídel.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

opylovací robot
Polím chybí včely k opylování. Vědci místo nich chtějí nasadit drony

Japonští vědci začali zkoušet miniaturní drony, které by mohly pomoci včelstvům opylovat louky a pole. Stroje by mohly brázdit pole a přenášet pyl z rostliny...  celý článek

Za podivným chováním rybičky byl nádor.
Zlaté rybce vyoperovali nádor. Byla zmatená a plavala pozpátku

Dvacetiletá zlatá rybka už dlouho překonávala průměrný věk svého druhu a byla stále čilá a zdravá. Až v poslední době změnila své chování a lékař objevil...  celý článek

Chcete si třeba příští neděli udělat krásnou předjarní rodinnou snídani?...
Bylinky na okně do týdne: petrželová nať z odřezků, řeřichová ze semen

Celoročně dostupné čerstvé bylinky i ovoce nám daly zapomenout na to, jak vlastně vitamíny během zimy zajišťovaly naše maminky a babičky před dvaceti lety. Na...  celý článek

Ruka nemusí dělat nic jiného, než přesouvat kelímek od kávovaru k zákazníkovi....
První robotická kavárna v San Francisku připraví až 200 šálků za hodinu

Startup Cafe X otevřel první kavárnu, kde nebude obsluhovat barista, ale robotická ruka. Rameno průmyslového robota připraví zákazníkovi do kelímku s sebou...  celý článek

Zdeněk Pohlreich
VIDEO: Pohlreich odhalil, jak lze špičkovou kuchyni zabít arogancí

Exkluzivní francouzská kuchyně pro lidové masy od kuchaře, který si je až arogantně vědom svého umění. K tomu naškrobení číšníci v bílých rukavičkách, to vše...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.