Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Smrž polovolný (Morchella hybrida)

  12:29aktualizováno  12:29

Smrž polovolný | foto: www.houbar.cz

Jak vypadá

. Zajímavosti a rady

midiKlobouk této houby skutečně věrně připomíná včelí plástev, byť zdeformovanou. 

Občas zjara smrže vyrostou v nedalekém parku, ale většinou mají smůlu a jsou brzy zvědavými chodci zničené. Člověk totiž při pohledu na ně přemýšlí, jsou – li krásné, nebo spíš odporné. A mnoho lidí si je plete – bůhví proč – s hadovkou smrdutou, která skutečně moc krásy a líbezné vůně nepobrala. Také to, že se poměrně hojně objevují v městských parcích, je odsuzuje k předčasné smrti. Jsou voňavé, malé a křehké. 

Klobouk je 2 - 4 cm vysoký, 1 - 3 cm široký, dutý, kuželovitý až zvoncovitý; je přibližně v polovině přirostlý ke třeni, který jeho spodní část výrazně přesahuje. Vnější část pokrývají ostrá, příčně spojená podélná žebra, na hranách černohnědá, v jamkách světlejší. Třeň je dutý, 5 - 12 x 1,5 - 3 cm, nestejnoměrně tlustý, bělavý, často zbarvený do žluta. Dužnina tenká a křehká. 

Kde kdy roste

Roste v dubnu a květnu nepříliš hojně v lužních lesích, parcích a zahradách, křovinách, často ve skupinách. 

Výtečná jedlá houba, ale málo vydatná, vhodná k plnění masovými směsmi.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Nejčtenější

Nad některými zdejšími kuchařskými postupy ovšem zůstává šéfovi rozum stát.
VIDEO: Pohlreich v chomutovské Americe aneb biče, rakve a volejovky

Cesta do severočeského Chomutova odkrývá další variantu podoby českého restauračního podnikání. Dva bratři začali po roce 1989 se zastavárnou a investují do...  celý článek

Online festival Země na talíři: Válka osiv (trailer)
Baví vás jídlo? Filmaři zdokumentovali, jak se dostává na váš stůl

Pokud vás zajímá, jak může jídlo - i to, co jíte právě vy - globálně měnit svět k lepšímu nebo k horšímu, máte jedinečnou možnost si o tom udělat ucelenou...  celý článek

Dijonská, kremžská a plnotučná hořčice
Čtenáři iDNES.cz mají radši hořčici než kečup a vypečenou chlebovou kůrku

Před časem jsme nechali čtenáře iDNES.cz zahrát si a hlasovat, jaké mají chutě. Zatímco děti často milují kečup, dospělí naprosto jednoznačně dávají přednost...  celý článek

Šampaňské a ústřice
Maurerův Grand Restaurant Festival je v barokním stylu. Inspirujte se

Velkolepě a lehce tajemně začal už osmý festival dobrého jídla a pití o víkendové půlnoci v pražském Prolog Baru. Chuťové pohárky dam ve škraboškách a pánů s...  celý článek

Zvířátka z Oregonské zoo si užívají sníh
VIDEO: Jako malé děti. Slon, medvěd a tuleň jsou ze sněhu nadšení

Kvůli přívalu sněhu musela zoo v americkém Portlandu ve státě Oregon své brány návštěvníkům uzavřít. Zaměstnanci se vydali zkontrolovat zvířata na lyžích, aby...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.