Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Smrž pražský (Morchella pragensis)

  20:08aktualizováno  20:08
Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.

Smrž kuželovitý | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Smrž pražský má typický žebrovitý klobouk, některé plodnice mají na jeho vrcholu malý otvor. Hrany žeber mají v mládí nejprve modrošedé zbarvení, později tmavnou do hnědé až do černohnědé. Hrany se na dospělých plodnicích protrhávají.

Kde a kdy roste

Smrž pražský vyrůstá na jaře, především v dubnu a květnu. Najdete ho spíše ve stínu a na místech, kde se vyskytuje člověk – na mulčovací kůře, u domů či pilinách.

Stejně jako ostatní smrže je i smrž pražský jedlý.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.