Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Smrž pražský (Morchella pragensis)

  20:08aktualizováno  20:08
Výtečná jedlá houba s širokou škálou kuchyňského využití.

Smrž kuželovitý | foto: Jaroslav Malý

Jak vypadá

Smrž pražský má typický žebrovitý klobouk, některé plodnice mají na jeho vrcholu malý otvor. Hrany žeber mají v mládí nejprve modrošedé zbarvení, později tmavnou do hnědé až do černohnědé. Hrany se na dospělých plodnicích protrhávají.

Kde a kdy roste

Smrž pražský vyrůstá na jaře, především v dubnu a květnu. Najdete ho spíše ve stínu a na místech, kde se vyskytuje člověk – na mulčovací kůře, u domů či pilinách.

Stejně jako ostatní smrže je i smrž pražský jedlý.

Autoři:


Témata: Jedlé, Nelupenaté


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hlíva dubová
Hlíva dubová (Pleurotus dryinus)

Je s podivem, že hlívu dubovou najdete spíše na smrku a jabloni než na dubu.  celý článek

Hřib dřevožijný
Hřib dřevožijný (Buchwaldoboletus lignicola)

Hřib dřevožijný údajně přitahuje blesky.  celý článek

Bedla orosená
Bedla orosená (Chamaemyces fracidus)

Celou houbu pokrývají červené kapičky.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.