Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sněhu na střeše se nebojte, je tou nejlepší izolací, připomíná expert

  14:29aktualizováno  26. ledna 9:00
Není lepší ochrany před mrazem než pořádná peřina sněhu na střeše. Specialista na vady staveb Michael Balík radí zbytečně nepanikařit a pokud sesuvy sněhu a padající rampouchy nikoho neohrožují, nechat věcem přirozený průběh. Sníh v závislosti na počasí postupně sám odtaje.

Sníh pozvolna odtaje | foto: shutterstock.com

"Tuhá zima dokáže se stavbou udělat pěknou paseku," konstatuje Michael Balík, který se odvlhčováním a vadami staveb zabývá už několik desetiletí. Izolace lety stárnou a v náročných klimatických podmínkách se mohou projevit vady, kterých si předtím majitel objektu vůbec nemusel všimnout. "Střídání fází, jako je sněžení, mráz, obleva a další mráz patří k nejnáročnějším cyklům, které stavbu mohou potkat," upozorňuje odborník.

vstup do on-line poradny

V úterý 26. 1. od 9:00 do 12:00 se můžete ptát Michaela Balíka na své problémy s vlhkostí, plísněmi a dalšími vadami staveb vzniklými nejen tuhou zimou.

Blahodárný sníh a mráz

"V poslední době se doslova roztrhl pytel s články, kde se varuje před jakoukoliv vrstvou sněhu na střeše. Ale každý by si měl uvědomit, že problém se sněhem skoro neexistuje. Sněžilo dřív a sněžit bude i v dalších letech. A sníh je v zimě ta nejlepší izolace. Pokud nemáte problém se statikou, odtáváním a hrozbou, že se bude sníh sesouvat na veřejný chodník, a to se týká i tvorby rampouchů, nechejte ho klidně na střeše odtát. Jen ušetříte na topení," říká Michael Balík.

Odtátý sníh na střechách odhalí kvalitu izolaci v podkroví

Odtátý sníh na střechách odhalí kvalitu izolací v podkroví

Podle něho je zimní počasí, které teď trvá, to nejlepší, jaké může být: "Nasněžilo a trvají mírné mrazy." V mrazu stavba totiž netrpí vlhkostí. Daleko horší je střídání teplot pod a nad nulou. To jsou teprve jevy, které dávají budovám nejvíce zabrat.

Tání a detaily

Pokud je dům relativně "mladý a zdravý", nemusí se majitel bát. Problémy začínají až v případě, kdy se dlouhodobě zanedbávala údržba. To se týká například okapů a svodů. Začíná to obvykle tím, že se v místech s vysokými stromy pravidelně nečistí okapy. Zbytky listí zadržují vodu a nejběžnější okapy z pozinku tak proreznou daleko dříve. "Opticky mohou ještě vypadat v pořádku, ale taková zátěž, jako byla letos, s nimi může zatočit. Jen si to představte, okap plný odtávajícího sněhu následně zmrzlého do ledového bloku je ohromně těžký," vysvětluje Balík.

Beznadějně zamrzlé svody

Beznadějně zamrzlé svody

Tento okap to nevydržel

Tento svod to nevydržel

Naráží tím nejen na to, že plné okapy nemohou pojmout další odtávající vodu, ale hlavně na to, že starý, napůl zrezlý okap se tlakem rozpínajícího se ledu snáze roztrhne a proděraví. Což majitel domu zjistí většinou až na jaře, kdy se projeví následky toho, že voda tekla po fasádě.

"Během zimy si toho nikdo nevšimne, ale na jaře nastane krušná chvíle. Kolem svodů se na fasádě začnou objevovat oprýskaná místa. Začne to nenápadně, napřed začne oprýskávat malba, později i samotná omítka," popisuje Balík. Připomíná tím nevratný proces vsakování vody do struktury omítky. Voda po zmrznutí zvětšuje objem, byl by div, kdyby to fasáda vydržela.

Zateplení, lodžie, balkóny

Problémy v aktuální zimě mohou působit i "zafoukané" lodžie a balkóny. "Často se u staveb setkáváme s problémy, které způsobují projektanti, kteří počítají dimenze zateplení domů tak, jako by trochu větší zima se sněhem vůbec neměla nastat. Stěny na lodžiích jsou dimenzované tak, jako by se nepočítalo s tím, že by vítr mohl nafoukat na lodžii vrstvu sněhu, mívají daleko horší tepelně-izolační parametry," stýská si Balík.

Na tento problém má jediný recept: uklízet. Už jen proto, že o zdravosti konstrukcí lze zvláště u starých panelových domů pochybovat a v extrémních situacích by skutečně mohlo dojít k přetížení konstrukce.

Velké vrstvy sněhu by měly dělat vrásky i majitelům čerstvě zateplených domů. "Až budete likvidovat napadaný sníh, odhazujte ho od fasády. Ač se to nezdá, vrstvami zateplovacího systému voda může vzlínat. Řeknete si, vždyť je tam polystyrén nalepený na zdi, kudy by se tam mohla dostat voda? Ale je to tak, vrstvy se odchlípnou a tím se do budoucna zhoršují izolační vlastnosti," doporučuje Balík.

Sůl zvětší objem 16x

Problémy, které se naplno projeví až s koncem zimy, způsobuje sůl. Ač se někde chodníky nesmějí solit, stejně se sůl do sněhu dostane, třeba z posolené silnice. Majitelé nemovitostí by si měli hodně dávat pozor, aby zbytky sněhu během kalamity nezůstávaly u fasády. Během tání fasáda navlhne, sůl zkrystalizuje, zvětší objem a problém je na světě. "Začne to barvou, pak přijde na řadu omítka a než se nadějete, máte kus omítky dole," popisuje Michael Balík.

Hromady sněhu odklízejte dále od fasády

Hromady sněhu odklízejte dále od fasády

Podobně na omítku působí i další vlivy. "Máme tu chloridy, ty se sem dostávají z už zmiňovaného solení, pak dusičnany, ty vznikají od holubího trusu, ale najdete je třeba i tam, kde vám pravidelně opilci čurají na fasádu. A nakonec sírany. V oblastech s hodně znečištěným prostředím v podstatě prší síra a to omítce opravdu nedělá dobře," dodává.

Vysušování zdiva v 50 příkladech

Vysušování zdivaMichaelu Balíkovi nedávno v nakladatelství Grada vyšla kniha Vysušování zdiva v příkladech. V této knížce se nenabízejí stovky teorií, jak si s vlhkými zdmi poradit, nenajdete tu vzorce a teoretické úvahy přístupné jen odborníkům. Michael Balík ze své praxe vybral 50 nejtypičtějších příkladů a stručným a srozumitelným způsobem u nich popisuje: typ stavby, zjištění příčin vlhkosti, návrh odvlhčovacího opatření a návrh aplikace opatření, případně dalších alternativních řešení. Kdo má v domě nebo na chalupě problém s izolacemi, s velkou pravděpodobností najde v této knize recept na nejvýhodnější řešení.

Autor:




Nejčtenější

Pošírované kuře s bramborovým salátem
Kuřecí prsa povařte ve vývaru, k tomu bramborový salát, radí Pohlreich

Po obědě většina z nás potřebuje vstát od stolu a vrátit se ke své práci, takže kuřecí maso míváme na talíři možná častěji, než je nám milé. Není tedy nad to...  celý článek

Katalánský ovčák je radostný a aktivní pes. Autor
Katalánský ovčák je vzácný nefalšovaný dříč s milující povahou

Katalánský ovčák je starobylé plemeno pocházející z Katalánska, které leží na území dnešního Španělska. Jedná se o velmi schopného a pracovitého psa, jež...  celý článek

Model letounu F4U Corsair z 2. světové války ukazuje míru detailu dosažitelného...
Modely letadel, bojové techniky, aut i lodí. To byl Panthers Cup 2017

Velká modelářská výstava Panthers Cup letos proběhla už poosmé. V prostorách prosecké průmyslovky v Praze obdivovaly stovky modelů tisíce návštěvníků.  celý článek

Pokud kořeny cibulky zabalíte do mechu, svažte je přírodním provázkem, lýkem...
Jaro si domů přineste s hyacinty, rozsvítí vám byt i náladu

Cibuloviny jsou doslova posly jara, tak si je užívejme, než se venku všechno opravdu poctivě zazelená a rozkvete. Z květinářství teď řezané tulipány, hyacinty...  celý článek

Novou stavebnici Nimuno můžete stříhat, tvarovat, lepit a kombinovat.
Chtěli si stavět lego i na stěně, vymysleli speciální elastickou pásku

Představte si, že byste mohli stavět stavebnicové kostky i na rohy a stěny pokoje či nábytku. Nebo třeba na svůj oblíbený snídaňový hrnek. Představy o tom, co...  celý článek

Další z rubriky

Děti žijící na okraji Biosférické rezervace Dja se seznamují s kartami na...
Africké děti dostaly od Zoo Praha karty, místo Černého Petra je pytlák

Podpořit a posunout dál ochranářské aktivity pražské zoo v Kamerunu odcestoval ředitel pražské zoo se svými spolupracovníky v den, kdy Google slavil Valentýna...  celý článek

Alkoholový čistič oken snadno vyrobíte doma. Ilustrační snímek
Citron a ocet. To je domácí drogerie, která nahradí většinu chemie

Skříňky plné čisticích prostředků za nemalé peníze máme doma asi všichni. Přitom mnohdy stačí obyčejný citron či ocet a mnohé chemické pomocníky nahradíte a...  celý článek

Jaroslav Sapík a Emauele Ridi
Duel kuchařů: Ridi nesnáší nudle s mákem, Sapík při natáčení trpí

Oba jsou skvělí kuchaři a své kulinářské umění umí prodat i na televizní obrazovce. A Češi jejich jídla milují, byť jsou velmi rozdílná. Jaroslav Sapík vařil...  celý článek

Palačinky z ovesných vloček
Palačinky z ovesných vloček

Sladká a zdravá rychlovka. :)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.