Sója luštinatá (Glycine soja) - Plodem je hnědý, chlupatý lusk, který odstává od stonku a nese 2-4 různobarevná, olejnatá semena o velikosti hrášku. | foto: Profimedia.cz

Sója luštinatá (Glycine soja)

  • 1
Známá jsou především olejnatá semena, která se získávají z lusků této rostliny.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE:

Víte, že...

Sója je vhodným prostředkem pro vegetariány. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které obsahují například ryby, o které jsou vegetariáni ochuzeny. Dají se z ní vyrábět mnohé výrobky, jako jsou sojové mléko, maso, sýr tofu, hladká a hrubá mouka nebo tak známá sojová omáčka, nepostradatelná do čínských jídel.

Popis: Sója je jednoletá asi 1 metr vysoká rostlina z čeledi bobovité. Původně pochází z východní Asie. Má střídavé listy, které jsou po celém povrchu jemně rezavě chlupaté. Květy, vyrůstající v hroznech jsou zbarveny do běla nebo fialova. Plodem je hnědý, chlupatý lusk, který odstává od stonku a nese 2-4 různobarevná, olejnatá semena o velikosti hrášku. 

Stanoviště: Roste na teplém místě s dostatkem světla.

Výskyt: V dnešní době se pěstuje v mnoha zemích, původem je však z východní Asie. Pěstuje se především v teplejších oblastech.

Léčivé účinky: Semena sóji obsahují nenasycené mastné kyseliny a užívají se ve farmakologii. Obsahují celou řadu vitamínů a látek tělu prospěšných. Napomáhají při cukrovce, krvetvorbě, posilují nervovou soustavu. Při pravidelném užívání výrazně snižují hladinu cholesterolu. 

Období květu: Kvete od července do srpna.

Ohrožení: Není ohrožena.