Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Ekologický nadšenec objevil solární vaření. Udivuje jím celou ulici

aktualizováno 
Zapálený kutil a ekolog David Frank si postavil na zahradě venkovní kuchyni, kde může opékat klobásky nebo dokonce péct v troubě. K "pohonu" používá slunce.

Solární koncentrátory nejsou v průmyslu žádnou novinkou. David Frank objevil i malou variantu vhodnou na zahradu. A tak se do vařiče zamiloval, že neodolal a vyzkoušel ho na vlastní kůži. "Je to o životním stylu. Kdo přes sezonu tráví hodně času venku, je to ideální pro celé rodinné vyvařování. A dětem po slunečném dnu říkám: Vidíte, teď jsme nevypustili žádné emise," směje se nadšenec.

"Teď ho povezu sestře na chatu. Má strašně vysoký tarif elektřiny, a když je tam s dětmi, věčně ohřívají vodu na nádobí v rychlovarné konvici a pak se diví účtům. Takto si plynule mohou vařit a nakonec se jim peníze za vařič vrátí," vysvětluje. Solární vařič totiž není právě levný, stojí přes osm tisíc korun, tedy jako lepší plynový gril.

"Ten talíř soustředí veškerou energii do středu a ohřívá dno hrnce a hořejškem zase poklici nebo obsah hrnce nebo pánve," vysvětluje Frank. U trouby se zase používají dvě nastavitelná zrcadla, která přes sklo ohřívají vnitřek, takže může dosáhnout až dvou set stupňů Celsia.

Na každém z přístrojů je stínoměr, jehož pomocí se kontroluje správná poloha proti slunci. Talíř je potřeba přenastavit každou půlhodinu, u trouby to stačí udělat jednou za dvě hodiny.

"Jednak mám díky sluníčku vaření zadarmo, jednak se tu využívá výhod pomalého vaření. To jídlo je jiné, šťavnatější," obrací jednu z nevýhod solárního vaření ve svůj prospěch. Celý proces je totiž pomalejší než s normálními spotřebiči.

Náš videotým to otestoval v praxi: bavorské klobásky se pekly 25 minut, zeleninová polévka se vařila 40 minut, lasagne se pekly tři hodiny. Podle Franka se dají upéct buchty nebo bábovka ještě v pozdně odpoledním slunci.

Venkovní solární kuchyně má ještě další nevýhodu: když je zataženo, budete držet hladovku. A používat musíte jen černé nádobí, které lépe předává přijaté teplo.

Solární vařič Davida Franka je profesionální výrobek, ale na internetu najdete i návody na domácí výrobu. Jako ideální se ukázalo použít vysloužilou parabolu s co největším průměrem a polepit ji stříbrnou fólií. Pak už nezbývá, než vymyslet uchycení tak, aby bylo možné nastavovat ji všemi směry ke slunci, a způsob uchycení hrnce.

Podívejte se na video, jak funguje solární vařič v praxi.

Autor:




Nejčtenější

Vysočina 1967 se vyrábí podle původní receptury.
Udírna má několik pater a recept je stále stejný. Jak se vyrábí Vysočina

V batohu si ji na výlet někdy nesl snad každý. Česká legenda mezi salámy – Vysočina – letos slaví kulaté výročí. Zažila prvního člověka na Měsíci, prvního...  celý článek

Vícebarevný pudl
Ovčák, border kolie, pudl a spol. Šest nejinteligentnějších psích plemen

Inteligentní psí plemeno je pro páníčka jistě velkou radostí, ale může způsobovat i spoustu starostí. Inteligentní pes totiž potřebuje spoustu pozornosti a...  celý článek

Kartáčem vyčistíte mřížku grilu naprosto spolehlivě.
Používat saponáty na čištění mřížky grilu je zbytečné, radí kuchař

Internet je plný „zaručených“ návodů, jak si poradit se zašpiněnou mřížkou grilu pomocí speciálních saponátů. Přitom kuchaři se shodují, že je zbytečné je...  celý článek

Další z rubriky

Bez základního nářadí se doma neobejdete.
Jakou sadu s nářadím vybrat novomanželům či svobodné matce v paneláku

Není každý rodilým kutilem. Drtivá většina lidí jen občas potřebuje něco dotáhnout, přišroubovat, zacvaknout nebo přeštípnout. Pro takové uživatele nemá cenu...  celý článek

Bez pořádného žebříku se kolem domu neobejdete.
Správný pevný hliníkový žebřík má být těžký a z taženého profilu

Při výběru žebříku se zaměřte na odlišnosti hobby výrobků od provedení profi. Rozdílná je nejen váha, což souvisí s tloušťkou kovu, ale i druh profilu, z...  celý článek

Domek pro včely samotářky z bezových větviček
Postavte domeček pro včely samotářky. Na zahradě se postarají o škůdce

Přilákejte na svou zahradu co nejvíce drobných živočichů. Když jim nabídnete adekvátní ubytování, odvděčí se vám. Díky nim ubude škůdců a zvýší se úroda.   celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.