Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sekt nechejte nachladit a ustát, jinak máte místo přípitku přestřelku

aktualizováno 
Otevřít sekt je zdánlivě triviální, ale stejně tento proces provází očekávání. Často se předem neví, jak to dopadne. Aby otevírání proběhlo bez trapasů, poradí sommelier.

Sekt nebo šampaňské patří ke sváteční chvíli. | foto: Bohemia SektProfimedia.cz

Příprava začne už přinesením nápoje domů a uskladněním. Základem pro podávání je správně vychlazená lahev (na 3 až 5 stupňů Celsia), která by měla být v lednici optimálně jeden až dva dny ve tmě a v klidu. Rozhodně se vyhněte otevírání hned poté, kdy jste sekt přinesli z obchodu. Pokud vám tedy nejde o předvádění střelecké show.

Obrovskou výhodou šampaňského i sektu je, že se hodí prakticky ke každému jídlu. Rovněž se stejně podávají, a není v tom žádná věda.

Krok za krokem

1. Vyhněte se použití mrazáku, sektu byste tím uštědřili šok. „Teplota sektu při konzumaci má být 5 až 7 °C. Proto ta nízká teplota nachlazení, při rozlévání sektu do sklenek o pokojové teplotě tohoto snadno dosáhneme,“ radí Tomáš Brůha, hlavní sommelier značky Bohemia Sekt.

2. Odstraníme kapsli.

3. Roztočíme drátěnou sponu (agrafu) a sejmeme ji z korkové zátky.

4. Láhev držíme nakloněnou v úhlu 45 stupňů.

5. Uchopíme korek do dlaně levé ruky a pravou rukou točíme lahví jedním směrem až do uvolnění korku.

6. Servírujeme do sklenek typu flétna, zhruba do poloviny sklenky. Ze sektu v nich pomaleji vyprchají bublinky a perlení déle vydrží.

Rozdíl mezi šampaňským a sektem

Sekt se vyrábí takzvanou Charmatovo metodou, která spočívá v tom, že vinař nejprve vyrobí základní tiché víno, do kterého následně přidá tirážní likér (směs živých kvasných kultur s cukrem). Ten zapříčiní druhotnou fermentaci, probíhá v uzavřených nerezových tancích. 

Uzavření je důležité právě proto, aby se oxid uhličitý vzniklý při procesu kvašení koncentroval do vína a dal mu finální perlení. Po skončení procesu druhotné fermentace vinař nalahvuje vína přímo do sektových lahví a pouští je na trh.

Šampaňské se vyrábí tradiční metodou Champenois, která pochází přímo z oblasti Champagne. Hlavním rozdílem mezi Charmatovou metodou a Champenois je druhotná fermentace, která v případě šampaňského probíhá přímo v lahvích.

Po skončení fermentace, případně zrání, které může trvat několik měsíců až let v závislosti na finální kvalitě šampaňského, se musí odumřelé kvasinky dostat z lahve. Následuje proces, při kterém se postupným otáčením lahve a zvyšováním jejího úhlu ve speciálních stojanech střásá kal, odumřelé kvasinky se koncentrují v hrdle lahve.

Abychom byli schopni je beze zbytku odstranit, musíme hrdlo prudce zchladit a posléze odstřelit pomocí tlaku láhve. Pokud využijeme tlaku lahve, přijdeme zároveň i o část sektu, který je potřeba doplnit.

Autor:




Nejčtenější

Roztomilost malým mopsům zůstane a nudní rozhodně nejsou. Když ho dobře...
VIDEO: Jakého psa vybrat do města? Nabízíme pět tipů, navrhněte další

Ideální pes do městského bytu neexistuje. Respektive je to každý pes, který je správně socializovaný a vychovaný tak, aby nepůsobil problémy svému majiteli ani...  celý článek

Když našli toulavou kočku Sandy, vážila přes 7 kilogramů.
Tak tlustá kočka se jen tak nevidí. Nedokáže se ani poškrábat

Kočka Sandy byla vlastně jen obyčejná toulavá kočka, kterou záchranáři nalezli v parku v Bromsgrove ve Velké Británii. Zaujala je však tím, jak byla velká a...  celý článek

(Ilustrační foto)
Repelenty bez chemie: pomohou bylinky, skořice i levandule

Zatím není zcela jasné, proč někdo komáry, ovády a klíšťata láká víc a někdo méně. A tak o prvně jmenovaných říkáme prostě, že obtížnému hmyzu „voní“. Jenže co...  celý článek

Další z rubriky

Knihovna vznikla z nových bedýnek ze smrkového dřeva, natřené jsou vodou...
Proměna pokoje do mexického stylu. Svépomocí a s omezeným rozpočtem

Minimální náklady, zachování původního gauče na spaní a dobrý pocit z výsledku, to byly Lenčiny podmínky, když se jako majitelka jednopokojového bytu o...  celý článek

25 ks předvařených krevet, na marinádu: 3 stroužky česneku, lžíce šafránu, hrst...
HLASUJTE: Ohodnoťte nejlepší recepty a vyberte výherce grilu

Během června a července jste posílali své fotky s recepty grilovaných jídel. Připravili jsme pro vás galerii fotografií, které prošly do dalšího kola. Nyní...  celý článek

Řez stavebním řešením pro rodinný dům
Druhá fáze Dešťovky je jednoduchá. Na dotaci dosáhnete i mimo oblasti sucha

Podle expertů se ministerstvo životního prostředí při vyhlašování druhé fáze programu Dešťovka „pochlapilo“ a připravilo velmi srozumitelné podmínky, které...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.