Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěž o gril s infračerveným ohřevem, který dělá šťavnatější steaky

aktualizováno 
Speciální konstrukce z plátu nerezové oceli nenechá pronikat plameny přímo k masu jako u běžného grilu. Propouští je jen částečně přes spoustu malých otvorů. Díky tomu se většina sálavého tepla změní na infračervené, které vyzařuje přímo do jídla a tepelně ho upraví.

Technologie infračerveného grilování je specialitou amerického výrobce grilů Char-Broil. Jeho výhodou má být to, že se z roštu dokáže vyzářit naprosto stejnoměrné teplo o teplotě 300–400 °C po celé ploše grilu.

O gril soutěžte zde

Vyhrát můžete gril Imperial v ceně 13 500 korun. Je vybaven třemi hořáky, přičemž každý z nich má vlastní teploměr, a bočním hořákem pro přípravu omáček nebo polévek. Otázky najdete ZDE. Soutěž je připravena ve spolupráci se společností Mountfield.

Základem je rošt. „Technologie TRU-Infrared je založena na přeměně tepla. Když horký vzduch z hořáků dorazí k roštu, jeho pohyb se prudce zpomalí.

Kvůli malým otvorům nemůže teplo pronikat překážkou tak rychle. Rozšiřuje se tudíž rovnoměrně všemi směry, přičemž zahřívá spodní stranu roštu. Takto vyhřátá plocha potom funguje jako infračervený zářič,“ vysvětluje Martin Veselý, odborník na grily ze společnosti Mountfield.

Zatímco sálavé konvekční teplo z běžného grilu podle výrobce vysuší okrajovou vrstvu masa a šťáva s tukem unikne, infračervené frekvence proniknou rovnou dovnitř, přičemž zachovají přírodní šťavnatost a chuť masa. Drobné otvory brání plamenům pronikat vzhůru a zároveň nenechají tuk odkapávat rovnou do hořáku.

Fotogalerie

Ten se hromadí na ploše mezi masem a roštem, kde není dost kyslíku, aby došlo ke vzplanutí a připálení. Místo toho se část odpaří v podobě kouře, který je charakteristický pro tento způsob grilování a přidává masu ještě intenzivnější chuť a vůni a část je zachycena v odkapávací misce.

Jestliže dáváte přednost tradičnímu grilování, můžete zvolit gril na dřevěné uhlí. Pokud chcete grilovat v dosahu zásuvky, zvolte elektrickou variantu. Pro lidi, kteří dávají přednost grilování na plynu, je tu ještě další bonus. Podle výrobce takový způsob ušetří i 30 % spotřeby plynu s konvenčním způsobem plynového grilování.

Vyhlášení vítěze

Do soutěže se přihlísilo 2400 čtenářů. Generátor náhodných čísel určil jako vítěze Tomáše Nadrchala. Vítězi blahopřejeme a kontakt předáváme prodejci, který se domluví na způsobu předání.

Autor:


Témata: Poradna: Zdraví


Nejčtenější

Podle Pohlreicha si barbeque kuře zamilují všichni.
VIDEO: Barbeque kuře bez roštu připravíte doma lehce podle Pohlreicha

Za nesmrtelný evergreen považuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich kousky kuřete zapečené v barbeque marinádě. Připravíte je bez použití grilu, ten si nechte na lepší...  celý článek

Padesát procent lidí se učí metodou pokus a omyl. Ilustrační snímek.
Uvařit vejce a vyměnit žárovku je stále častěji problém, ukázal průzkum

Ačkoliv se do módy vrací trend mnoho věcí si vyrábět doma svépomocí, průzkum britské pojišťovny Aviva zjistil, že každý pátý Brit neumí uvařit vejce, přes 40...  celý článek

Cita
Erik zachránil kluka, Malina rozpozná záchvaty. Ocenění psí hrdinové

Obětaví psi sbírají za svou neohroženost už sedm let ocenění Statečná psí srdce udělovaná v několika kategoriích. Vždyť psími hrdiny se den co den stávají...  celý článek

Tato utěrka je zralá do pračky. Jak si s ní poradí praní v mikrovlnné troubě?
Toto se nepovedlo. Utěrky se v mikrovlnce zázračně nevyperou

Po internetu se šíří rada, že zašpiněné utěrky není třeba vyvařovat, stačí je vyprat pomocí mikrovlnné trouby. To by se určitě líbilo všem, kdo si pravidelně...  celý článek

Takto musel čapí pár z Dubné bránit své hnízdo a vejce.
V čapím hnízdě v Dubném se o víkendu vylíhla první letošní mláďata

V sobotu bylo pošmourno, přesto se v hnízdě v Dubném vylíhla první letošní čapí mláďata u nás. Stejný čapí pár tu na kostele hnízdí už šestou sezonu, ale letos...  celý článek

Další z rubriky

Klasické pařeniště v produkčních zahradách Pražského hradu
Skoro zapomenutá pařeniště jsou dokonalý systém pro pěstování zeleniny

Staří zahradníci používali pařeniště jako dokonalý systém na využití přírody ke snadnému pěstování v době, kdy tomu ještě přírodní podmínky nepřály....  celý článek

Při zakládání nového záhonu se bez rýče neobejdete.
V jílovité půdě nic nevypěstujete, musíte ji upravit, radí zahradník

Když si zakládáte zahrádku, s jílovitou půdou nic nenaděláte. Svrchní vrstvu ornice si však můžete upravit tak, aby byla úrodná a plodila podle vašeho přání.  celý článek

Ovocné stromy je potřeba vysadit, než začne vegetační sezona. Kořeny stromků...
Poslední šance k výsadbě ovocných stromů, ale jen s vydatnou zálivkou

Jaro se plnou silou hlásí o slovo, takže máte posledních pár týdnů na výsadbu ovocných dřevin, které musí být v půdě co nejdříve před vegetačním obdobím. Jak...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.