Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Soutěž o nejlepší bramborový salát vyhrál veterinář z Jeseníku

  12:45aktualizováno  12:45
Ve středočeském Mratíně se v sobotu odehrál pátý ročník mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu. Soutěže se zúčastnilo dvacet tříčlenných týmů. Profesionální kuchaře za sebou nechal tým vedený veterinárním technikem Martinem Pánkem z Jeseníku.

Vítězný tým Martina Pánka | foto:  Michal Šula, MAFRA

Podle Aleny Syslové, ředitelky kulinářského mistrovství, se soutěže zúčastnily týmy z celé země v různorodém věkovém složení. "Jezdí k nám celá řada učňovských týmů z kuchařských oborů, ale také tým kuchařek ve výslužbě," prozradila Syslová.

Fotogalerie

"Bramborový salát na českém vánočním stole je více než stoletou tradicí a jeho vůně evokuje Vánoce víc, než vůně jehličí ze stromečku," vysvětlila důvod pravidelného kulinářského klání Syslová.

Porotě, která rozhodovala o vítězi, předsedal moderátor Jan Rosák. "Sešlo se tu na dvě desítky nejlepších salátů z celé republiky a vybrat ten nejlepší bylo velmi obtížné. Často rozhodovaly jen chuťové milimetry, kvalita i kreativita salátů byla velmi vyrovnaná," poznamenal Rosák.

Vyhlášení výsledků kuchařské soutěže skončilo překvapením. Tým Martina Pánka z Jeseníku totiž porazil zkušené profesionální kuchaře.

"Titul nám zřejmě pomohla vyhrát křepelčí vajíčka, řapíkatý celer a pět druhů cibule," zamýšlí se novopečený vítěz soutěže nad tím, co porotu na jeho pokrmu nejvíce zaujalo.

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se v Mratíně konalo již popáté. Soutěžní klání tradičně doprovází i staročeský jarmark s domácí zabíjačkou a stánky s nejen adventní tématikou. Vítězové si odnášejí hodnotné ceny.

Autor:




Nejčtenější

Pro kus dobrého jídla jsou psi ochotní udělat všechno.
Psi jsou pro jídlo schopni udělat cokoliv. I podfouknout svého páníčka

Marianne Heberleinová z curyšské univerzity doma pozorovala nepravosti svých psů, udivovala ji jejich vynalézavost. S kolegy vytvořila studii, která podle ní...  celý článek

Prsa z divoké kachny se zeleninovým salátem
Zelenina opečená na grilu bude ještě lepší než syrová, láká Pohlreich

Další díl pořadu Rozpal to, šéfe! byl celý o zvěřině. A k výraznému masu je ideální připravit něco čerstvého. Takže k prsíčkům z divoké kachny se hodí...  celý článek

Lachtan stáhl holčičku pod vodu.
VIDEO: Lachtan strhl malou dívku do vody. Myslel, že je to pochoutka

Opět se potvrdilo, že s divokými zvířaty není radno si zahrávat. Poučení si ponese do života malá holčička, pro kterou se stalo zábavné krmení lachtana...  celý článek

Vizualizace budoucí podoby výsadby u hřbitovní zdi, tzv. babiččiny zahrádky.
Zahradu klidně budujte postupně, nejdůležitější je koncept

Tato zahrada skýtá útočiště vážně nemocným dětem a jejich rodinám. Místo užívá komunita lidí, z nichž každý jeden může přispět k jeho budování. I když není...  celý článek

V červené knize Mezinárodního svazu ochrany přírody jsou nártouni filipínští...
Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna

Českým zoologům se podařilo odchovat ohroženého nártouna filipínského, což se dosud nikde ve světě nepovedlo. Mládě se narodilo 1. května v chovné stanici na...  celý článek

Další z rubriky

Domácí klobásky se salátem
Klobásky na gril nemusíte kupovat, připravte si vlastní, radí Pohlreich

Klobásky neodmyslitelně patří ke grilování, většinou si je kupujeme v obchodě. Zdeněk Pohlreich v pořadu Rozpal to, šéfe! ukázal, jak překvapit hosty...  celý článek

Kuchař Jaroslav Sapík
Jím všechno, ale přepálený tuk mi páchne, říká šéfkuchař Jaroslav Sapík

Jí v podstatě všechno, hady i brouky, nesnědl by leda něco zkaženého. Ale vadí mu, když hned ve dveřích ucítí puch přepáleného omastku. „Okamžitě tak poznám,...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.