Děčínský vítězný tým

Děčínský vítězný tým | foto: www.sosruska.cz

Děčín smetl konkurenci na mistrovství v bramborovém salátu

  • 14
Čtvrtý ročník mistrovství České republiky v přípravě bramborového salátu ovládl tým učitelů z děčínské střední školy řemesel a služeb. V konkurenci dalších 16 týmů oslovil jejich salát porotu především některými netradičními ingrediencemi. Studenti děčínské školy se umístili na třetím místě.

Vítězové do své pochoutky kromě obvyklých přísad přidali také třeba fazolové lusky, jablka nebo worcesterovou omáčku. "Celý salát pak soutěžící dozdobili restovanou slaninou v čokoládě," vysvětloval organizátor akce Adam Novák, za co porota také přidávala body. Nebylo to poprvé, co se na mistrovství objevily v salátech netradiční suroviny. Už loni některé týmy přidávaly do salátů olivy, ředkvičky nebo parmazán (viz článek s videem, kde najdete postup na výrobu vítězného bramborového salátu).

Nazdobená porce salátu

Celému klání přihlíželo v Mratíně několik stovek diváků. "Akce je stále populárnější. Loni soutěžilo 15 týmů, letos o dva více. Navíc se nám zdá, že roste i kvalita výsledných produktů, porota to má každým rokem složitější," říká Novák. Hodnotí se přitom nejenom chuť, ale i vizuální dojem.

Soutěž, která byla původně zamýšlená jako recese, se podle pořadatelů ujala díky velké oblibě bramborového salátu v Česku. "Původně šlo o zábavnou akci pro lidi z Mratína a okolí. Zájem nás překvapil. V současné době se hlásí lidé z celé republiky," řekl ředitel soutěže Jiří Kvasnička.

Studentský tým skončil třetí

Mimo přehlídky zručnosti a kuchařské kreativity při přípravě bramborového salátu nabídl čtvrtý ročník oblíbené gastronomické akce také staročeský jarmark s domácí zabijačkou a stánky s adventní tematikou.