Soutěž o poukaz na kurz vaření v Alcronu prodlužujeme přes léto - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soutěž o poukaz na kurz vaření v Alcronu prodlužujeme přes léto

aktualizováno  29. června 11:15
Až do konce prázdnin můžete posílat své videorecepty a soutěžit o tři poukázky na kurz vaření pod vedením šéfkuchaře Romana Pauluse v pražském hotelu Alcron.
Příprava thajské nudlové polévky | (2:13) | video: AFILM

Malá kamera se dnes najde skoro v každé domácnosti, natáčet v solidní kvalitě lze i kompaktními fotoaparáty a dokonce i chytrými mobily. Spojte tedy lásku k dobrému jídlu se svým filmařským fandovstvím, natočte a sestříhejte postup přípravy svého oblíbeného jídla. Podobně to udělal čtenář Oldřich Čulík, který sice není čistým filmovým amatérem, ale zato zapáleným kuchtíkem a jedlíkem.

Starý vystřižený recept z MF DNES z roku 2007

Video, které nám poslal, vám třeba poslouží jako vzor. Můžete si ho ale i namluvit nebo opatřit titulky s pracovním návodem.  Na Čulíkově příspěvku je pikantní fakt, že původní recept pochází z MF DNES z roku 2007. Touto cestou se tištěný návod z deníku proměnil do multimediální podoby.

Soutěž bude probíhat do konce srpna, svá videa nám můžete posílat přes některé z úložišť (pro internet je zbytečné uploadovat v HD kvalitě, úplně stačí SD PAL, ideálně ve formátu 16:9). Anebo ho vystavte na Rajce.net a nám e-mailem marek.burza@idnes.cz pošlete odkaz společně se stručným kuchařským návodem. Video by mělo mít maximálně tříminutovou stopáž. Do předmětu zprávy napište slovo Videosoutěž. Pokud byste si po technické stránce nebyli jisti, kontaktujte nás (na stejný e-mail), pokusíme se vám poradit.

Zaslání příspěvku do soutěže budeme považovat za souhlas se zveřejněním receptu s videem. Autoři zveřejněných receptů dostanou honorář.

Před prázdninami redakce společně s Romanem Paulusem jako předsedou poroty vybere tři nejlepší recepty. Jejich autory budeme kontaktovat a zašleme jim poukazy na kurz vaření v pražském hotelu Alcron.

A praktické tipy pro soutěžící? "Vařte to, co máte rádi, a tak, jak to opravdu doma děláte. Není potřeba nic přikrašlovat a snažit se za každou cenu něco vymýšlet. Pamatujte, že jídlo od maminky bývá to nejlepší," radí šéfkuchař z Alcronu.

Kdo je Roman Paulus

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Alcron, oceněný titulem Restauratér roku 2010

Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron a držitel titulu Kuchař roku 2009–2010 započal svou kariéru na začátku 90. let v Rakousku. V roce 1999 se přemístil do známého hotelu Savoy v Londýně, poté se vypravil na cestu kolem světa na zaoceánské lodi Queen Elisabeth II, na které strávil půl roku. Po návratu v roce 2000 začal pracovat pro hotely Hilton, nejprve ve Vídni a od roku 2002 v Praze. Na jaře 2008 přijal nabídku postu šéfkuchaře v hotelu Alcron.

Jak na soutěžní thajskou nudlovou polévku

Pro přípravu čtyř porcí budete potřebovat:

  • 1 salátovou okurku
  • 5 jarních cibulek
  • 1 svazek řapíkatého celeru
  • několik stroužků česneku
  • 3 pevnější rajčata
  • 3 středně tvrdé cibule
  • olej na osmahnutí cibule
  • 3 větší mrkve
  • 1 kostku zeleninového vývaru
  • 1 balíček tenkých skleněných nudlí
  • 250 g drobných krevet, mražených
  • 2–3 lžíce sójové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení

Thajská jídla jsou specifická svou ostrou chutí. Tuto verzi ale budete moci konzumovat i s dětmi.

Naloupejte řapíkatý celer.

Očistěte mrkev.

Děti během vaření ujídají.

V prvé řadě si proto nakrájejte opláchnutou a čistou zeleninu. Začněte salátovou okurkou, kterou na rozdíl od autora videa nezbavujte slupky. Poté si připravte mrkev, řapíkatý celer a nakonec naporcujte na malé kousky rajče. Delší kousky zeleniny jsou ideální pro pojídání hůlkami.

V hrnci přiveďte do varu dva litry vody, poté přidejte kostku zeleninového bujónu, vsypte krevety a povařte je asi 10 minut. "Nám v lednici chyběly, takže jsme se museli obejít bez masa," konstatuje věcně Čulík.

Cibuli nakrájejte na osminky.

Cibulku hoďte na pánev a osmažte.

Do cibule vhoďte rozmačkaný česnek.

Mezitím můžete dát dětem oloupat cibuli, kterou nakrájejte na osminky a rozdělte na jednotlivé vrstvy. Cibuli vložte na pánev a osmahněte ji na oleji do zlatova. Česnek můžete rozdrtit v hmoždíři nebo protlačit lisem jako autor videa, poté ho vložte do smažené cibulky a dobře promíchejte.

Do nakrájené zeleniny vsypte osmaženou cibuli s česnekem.

Do vroucí polévky vložte zbylou nakrájenou zeleninu, tedy okurku a celer, rajče zatím vynechte. Vařte maximálně čtvrthodinku. Na posledních pět minut nechte v polévce povařit i rajčata, česnek a osmaženou cibuli.

Vmíchejte nudle.

Takto vypadá skoro hotová polévka ve varu.

Zelenina si musí po vaření zachovat pěknou barvu a zůstat pevná. Zapomeňte na české lečo. Hotovou polévku dochuťte sójovou omáčkou, osolte, případně opepřete a vložte do ní skleněné nudle.

Jarní cibulka na ozdobu

Takto polévku podávají u Čulíků doma.

Prohřejte a ihned noste na stůl.

Autoři:

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025