Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Cuketové špagety máte za pár minut hotové. Bez mouky a vaření

Vitariánské recepty na tepelně nezpracovanou stravu jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí z přírodních surovin získat maximum vitaminů, minerálních látek i enzymů, kterých při běžném vaření potraviny vlastně zbavujeme. A také pro "bezlepkáře" nebo pro ty, kdo chtějí zhubnout bez jojo efektu.

Tepelně upravená cuketa nechutná většinou zrovna lákavě, pokud není vhodně ochucená nebo zkombinovaná s dalšími ingrediencemi. Jenže na nějakou slušnou dávku vitaminů pak už můžete zapomenout. Tak proč ji vlastně tepelně upravovat, když ji lze vhodně dochutit i syrovou?

Vitariánství

Výživový směr založený na přijímání pouze tepelně neupravených potravin. Nejčastěji vitariáni konzumují pouze potraviny čistě rostlinného původu, tedy zeleninu, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Někteří také jedí (i když většinou jen během přechodu na čistě rostlinnou stravu) kozí nebo ovčí mléko a výrobky z nich. (Zdroj: Wikipedie)

Upřímně řečeno, před ochutnáním bych na nějaký gurmánský zážitek ze syrových cuketových špaget nesázela, ale jejich lahodná chuť nás během natáčení tohoto receptu ve Vegan & Raw food Restaurantu Jelica Biogurmania na pražském Zlíchově dostala všechny: mě, videoredaktora i kameramana. Který, pravda, postrádal v tomto pokrmu maso.

Jenže vitariáni prostě maso nejedí, viz informace o vitariánském stravování v předchozím článku Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo (k přečtení zde). Aktuální zpráva je, že právě ve středu 21. 11. 2012 restaurace Jelica otvírá pro veřejnost (všední dny od 17 hodin, o víkendech už od 12, takže si můžete zajít i na živý, tedy syrový oběd).

Vlastní příprava cuketových špaget krok za krokem

Bez čeho se při přípravě v podstatě neobejdete, je spiralizér (nazývaný též spirulizér), který jsme na internetu objevili za necelých devět stovek. Kromě cuketových špaget se dá využít na výrobu špaget, nudlí či spirál z mrkve, cibule, sladkých brambor, jablek, bílé ředkve nebo třeba červené řepy. Ty se pak dají konzumovat nejen syrové, ale i sušené.

Pokud by vás napadlo, čím spiralizér nahradit, napište nám, nebo se o svůj nápad rovnou podělte v diskusi níže s ostatními čtenáři.

Potřebné ingredience: na špagety čerstvá cuketa (čím menší, tím jemnější bude mít chuť), případně růžová himálajská sůl (pokud chcete, aby vám špagety trochu změkly); na omáčku předem namočená sušená i čerstvá rajčata, česnek, piniové oříšky, panenský olivový olej, bazalka, oregano. Na posypání cherry rajčátka, petržel, případně na drobno pokrájený pórek. Všechny ingredience by měly být ideálně v biokvalitě. 

Nejprve si připravte rajčatovou omáčku (chcete-li salsu) jednoduše tak, že všechny ingredience (na dvě hrsti namočených sušených rajčat tři stroužky česneku, tři čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, pár lžic olivového oleje, skleničku vody a po snítce bazalky a oregana) vhodíte či přilijete do mixéru a necháte najemno rozmixovat. Vzájemný poměr jednotlivých ingrediencí snadno odhadnete i podle našeho videa. 

Omáčku připravíte z namočených sušených rajčat, čerstvých rajčat, česneku,
Oloupanou cuketu připevníte do spiralizéru, párkrát otočíte kličkou a čerstvé...
Cuketové špagety už jen jednoduše promíchejte s rajčatovou omáčkou.

A hurá na přípravu vlastních špaget: cuketu oloupejte, vložte do spiralizéru a "vytočte" z něj špagety. Ty pak lehce promíchejte s přiměřeným množstvím hotové rajčatové omáčky a servírujte. Porci můžete ještě polít panenským olivovým olejem a navrch dozdobit pokrájenými cherry rajčátky a nasekanou petrželkou nebo třeba nadrobno pokrájeným pórkem.

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

KVÍZ: Jak se vyznáte v řemeslnické hantýrce? Otestujte se a hrajte o ceny

Soutěž

Chce po vás řemeslník podat červíka nebo flanču? Logicky nerozumíte a v jeho očích jste neználek, který nerozumí základním věcem. Anebo s chápavým úsměvem porozumíte a podáte mu vždy přesně to, co...

10 nejčastějších chyb při péči o ovocné stromy. Neděláte je taky?

Přestože se pěstování ovocných stromů zdá velmi jednoduché, i zkušení zahrádkáři se mohou dopouštět chyb, které negativně ovlivní zdraví stromů a jejich úrodu. Pojďme se podívat na nejčastější z nich...

29. března 2025

Úžasní plastikoví modeláři excelovali na dalším ročníku Panthers Cup

Byl to už 14. ročník soutěže nejen v plastikovém modelářství Panthers Cup 2025. Pojďme se zaradovat spolu s nimi, protože na první pohled je úžasné vidět, co dokážou šikovné ruce modelářů, kreativita...

29. března 2025

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025