Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


VIDEO: Cuketové špagety máte za pár minut hotové. Bez mouky a vaření

aktualizováno 
Vitariánské recepty na tepelně nezpracovanou stravu jsou vhodné pro všechny, kdo chtějí z přírodních surovin získat maximum vitaminů, minerálních látek i enzymů, kterých při běžném vaření potraviny vlastně zbavujeme. A také pro "bezlepkáře" nebo pro ty, kdo chtějí zhubnout bez jojo efektu.

Tepelně upravená cuketa nechutná většinou zrovna lákavě, pokud není vhodně ochucená nebo zkombinovaná s dalšími ingrediencemi. Jenže na nějakou slušnou dávku vitaminů pak už můžete zapomenout. Tak proč ji vlastně tepelně upravovat, když ji lze vhodně dochutit i syrovou?

Vitariánství

Výživový směr založený na přijímání pouze tepelně neupravených potravin. Nejčastěji vitariáni konzumují pouze potraviny čistě rostlinného původu, tedy zeleninu, ovoce, ořechy, semena, naklíčené obilí a luštěniny. Někteří také jedí (i když většinou jen během přechodu na čistě rostlinnou stravu) kozí nebo ovčí mléko a výrobky z nich. (Zdroj: Wikipedie)

Upřímně řečeno, před ochutnáním bych na nějaký gurmánský zážitek ze syrových cuketových špaget nesázela, ale jejich lahodná chuť nás během natáčení tohoto receptu ve Vegan & Raw food Restaurantu Jelica Biogurmania na pražském Zlíchově dostala všechny: mě, videoredaktora i kameramana. Který, pravda, postrádal v tomto pokrmu maso.

Jenže vitariáni prostě maso nejedí, viz informace o vitariánském stravování v předchozím článku Živé jídlo plné energie a enzymů ozdravuje tělo (k přečtení zde). Aktuální zpráva je, že právě ve středu 21. 11. 2012 restaurace Jelica otvírá pro veřejnost (všední dny od 17 hodin, o víkendech už od 12, takže si můžete zajít i na živý, tedy syrový oběd).

Vlastní příprava cuketových špaget krok za krokem

Fotogalerie

Bez čeho se při přípravě v podstatě neobejdete, je spiralizér (nazývaný též spirulizér), který jsme na internetu objevili za necelých devět stovek. Kromě cuketových špaget se dá využít na výrobu špaget, nudlí či spirál z mrkve, cibule, sladkých brambor, jablek, bílé ředkve nebo třeba červené řepy. Ty se pak dají konzumovat nejen syrové, ale i sušené.

Pokud by vás napadlo, čím spiralizér nahradit, napište nám, nebo se o svůj nápad rovnou podělte v diskusi níže s ostatními čtenáři.

Potřebné ingredience: na špagety čerstvá cuketa (čím menší, tím jemnější bude mít chuť), případně růžová himálajská sůl (pokud chcete, aby vám špagety trochu změkly); na omáčku předem namočená sušená i čerstvá rajčata, česnek, piniové oříšky, panenský olivový olej, bazalka, oregano. Na posypání cherry rajčátka, petržel, případně na drobno pokrájený pórek. Všechny ingredience by měly být ideálně v biokvalitě. 

Nejprve si připravte rajčatovou omáčku (chcete-li salsu) jednoduše tak, že všechny ingredience (na dvě hrsti namočených sušených rajčat tři stroužky česneku, tři čerstvá rajčata, hrst piniových oříšků, pár lžic olivového oleje, skleničku vody a po snítce bazalky a oregana) vhodíte či přilijete do mixéru a necháte najemno rozmixovat. Vzájemný poměr jednotlivých ingrediencí snadno odhadnete i podle našeho videa. 

Omáčku připravíte z namočených sušených rajčat, čerstvých rajčat, česneku,
Oloupanou cuketu připevníte do spiralizéru, párkrát otočíte kličkou a čerstvé
Špagety promíchejte s rajčatovou omáčkou.

A hurá na přípravu vlastních špaget: cuketu oloupejte, vložte do spiralizéru a "vytočte" z něj špagety. Ty pak lehce promíchejte s přiměřeným množstvím hotové rajčatové omáčky a servírujte. Porci můžete ještě polít panenským olivovým olejem a navrch dozdobit pokrájenými cherry rajčátky a nasekanou petrželkou nebo třeba nadrobno pokrájeným pórkem.





Nejčtenější

Larva zavíječe voskového je známá hlavně jako nepřítel včelařů.
Zavíječ, nepřítel včel, možná zachrání lidstvo před plasty. Chutnají mu

Vědkyně Federica Bertocchiniová jen shodou náhod přišla na to, že larvy zavíječe voskového si rády pochutnají na plastových taškách. Když totiž čistila svůj...  celý článek

Klisny se ke stádu po porodu vrací poté, co se mezi matkou a hříbětem vytvoří...
U Milovic se rodí divoká hříbata i telata. Slavná klisna uhynula

Jaro přineslo do rezervace divokých koní v bývalém vojenském prostoru Milovic smutek i spoustu naděje. Před dvěma týdny sice uhynula klisna, která přivedla na...  celý článek

Na grilování není nic složitého, je přesvědčen Zdeněk Pohlreich. Je to hlavně o...
Žádná marináda neudělá z blbýho kusu masa dobrej, říká Pohlreich u grilu

Bez mučení přizná, že je od přírody líný, a proto miluje grilování na plynu. Stejně tak je přesvědčen, že špatnému masu uhlí ani marináda chuť nepřidají. A...  celý článek

U silnějších motorů se místo jednoduchého molitanového filtru používají...
PORADNA: Vzduchový filtr u sekačky po vyprání raději olejem nenapouštějte

Celý život peru vzduchový filtr u sekačky jarovou vodou a teď jsem se v nějaké diskusi dočetl, že správně bych ho před nasazením do stroje měl napustit olejem,...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.