Plzáky posbírejte a spařte. Nebo jim usekněte hlavu, radí malakoložka - iDNES.cz
Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plzáky posbírejte a spařte. Nebo jim usekněte hlavu, radí malakoložka

Za hojný výskyt invazivních plzáků španělských nemůže současné deštivé počasí. Jejich současné počty byly podle malakoložky Dagmar Říhové dané už jejich úspěšným přezimováním. Deštivé počasí těmto škůdcům likvidujícím zahrádky pouze umožňuje pohyb i během dne, protože díky vlhku jim nehrozí vyschnutí jako za suchého a slunného počasí.
Plzák španělský

Plzák španělský

Množství plzáků španělských současné zvýšené srážky neovlivňují. "O tom, kolik jich bude, bylo rozhodnuto již v zimě. Že to teď vypadá, jaké je jich obrovské množství, je způsobeno jen zvýšenou plzáčí denní aktivitou za vlhkých deštivých dnů," vysvětluje malakoložka Dagmar Říhová z Přírodovědecké fakulty UK.

Díky chladnému jaru jsou podle ní plzáci dokonce menší, než byli minulý rok touto dobou a dospívají později. A mnozí z nich si dosud uchovávají pruhované zbarvení mláďat. "Je překvapivé, že poměrně tuhá a dlouhá zima populaci plzáků španělských neovlivnila víc. Nejspíš se už naučili efektivně přezimovat. Jsou schopni zarýt se velmi hluboko do půdy a mrazy tam bez úhony přežít," vysvětluje. 

Všem nahým plžům, plzákům i slimákům, současné deštivé počasí vyhovuje z jednoduchého důvodu. "Je velmi vlhké a jim nehrozí při pohybu nebezpeční vyschnutí, takže lezou ve vyšší míře i za dne. Za suššího počasí se s nimi setkáme díky vyšší vzdušné vlhkosti především v noci."

Plzák španělský v podstatě nemá přirozené nepřátele

Slimák, či plzák?

Od slimáků (čeleď Limacidae), kteří také nemají schránku, se čeleď plzákovitých (Arionidae) liší pozicí dýchacího otvoru a nepřítomností kýlu (špičaté lišty) na zadní části těla. "Plzáky obecně poznáte podle dýchacího otvoru v přední části štítu. Naopak slimáci mají dýchací otvor umístěný v zadní části štítu a na hřbetní straně ocásku, tak se říká zadní části těla nahých plžů, mají kýl čili tenkou podlouhlou lištu. Ta způsobuje, že ocásek působí shora ostrým, zašpičatělým dojmem," vysvětluje Říhová rozdíl mezi plzáky a slimáky.

Největší škody zahrádkářům a zemědělcům u nás způsobuje invazivní plzák španělský (Arion vulgaris), který se k nám rozšířil v padesátých letech s rostlinným materiálem importovaným z jeho původního teritoria, což je sever Pyrenejského poloostrova, jižní Anglie a severní Francie.

Aby se jeho stavy snížily, musela by podle malakoložky přijít opravdu silná zima s holomrazy, které by zabily přezimující jedince i na podzim nakladená vajíčka. "Nebo by se musel objevit predátor či specifický parazit, který by jejich populaci drasticky snížil," popisuje teoretické možnosti snížení jejich stavu.

Plzáci totiž u nás v podstatě nemají přirozené nepřátele: máloco je žere. "V poslední době se doporučuje kachní plemeno indický běžec, někteří zemědělci používají i běžně chované kachny nebo husy, které však plzáky žerou s nelibostí," dodává odbornice. Podle ní se říká, že na rozdíl od slimáků jsou plzáci hořcí. Protože však sama nenašla odvahu je ochutnat, potvrdit to z vlastní zkušenosti nemůže. (Samostatný článek o indických běžcích najdete zde.) 

"Mladí plzáci mohou být požíráni také ježky nebo rejsky, větší jedinci se však už sežrání bát nemusí. Někdy se také jako nepřátelé těchto plžů uvádí skelnatky rodu Oxychilus, což je rovněž plž, které žerou měkkýší vajíčka. Nespecializují se však na vajíčka plzáků španělských: žerou všechna, na která narazí," popisuje Říhová. 

Jak se plzáků zbavit na své zahrádce: vítězí ruční sběr

Utopit "španěláky" už se snažil zřejmě každý zahrádkář, který si nechce na svoji zahrádku "tahat chemii". Patří mezi ně i Marek Kvapil, který se na svém statku na Hané snaží o permakulturní, tedy "trvale udržitelné" hospodaření (více zde). Jenže dávno zjistil, že to nefunguje: "Jeden rok jsem vyléval kýble s plži do řeky. Potom jsem zjistil, že jakmile klesnou ke dnu, dokážou z vody vylézt zpátky na břeh."

Plzáci se totiž vody skutečně nezaleknou, ani velká voda jim většinou neublíží. "Je to různé podle délky pobytu ve vodě: pokud jsou plzáci do vody strženi a jen chvíli poté vyplaveni zpět na břeh, mohou přežít a dokonce se tak dostat do nových míst, kde se původně nevyskytovali. Při delším pobytu ve vodě se stejně jako jiní živočichové prostě utopí. Jejich sliz je totiž hygroskopický a při vhození do vody nasaje vodu, takže přestane být adhezivní. Pak to začne klouzat i plzákům, kteří tak z vody sami nemohou vylézt. Tak fungují i pivní pasti," popisuje malakoložka. 

Sběrač slimáků

Zdaleka nejefektivnějším způsobem boje proti plzákům španělským je tak podle Dagmar Říhové i Marka Kvapila docela obyčejný ruční sběr, především na večer a v noci, kdy vylézají ze svých úkrytů a pasou se na zelenině.

Podle Kvapila, který je sbírá v chirurgických rukavicích, je to ten nejekologičtější způsob, jak udržet stav slimáků pod kontrolou. "Preferuji ruční sběr plzáků a jejich následnou rychlou likvidaci horkou vodou nebo dekapitací, tedy useknutím hlavy," radí i Říhová. Použití přípravku NemaSlug (tedy vajíček parazitických hlístic Phasmarhabditis hermaphrodita) na své zahradě zavrhla z důvodů nízké efektivity a neselektivního odstranění všech druhů plžů. 

Při rozmíchání přípravku NemaSlug ve vodě a vylití na zahradu se totiž líhnou malé hlístice, které napadají plže a za pomoci symbiotických bakterií rozkládají jejich tkáně a tím je usmrcují. "Hlístice však nejsou druhově specifické a napadají i původní, české druhy měkkýšů, kterým dokonce dávají přednost, protože jsou menší než plzák španělský a nejsou vůči napadení hlísticemi odolné. Plzáci španělští ošetření NemaSlugem často přežívají a vyšší efektivity hubení se dosahuje pouze při aplikaci na jejich mláďata," konstatuje malakoložka.

Většina babských rad spočívajících například v rozsypání popela nebo nadrcených vaječných skořápek podle ní funguje jen dočasně, a to z jednoduchého důvodu" "Pracuje to jen do chvíle, než se popel nebo skořápky namočí, tedy čistě na principu bariéry proti vstupu."

A v žádném případě nedoporučuje okolí ohrožených záhonků ani plzáky samotné solit. "Plzáci, ač polní škůdci, při takovém postupu nesmírně trpí, stejně tak při jejich nastřihávání. Sůl navíc ničí i ostatní život v půdě," přimlouvá se za humánnější likvidaci v podobě spaření či dekapitace zooložka.

Původní druhy zahrádkám většinou neškodí

Původním českým druhem plzáka je plzák lesní (Arion rufus), který je na rozdíl od plzáka španělského robustnější a poněkud odlišně zbarvený. "Rovněž se nevyskytuje masově a dává přednost původním, člověkem nepozměněným biotopům," popisuje tento původní druh Dagmar Říhová.

Plzák španělský, postrach českých zahrádek, zahrad i polí, je o něco drobnější a i když je barevně variabilní, jeho zbarvení je vždy jakoby "ušpiněné". Nikdy nedosahuje stejně zářivých barev jako plzák lesní a také nikdy nebývá celý černý.

V některých částech ČR se lze v zahradách setkat také se slimákem popelavým (Limax cinereoniger) nebo příbuzným druhem slimákem největším (Limax maximus). Paradoxně tento druh dorůstá spíše menší velikosti a je výrazně kontrastně zbarven: na světlém podkladu má nepravidelné černé skvrnky.

Plzák lesní (Arion rufus) s otevřeným dýchacím otvorem. Ten se u všech druhů plzáků nachází v přední části štítu.

Slimák popelavý (Limax cinereoniger) je náš původní druh a současně jeden z největších zástupců čeledi slimákovitých.

"V Česku se vyskytuje také několik dalších nahých plžů: dva druhy plžic (čeleď Milacidae, rod Tandonia) a blednička útlá (Boettgerilla palens, čeleď Boettgerillidae), stejně tak několik dalších druhů plzáků rodu Arion a slimáků rodu Limax, kteří ale škody v agrikulturách nepůsob," doplňuje výčet Dagmar Říhová.

Dalším poměrně běžným polním škůdcem, který obývá také louky a různé travní porosty, jsou slimáčci rodu Deroceras z čeledi Agriolimacidae. "Jsou to drobnější, bohužel však neméně žraví zástupci, kteří mají na hřbetě ocásku kýl běžící od konce štítu až po špičku ocásku. Nalezneme je často i v polích s řepkou. Vylučují sliz, který při silnějším podráždění bělá," uzavírá výčet našich plžů Říhová.

Načítají se informace o videu…

Krmítko v americkém Ohiu

Nejčtenější

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

Tasemnice u koček není výjimečná. Jak ji odhalíte a zbavíte se jí

Tasemnice jsou střevní parazité, kteří mohou napadnout kočky všech věkových kategorií. Inkubační proces onemocnění je nenápadný, avšak kočky se mohou nakazit tasemnicemi několika způsoby. Nejčastěji...

Dopřejte si pár týdnů odlehčené stravy a tělo projde skvělou očistou

Pro naše předky byl čas před příchodem jara a hlavně Velikonoc velmi důležitý a má to tak řada lidí i dnes. Ti, kdo dokázali alespoň na čas zdravě přenastavit jídelníček, mluví o skvělé očistě bez...

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

Kdy a jak správně stříhat maliny. 5 tipů na jarní péči, které zaručeně fungují

Maliny jsou oblíbené ovoce, které najdeme na téměř každé zahrádce. Není divu. Ostružiník maliník je poměrně nenáročný na péči. Když se mu ale zahradník více věnuje, může se těšit na bohatší a sladší...

28. března 2025  6:36

Baobab, symbol dlouhověkosti a vitality, je pro fotografy hvězdou hvězd

Baobab (Adansonia) je rod rostlin z čeledi slézovitých. Jsou to opadavé stromy s nápadně tlustými kmeny a s dlanitě složenými listy, rostoucí v oblastech s obdobím sucha. Baobaby se vyskytují na...

28. března 2025

Sezonu Zoo Praha otevřou „stromoví humři“. Obří strašilky, co se sedmkrát svlékají

Poslední březnovou sobotu Zoo Praha při příležitosti zahájení 94. sezony svým návštěvníkům představí nejmohutnější nelétavý hmyz na světě – strašilky humří. Možnost spatřit tyto tvory na vlastní oči...

28. března 2025

Správný řez švestek má jasná pravidla, nenechte se zmást mýty. 5 tipů na jarní péči

Jak na stříhání švestek, aby byly zdravé a dobře plodily? Zažité mýty o zimním a předjarním řezu jsou mylné. Většina švestek vyžaduje zcela jiný přístup, důležitý je jarní řez.

27. března 2025

Pražská stříbrná Zahrada roku vdechla život nové cimrmanovské legendě

Úplně na počátku byla prvorepubliková vila na pražských Vinohradech, jejíž proměnu dostal do rukou architekt Josef Pleskot. Právě on o novou podobu zahrady požádal Atelier zahradní a krajinářské...

27. března 2025

Krájíte si jablka na svačinku? Sviťte si na ně a budou jako čerstvá

I to nejchutnější jablko vypadá nepřitažlivě, pokud začne hnědnout. Vědci nyní objevili způsob, jak tomuto procesu zabránit. Výzkumníci zjistili, že když se na čerstvě nakrájená jablka svítí fialovým...

27. března 2025

Medvědi budou mít i dokonale izolovaný brloh. Arktidu otevřeme 2029, líčí Bobek

Premium

V metrové krychli z ledu je zamrazeno tisíc figurek medvěda ledního. Každá obsahuje čip pro jednorázový volný vstup do Zoo Praha. Ledová kostka postupně roztává a při troše štěstí si každý může vzít...

26. března 2025

Do plavek spolu se psem. Běhejte společně, prospěje to oběma

První jarní sluneční paprsky nás konečně zvou k delším procházkám a pohybu na čerstvém vzduchu. I proto je jaro obdobím, kdy se snažíme vrátit v zimě ztracenou kondici. Pozornost bychom ale měli...

26. března 2025

Domov i zahradu barevně a jarně naladí předpěstované modřence či hyacinty

Zima se nám se svými krátkými dny a chladnými nocemi někdy zdá nekonečná. Jara jsme se sice konečně dočkali, ale pokud na zahradě nemáme aspoň čemeřice nebo nějaké cibuloviny – a na podzim jsme žádné...

25. března 2025

Pinzeta místo příboru? Takové překvapení vás čeká v michelinské restauraci

Nebýt podrobného výkladu před každým chodem, člověk by často nepoznal, co právě jí. Extravagantní vzhled pokrmů doprovázejí neméně výstřední chutě – jednou úžasně harmonické, jindy zas vzrušující až...

25. března 2025

Česká příroda nabízí mnoho jedlého. Blogerka o dobré stravě i břišním mozku

Premium

Zdravá strava může být zábava, fantazie a zároveň dobrodružství objevování. Dokazuje to příběh Michaely Bratrychové (36). „Česká příroda nám toho nabízí strašně moc, ale většina z nás sbírá jen pár...

24. března 2025

Jak ochočit slepice, aby byly přítulnější. Z některých uděláte i mazlíky

Pomazlit se s kočkou nebo se psem vám dává logiku, udělat totéž se slepicí vám přijde přitažené za vlasy? Nenechte se mýlit, i slepice k vám může přilnout, doprovázet vás po zahradě, přijít se...

24. března 2025